Naturligvis om hår, hud og negle

 

Alle noter er fra Ugebladet Søndag i årene omrking 2003

 

Naturligvis i Søndag, uge 17, 2003
Psoriasis
Psoriasis er ikke mere psykisk betinget end alle mulige andre sygdomme. Det er vel noget af en påstand, men jeg ved, at jeg har ret. Det er korrekt, at det første udbrud af tørre pletter på albuerne, hvor kroppen pludselig begynder at producere mange flere hudlag end man ellers gør, tit kan opstå efter et chok Men det gælder også et hav af andre sygdomme. Det er blot ikke så synligt, når vi har ondt i maven, har næsepolypper eller hvad vi hver især har anlæg til. Psoriasis findes i flere afskygninger – angreb på albuer, hår og negle og de værst angrebne kan desværre også blive ramt i led og muskler. Men for alle gælder det, at bl.a. nedbrydning og opbygning af de rette fedtstoffer ikke fungerer optimalt. Der er mangel på vitaminer og mineraler og inde i kroppen gemmer der sig måske nogle gamle infektioner, som aldrig er blevet behandlet korrekt. Sygdommen er som ved så mange andre problemer et resultat af mange forskellige faktorer: hvordan vi udnytter næringsstoffer, hvilken type forurening vi er udsat for i hverdagen og mange andre faktorer. Og det psykiske klima. Jeg vil helt sikkert have sværere ved at komme af med min psoriasis, hvis jeg fik at vide, at det blot er af psykisk natur, fordi lægerne ikke kan finde årsagerne. Jeg ville stå hver morgen og studere mine albuer i stedet for at se i spejlet og sige til mig selv, at jeg ikke har det psykisk værre end naboen med tarmkatar. Er du træt af din psoriasis, så opsøg en ernæringsterapeut, en heilpraktiker, en phytoterapeut eller en biopat. Alle grupper har gode erfaringer med at behandle sygdommen, blot skal du være indstillet på en del omlægninger og en god portion tålmodighed.

 

Naturligvis i Søndag, uge 23, 2003
Væk med appelsinhuden
Egentlig ved forskerne ikke, hvorfor en hel del kvinder danner de dersens underlige buler og den nobrede hud på lårene. Men vi har nogle formodninger. Måske skyldes det fedtophobninger ude i bindevævet blandet med vand. Måske skyldes det slapt bindevæv, fordi vi ikke har et godt kredsløb ud til huden. Måske er der helt andre faktorer i blandet en god portion arvelighed fra familien. For det er ikke kun mennesker med lidt for meget sul, som danner cellulite eller appelsinhud. Helt slanke og unge kvinder kan sagtens have samme problem. Når man ikke helt har afdækket årsagerne, kan det jo også være svært at behandle. Det hjælper i hvert fald sjældent kun at massere udefra med en hamphandske. I værste fald fortsætter bulerne, i værste fald får man irriteret huden, så man udover knopper også kan rende rundt med højrøde lår… New Nordic er blevet inspireret af måden, alternative behandlere tænker på, når de har fremstillet BioRepair og Cellufit, hvor de med deres to produkter forsøger at angribe problemet fra flere vinkler på en gang. BioRepair er tabletter, som både hjælper på væske i bindevæv, som ikke vil forsvinde af sig selv og på opbygningen af nyt bindevæv, så der kan skabes en bedre balance i alt det væv, som ligger mellem vores hud og muskler. Samtidig kan Cellufit gøre sit arbejde udefra ved at fremme det lokale kredsløb. Fordelen ved Cellufit frem for så mange andre produkter er, at du kan massere gelen ind og tage tøj på lige efter, da produktet optages af huden med det samme. Husk at være tålmodig !

 

Naturligvis i Søndag, uge 27, 2004
To kure mod hårtab
En undersøgelse i et udenlandsk tidsskrift for hudlæger har vist, at aromaterapi kan hjælpe mod pletskaldethed. Ved pletskaldethed falder håret af uvisse grunde af i totter, så der opstår bare pletter uden hår i hovedbunden. I undersøgelsen brugte man følgende opskrift: 2 dråber timianolie, 3 dråber lavendelolie, 3 dråber rosmarinolie, 2 dråber cedertræsolie, hvor det hele blandes med 3 ml jojobaolie og 20 ml vindruekerneolie. I testen fik 86 personer masseret hårbunden i mindst to minutter hver aften med blandingen eller kun med jojobaolien og vindruekerneolien. Efter massagen fik de et varmt håndklæde om håret for at sikre en bedre optagelse af olien i hårbunden. I kontrolgruppen fik kun 15 % af personerne hårvæksten tilbage, mens der i gruppen med de æteriske olier var 44 %, der fik hårvæksten i gang igen. Det lyder måske lidt besværligt med de mange forskellige æteriske olier, men blandingen kan heldigvis købes hos specialister – du kan bestille den via www.frejanatur.dk og er heldigvis ganske billig. En anden mulighed er Hair Grow System fra Vello som består af både shampoo og tabletter, som påvirker kredsløbet i hovedbunden indefra. Får du ikke hjælp nok med en af ovenstående kure kan det være en god ide at opsøge nogle hårspecialister. Vi har ikke mange af dem i Danmark, men du kan ringe på tlf.: 33 11 36 10 eller læse mere på www.haarklinikken.dk og få oplyst den nærmeste behandler, som ved hjælp af kosttilskud og andre naturlige midler, kan hjælpe dig til at få hårpragten tilbage. Men husk at der skal tålmodighed til. Det kan tage mere end en måned før man kan se de små nye hår pible frem fra hårbunden.

 

Naturligvis i Søndag, uge 40, 2003
Strækmærker kan behandles
Jeg har tidligere skrevet, at der måske ikke er så meget at gøre mod strækmærker. Men jeg tog åbenbart fejl. Det gamle velkendte tyske firma, Weleda, som altid har produceret veldokumenterede og dejlige produkter til huden, udgiver et lille hæfte to gange om året, hvor den seneste forskning og andre nyheder er beskrevet. I samarbejde med en hudafdeling på et tysk universitet har de afprøvet deres svangerskabsserie med forskellige produkter til naturlig pleje under graviditeten og efter fødslen. I serien indgår en plejeolie, som kan anvendes for at forebygge disse strækmærker, som kan være nok så generende i måneder og år efter fødslen. Forsøget blev udført på 13 frivillige gravide kvinder. Ved at anvende olien en til to gange om dagen på maveskindet, var det med moderne målemetoder let at se, at der var en kraftig reduktion i antallet af hudbristninger og plejeolien forbedrede hudens elasticitet væsentligt. Der var ingen i testen, som fik overfølsomheds reaktioner overfor olien. Weledas Svangerskabs Plejeolie kan anvendes på mave, hofter, lår og bryst. Plejeolien indeholder mandelolie, E-vitaminrig hvedekimsolie samt udtræk af blomsten Arnika og æteriske olier. Produktet er naturligvis fri for syntetetiske farve-og duftstoffer samt syntetiske konserveringsmidler. Produkterne kan købes hos Matas og i helsekosten. Vil du gerne have deres lille lækre informative hæfte tilsendt, kan du ringe til Dansk Helios på tlf.: 75 95 40 88.

 

Naturligvis i Søndag, uge 43, 2003
Naturlige cremer
I mange år har vi kunne købe forskellige naturlige cremer fra Mellisa. Det kan vi heldigvis stadig og nu er serien blevet udbygget med mange flere produkter, så du kan finde alt til hudens pleje lige fra babynumser og til den modne kvinde, som gerne vil tilføre huden ny fugt og liv fra naturens mangfoldighed. Alle produkter er baseret på økologiske råvarer for at tilgodese den nyeste forskning, som viser, at vi faktisk optager mange flere stoffer gennem huden, end vi tror. Den nye trend ude i verden er derfor, at de produkter vi bruger til huden skal være så naturlige, at vi egentlig godt kunne spise dem… Det vil jeg nu fraråde, men jeg vil gerne anbefale, at alle som har interesse for en økologisk og effektiv pleje af huden kigger på www.mellisa.dk, hvor man som forbruger kan finde mange nyttige informationer. Her kan du bl.a. læse og forstå de mange mærkelige ord, som bruges i kosmetikbranchen. Siden 1997 hvor EU fandt på, at alle lande skal bruge de samme betegnelser for stofferne hele vejen rundt i Europa, er det nemlig blevet meget sværere for forbrugeren at se, hvad vi egentlig smører på huden. Vidste du for eksempel, at det snørklede ord Cera Alba bare er bivoks, og Cocoamidopropyl Betaine såmænd bare er en blanding af stoffer fra kokosolie og roer? Så udover at få en smukkere hud, et blødere hår og et bedre velvære, kan du også blive meget klogere. Naturen er slet ikke så mystisk. Det er mest os mennesker, som gør den til noget andet, end den er. Det vil indehaverne af det danske firm, Mellisa, så gerne lave om på. Og tak for det…

 

Naturligvis i Søndag, uge 11, 2004
Klimakterie hår
Så er jeg lige rundet de tyve. Altså ikke i alder men tyve år med biopati, urtemedicin, et hav af klienter, som bare har fejlet alt fra skæve negle til meget værre sygdomme. Tit er det gået rigtig godt, andre gange har jeg ikke kunne gøre en forskel og indimellem har jeg undret mig over, at folk betaler for at få at vide, at deres hår er da stadig meget pænt og fyldigt, at årsagen ikke skal findes i sygdomme og at de i det hele taget bare skal være glade for, at de har noget hår… Sådan har jeg nok ikke sagt, men til gengæld ved jeg nu, hvad de mener! Her i klimakterie årene har jeg mistet mit pragtfulde tykke hår, som jeg i ungdommens vilde år kunne svinge på dansegulvet. Nu er jeg nødt til at sætte det op med alskens hår dimser, så jeg ikke hele tiden bliver mindet om, at det er gråt, kedeligt, slasket, tyndt og livløst… Nogle vil måske sige, at det er da pænt, men de skulle bare vide, hvordan det var engang… Og hvad kan man så lige gøre ved det? Alskens shampooer hjælper kun lidt, en hårkur engang imellem giver et par dages fred, men med så mange andre problemer, der tydeligt kan ses udefra, skal de behandles indefra. Nu har jeg så kastet mig over HairGrow der med sine urter og vitaminer sætter lidt mere gang i kredsløbet i hovedbunden og som kan få de tynde hår til at blive lidt mere fyldige. Jeg har også købt en dåse Mega B, hvor jeg tager to stk om dagen. Nu mangler jeg så bare lige et par måneders tålmodighed, men til gengæld er der chance for, at jeg igen kan danse. Indtil da vil jeg fryde mig over de mange smukke hårdimser, som kan købes for ingen penge. Så jeg ikke hele tiden bliver mindet om mit klimakterie hår…

 

Naturligvis i Søndag, uge 41, 2004
Tør vinterhud
En tør skællende hud er ikke blot et kostmetisk problem, for huden er vores naturlige værn mod omgivelserne, og den skal helst fungere på bedste vis året rundt, også selvom vi nu er mest indedøre, hvor centralvarme, al for meget tøj og for lidt fugt i omgivelserne let kan give tør hud og i værste fald kløende og irriteret hud, der kan gå betændelse i. Sommerens brunhed er sikkert væk nu og de hvide aspargesben, ryg, bryst og arme kan godt trænge til lidt hjælp. Så er det jo nærliggende at tage en tur i solariet, men en knasende tør hud, får det kun værre, når strålerne ødelægger hudens fugt balance. Men solarium eller ej, du kan skabe en sundere hud gennem masser af de rette fedtstoffer, der vel at mærke ikke kun skal smøres på men skabe balance indefra. Har du konstant tørhed, så spis 2 kapsler Epa-Gla hver dag i et par måneder, sammen med lidt ekstra zink sammen med din vitaminpille. Når du går i bad, så brug hellere den sæbefri vask fra Nova TTO, der med sit naturlige indhold af teatreeolie og E-vitamin skaber blød hud. Et par gange om ugen kan du med fordel smøre en ganske almindelig madolie på hele kroppen, massere fra fødderne og opefter med en hampbørste og bagefter skylle dig grundigt under bruseren. Måske er olien ikke den mest velduftende, men lugten forsvinder hurtigt, og der er ikke noget i vejen for at bruge din almindelige kropslotion bagefter. Rasul er endnu bedre end olie, for det marokkanske ler, der blot opblødes i lidt vand, giver en uovertruffen blødhed, som samtidig tilfører huden vigtige næringsstoffer.

 

Naturligvis i Søndag, uge 44, 2004
En tør hudvinter
En vintertør hud, der knaser, og måske i værste fald slår revner på fingre, som bare bliver så ømme, er selvfølgelig ikke farligt, men irriterende er det alligevel. Og når nu huden samtidig er vores naturlige værn mod skadelige bakterier og forurening, så er der gode grunde til at holde den blød og smidig, også når frosten sætter ind. Som det er sagt og skrevet så mange gange før, skal huden ikke kun behandles udefra, men også tilføres de rette næringsstoffer indefra, for at fungere optimalt. Sørg for masser af grønne grønsager, spis frugter flere gange dagligt og lad vær med at branke dit kød på panden, spis hellere ovnstegt mad, så der ikke dannes for mange af de skadelige fedtsyrer. For de sunde fedtsyrer skaber en blød og elastisk hud. De sunde fedtstoffer kommer fra fisk og planteolier, men der skal en hulens masse til, hvis din hud allerede er tør. Spis derfor i et par måneder nogle gode plante-og fiskeolie kapsler, som du blandt andet finder i InZema, hvor der også er urtetabletter til huden. En anden mulighed er Evelle fra PharmaNord eller Silica Beauty fra DFI. Udefra kan huden hjælpes med indholdet fra køleskabet. Masser hele kroppen et par gange om ugen med en gang olivenolie, lad det sidde i en halv times tid, før du vasker det af. Ru albuer kan afhjælpes med citronsaft og sørg for at bruge handsker hver gang du vasker op. Hvis du ikke bruger handsker så gnid et par dråber olivenolie ind efter opvasken og rengøringen. Og resten af huden skal selvfølgelig beskyttes med en god lotion eller ansigtscreme, som beskytter dig, når du nyder de klare frostdage.

 

Naturligvis i Søndag, uge 48, 2004
Kløe i hovedbunden
Kløe i hovedbunden, skæl eller måske psoriasis. For alle symptomer gælder det, at de kan være ret så generende og svære at komme af med uden den rette behandling. Et af de gamle produkter indenfor denne genre er Psorinol shampoo, der med sine urter stimulerer hudens kredsløb og afhjælper svampedannelse, som skæl jo er. Psorinol skaber en blød hud og kan ved hyppigt brug både forebygge og afhjælpe psoriasis i hovedbunden. Er den meget tør, kan en oliekur mindst en gang om ugen være et hit. Tag en gang almindelig madolie, eller allerhelst hvedekimsolie og smør det grundigt ind i hovedbunden, lad olien sidde en halv times under et håndklæde og vask det ud med en god shampoo, for eksempel med et højt indhold af Aloe vera som også virker lindrende. Har du skæl, så tilsæt lidt teatree olie til olien. En anden mulighed er at bruge Rasul, en marrokansk ler, som opblødes i vand og bruges som hårkur på samme måde som med olien. Der er tit en generel mangel på fedtstoffer i kroppen, så find nogle gode Omega3-og 6 kapsler, for eksempel Epa-Gla+ fra Biosym. Følg kuren i et par måneder, og skal du være rigtig effektiv, så supplerer du med HairGrow, som ikke kun gør håret stærkere og får det til at gro, men også hjælper med at skaffe flere næringsstoffer ud til de små hudceller. Desværre gælder det for nogen mennesker, at problemerne bare fortsætter uden ophør og her skal der rettes generelt op på hele kroppen og de mange funktioner, som er med til at bestemme, hvordan vores hovedbund har det, da det sagtens kan være et ydre symptom på indre ubalancer. Biopater, ernæringsterapeuter, phytoterapeuter eller hårklinikker kan da give dig en individuel rådgivning.

 

Naturligvis i Søndag, uge 22, 2005
Psoriasis
Psoriasis er arveligt, og vi kan sagtens bære rundt på generne uden at vide det. Du kan få psoriasis i hovedbunden, på albuer og knæ og problemet kan hos nogle få mennesker udvikle sig til svære tilfælde, hvor også ledene kan blive angrebet. I så fald skal der meget mere hjælp til, hvor lægerne skal med på råd. Men har du psoriasis i mildere grad, kan en salve baseret på ældgamle mellemøstlige urter måske hjælpe dig. Det er firmaet Sprunk-Jansen, som har rejst hele verden rundt for at finde de bedste studier og de bedste produkter til forskellige sygdomme og Red Dry Skin er baseret på en opskrift brugt i mellemøsten gennem flere tusinde år. Smør de angrebne områder to gange om dagen og de fire planter, Rucola, Perikon, Sort Kommen og Citron, som salven består af, vil tilsammen hjælpe det lokale immunforsvar, normalisere celledelingen i huden og fjerne rødme, smerter og hævelser. Du skal have lidt tålmodighed og bruge salven i tre måneder for at opnå det bedste resultat. Sørg samtidig for gode fedtstoffer indefra og gerne som et koncentreret kosttilskud, hvor Epa-Gla+ fra Biosym kan hjælpe dig. Red Dry Skin forhandles hos Matas, men du kan få mere at vide om produktet og den nærmeste forhandler på tlf.: 39 40 40 40

 

Naturligvis i Søndag, uge 28, 2005
Hudproblemer året rundt
Har du tør hud hele året eller her om sommeren, er det ikke kun et spørgsmål om at smøre en masse lotion på. Faktisk burde huden stort set kunne klare sig uden, da den er indrettet til at skulle modstå strabadser fra omgivelserne. Den naturlige mikroflora skal holde huden sund og sørge for at små sår hurtigt heler, mens hudens øvrige lag skal sørge for en passende mængde fugt og fedtstoffer. Problemet er bare, at vi ikke længere spiser nok af de gode naturlige fedtstoffer fra fisk og planteolier, men får alt for meget stegt mad, chips og underlige mættede fedtstoffer fra slik og alt for meget svine-og oksekød. For at det så skal blive rigtig besværligt, så har nogle mennesker sværere ved at udnytte fedtstofferne korrekt, og der kan blandt mange andre symptomer opstå knas tør hud, som hurtigt kan udvikle sig til andre hudproblemer. Så udover at hjælpe din hud udefra med gode lotions og cremer, så bør du også gøre noget indefra. Og det er faktisk ikke så besværligt. Sørg for at spise tidselolie eller hvedekimsolie til salaten, steg din mad i olivenolie frem for fedt og smør, og spis to stk. Epa-gla+ fra Biosym dagligt i et par måneder. Har du kun problemer her om sommeren, er det nok mest af alt tegn på, at du steger din hud i solen. Den bliver branket, cellerne klasker sammen af mangel på vand og forsøger at holde på den væske, du dog har indtaget, til at hjælpe de mere vitale organer. Huden står tilbage som en tør og revnet sag, der bare sukker efter vand. Drik mindst to liter vand i hverdagen og på sportsdage eller dage, hvor du bare ikke kan lade solen være, skal der meget mere til. Du får også dækket en del af dit væskebehov med friske frugter, så det behøver ikke bare at være vand, vand og vand.

2 thoughts on “Naturligvis om hår, hud og negle

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *