Tyske forskere afslører simpel opskrift på at redde menneskeliv

adobestock_173005117_optimized

 

Et billigt, sikkert og tankevækkende enkelt middel ville kunne redde livet for tusindvis af tyskere, skriver forskere fra German Cancer Research Center (DKFZ). Der er ikke tale om medicin, men derimod ganske almindelig D-vitamin i pilleform.

 

Af Bjørn Falck Madsen

 

Med en artikel, der nok har fået et øjenbryn eller to til at hæve sig, fik tyske forskere fra German Cancer Research Center (DKFZ) i foråret spredt et noget anderledes budskab: Hvis man giver tilskud af D-vitamin til alle tyskere i alderen 50 år og opefter, ville man sandsynligvis kunne undgå op imod 30.000 kræftrelaterede dødsfald om året. Desuden ville man kunne hive 300.000 ekstra leveår ind på tyskernes konto samt spare kolossale summer på sundhedsbudgettet. Den opsigtsvækkende udmelding blev offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Molecular Oncology.
 

Blot 40 mikrogram om dagen

Forskerne anvendte data fra sammenlagt tre meta-analyser af kliniske studier af D-vitamin og folkesundhed. Ved at bruge disse data i udregninger, der involverer den tyske befolkning, lykkedes det dem at nå frem til det noget tankevækkende resultat. De tyske kræftforskeres udmelding er baseret på, at folk tager 40 mikrogram D-vitamin dagligt. Selvom det ifølge internationale eksperter er en ganske harmløs dosis, ligger den alligevel fire til otte gange højere end anbefalingerne for D-vitamin i Danmark.

Alle væv behøver vitaminet

Der er kommet virkelig meget fokus på D-vitamin inden for de senere år.

Adskillige undersøgelser har vist, hvor vigtigt D-vitamin er for bl.a. immunforsvar, specielt da det er med til at regulere immunsystemet og forhindre det i at overreagere. Det er i forvejen velkendt, at vi behøver D-vitamin for at vedligeholde sunde tænder, knogler og muskelfunktion, men videnskaben har observeret, at der findes D-vitaminreceptorer i så godt som alle væv i kroppen, hvilket tyder på, at det har en universel betydning. Undersøgelser af nyere dato viser tilmed, at D-vitamin har effekter, man ikke har kendt til tidligere.

Kosten kan ikke løfte opgaven alene

Problemet er at få nok D-vitamin. Det gælder især om efteråret og vinteren, hvor solen på de nordlige breddegrader er for svag til at kunne hjælpe kroppen med at danne vitaminet. En relativt ny hollandsk undersøgelse, som er offentliggjort i Nutrients, viser tilmed, at man får meget svært ved at dække sit reelle behov for D-vitamin ved at forbedre sin kost. Det skyldes blandt andet, at vi forbrugere i øget omfang bliver opfordret til at spise en mere planteholdig kost, og da nogle af de bedste kilder til D-vitamin stammer fra dyreriget, giver det visse udfordringer.

Blev tidligere brugt som advarsel

Det er faktisk ikke så forfærdelig mange år siden, at læger og eksperter rutinemæssigt hev D-vitamin op af hatten, når de skulle argumentere for, at det kan være farligt at indtage vitaminer i doser, der overstiger anbefalingerne. Set i bakspejlet var netop D-vitamin nok ikke det bedste valg af skræmme-eksempel. Ny forskning viser nemlig, at det optimale D-vitaminniveau i blodet ligger på 50-100 nmol/L, hvilket er langt mere, end hvad de fleste har og forudsætter, at man indtager en relativt høj dosis hver dag.

Kilde: Molecular Oncology, februar 2021

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *