Velkendt stof kan måske hjælpe patienter med ulcerøs colitis

Colitis4

 

Det vitaminbeslægtede stof coenzym Q10 er hovedsageligt kendt for sin rolle i cellernes energiomsætning, men iranske forskere har opdaget, at det kan mindske den inflammation, som plager folk med tarmsygdommen ulcerøs colitis.

Af Bjørn Falck Madsen

 

Rigtig mange mennesker tager tilskud af coenzym Q10 for at få mere energi i hverdagen. Det vitaminbeslægtede stof er da også primært kendt for sin betydning for cellernes energiproduktion. Men det er samtidig en ret effektiv antioxidant, og nu har iranske forskere fra Iran University of Medical Sciences påvist, at tilskud af stoffet kan hjælpe folk, der lider af ulcerøs colitis. Det er en autoimmun tarmlidelse, som forårsager inflammation i tyk- og endetarmen med periodevis opblussen og forværring af symptomer som blodig diarré.

Q10 eller snydepiller

Den nye undersøgelse, som er offentliggjort i European Journal of Nutrition, er en randomiseret, dobbelt-blind, kontrolleret undersøgelse af 88 patienter med mild til moderat ulcerøs colitis. Patienterne blev inddelt i to hold, som begge fik standardbehandling mod deres sygdom. Derudover fik det ene hold snydepiller med rismel, hvorimod det andet hold fik 200 mg coenzym Q10 i sammenlagt to måneder. Hverken forskerne eller patienterne vidste, hvad de forskellige deltagere tog.

Observerede markører for inflammation

Forskerne målte niveauet af forskellige inflammationsmarkører ved undersøgelsens begyndelse samt efter otte uger. De kiggede også på niveauet af noget, der hedder mikroRNA-146a, der fungerer som en slags målestok for immunresponsen. Samtidig gjorde de brug af kliniske bedømmelsesskalaer og spørgeskemaer til at vurdere sygdommen og bedømme livskvaliteten.
 

Markante forbedringer i Q10-gruppen

Det viste sig, at der var signifikante forbedringer blandt gruppen, som fik coenzym Q10 som supplement til deres medicinske behandling. Der var mindre inflammation, og deres symptomer var mildere, sammenlignet med hvad man observerede i placebogruppen. På baggrund af denne undersøgelse konkluderede forskerne, at coenzym Q10 synes at være en effektiv inflammationshæmmer, der kan hjælpe patienter, der lider af mild til moderat ulcerøs colitis.

Også gavnligt for hjertepatienter

Det er ikke første gang, at man med held har givet tilskud af coenzym Q10 i kombination med medicinsk standardbehandling. Det gjorde man fx i Q-Symbio-undersøgelsen, der omfattede 420 patienter med kronisk hjertesvigt. Patienterne blev inddelt i to grupper, hvor den ene gruppe fik standardbehandling plus 300 mg af præparatet Bio-Qinon Q10, og den anden gruppe fik snydepiller sammen med deres standardmedicin. Q10-behandlingen viste sig at mindske risikoen for at dø af hjertesvigt med 43 pct. samtidig med at forbedre hjertemuskelfunktionen markant. Q-Symbio-undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Journal of the American College of Cardiology, Heart Failure, som anses for at være det førende tidsskrift inden for kardiologi.

Kilde: European Journal of Nutrition, februar 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *