Dyrk sex hele livet

 

 

Sex har ingen alder, men under og efter overgangsalderen kan kvinders slimhinder i skeden blive så tørre, at akten kan være decideret smertefuld. Lider du af irritation i skeden, kan du måske snart sige YES til sex igen.

 

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2019/januar 2020

 

Kløe, svien, irritation, smerte eller ligefrem pletblødning kan være nogle af de symptomer, du oplever, hvis du som kvinde er ramt af overgangsalderen (menopause). Men giv ikke op på sex, og lad glidecremer og fugtighedsmidler hjælpe dig til et aktivt sexliv.

 


Nej, sex er ikke kun for de unge

I Netflix-serien ”Grace and Frankie” slår en af hovedrolleindehaverne, Jane Fonda, et stort slag for, at sex ikke kun er forbeholdt de unge, men bør nydes hele livet. Sex blandt ældre er desværre tabubelagt, hvilket i høj grad skyldes, at samleje i medierne ofte visualiseres med unge aktører. Men bare fordi alderen bliver højere, behøver lysten ikke blive lavere. Rent fysiologisk er det vigtigt både for kvinder og mænd at bevare et aktivt sexliv, da det er med til at holde kroppen i gang og viril. En bil, som har stået stille i længere tid, kan også have startvanskeligheder, og det samme gælder for os mennesker, måske især når det kommer til sex. Selvom dit største kønsorgan er hjernen, så skal organerne til at udføre selve akten motioneres på regelmæssig basis. For kvinders vedkommende bidrager regelmæssigt samleje til at stimulere kirtlerne, som smører slimhinden i skeden. For mænds vedkommende ligger overgangsalderen (andropause) typisk i 40- til 50-års-alderen, hvor blodkarrene begynder at ældes, hvilket påvirker erektionsevnen. Regelmæssig sex er med til at holde erektionsevnen ved lige.

 

Oplever du enkeltstående tilfælde med tørhed i skeden under samleje, så kan det skyldes, at du ikke er tilstrækkeligt forberedt eller tændt. Gør mere ud af forspillet sammen med din partner, så du bliver våd inden selve samlejet.

 

Ja, sex er godt for slimhinderne! Alle former for seksuel aktivitet og knibeøvelser øger blodcirkulationen i dit underliv og styrker dermed slimhinderne i skeden.

 


Nu kan du måske endelig sige YES!

Til sex og måske endda farvel til tørre slimhinder. Firmaet YES har lanceret YES VM Vaginal Moisturiser, som er en glidecreme og fugtgel, særligt udviklet til kvinder i naturlig overgangsalder eller overgangsalder som følge af kræftbehandling. Problemet med tørre og irriterede slimhinder er mere udbredt end de fleste tror, da det ligesom sex blandt ældre også er et meget tabubelagt emne. Men faktisk oplever 50-80 pct. af alle kvinder på et eller andet tidspunkt i deres liv hormonforstyrrelser med tørre, sviende og kløende slimhinder til følge.

I overgangsalderen bliver slimhinderne tyndere, og det normale udflåd forsvinder. Skeden bliver mindre elastisk, og mælkesyrerne forsvinder, så surhedsgraden stiger. Kort sagt, så bliver du mere sart og gnubben frem og tilbage, som sex jo er forbundet med, gør selvsagt ikke irritationen mindre. Med YES VM kan du få akut lindring, da gelen blandt andet indeholder økologisk aloe vera, som vi alle kender for både sin lindrende effekt og fugtegenskaber. Du kan også få gelen som applikatorer til den lette indføring.

 

 

Tips til at undgå midlertidig tørhed

  • Tænk over dit sæbeforbrug, det kan virke udtørrende
  • Boblebab og klorvand kan desuden gøre generne værre
  • Ryger du, så stop, da det også kan forværre tørheden
  • Undgå tamponer eller andre ting, som udtørrer

 

 

Mændene kører derudaf, men kvinderne hænger i bremsen

Stifterne bag produkterne YES er to engelske kvinder, Susi Lennox og Sarah Brooks, der begge arbejdede hos medicinalfirmaet Pfizer, hvor de i slutningen af 1990’erne var med til at udvikle viagra til mænd. De så, at der opstod det problem, at når de midaldrende mænd nu kunne dyrke sex i timevis, så kunne de stakkels kvinder ikke følge med. De besluttede derfor at udvikle et godt produkt til kvinderne, som både var økologisk, rent og produceret ansvarligt.

 


Dyrk økologisk sex

Glidecremens verden kan være svær at navigere i, men selvfølgelig skal du gå efter et så rent produkt som muligt. Uanset din alder vil dine slimhinder ikke bryde sig om alt for meget kemi. Men ellers findes der glidecreme, som er olie- eller vandbaseret, med silikone, med smag eller udviklet til en specifik sexaktivitet. Hos YES finder du fire varianter: YES WB vandbaseret, som kan anvendes med kondomer, YES OB oliebaseret, uden smag for længerevarende glideevne og YES But vandbaseret analglidecreme, der matcher endetarmens pH-værdi. Uanset variant er alle 100 pct. naturlige og uden kunstige tilsætningsstoffer.

 


Lidt til den daglige hygiejne

Almindelig sæbe indeholder som oftest ingredienser, som ikke egner sig til intimvask, men faktisk nærmere tilskynder tørhed og irritation. YES cleanse er en skummende sæbe som ikke indeholder parabener, kunstig duft og alt mulig andet stads. Du kan derfor bruge den til din krops intime dele.

 


Vend din tankegang

Den største erogene zone sidder i hjernen, så før du beslutter dig for, at dit sexliv er ovre for evigt, så find ud af, hvad der rent faktisk sker med din krop rent fysisk. Selvom ægløsning og menstruation ophører, så kan du gøre meget for stadig at føle dig kvindelig. Find ud af, hvad der får dig i det erotiske humør og giver dig følelsen af at være seksuelt attraktiv. Nyt undertøj, at være veltrænet eller måske en ugentlig omgang massage, så du får sparket gang i blodcirkulationen.

 

Overgangsalderen er ikke ensbetydende med, at nu er det gode liv forbi! Vend din tankegang og find en positiv indstilling. Du har masser af muligheder for at vidunderlig og intens sex, hvis du altså er klar til at bruge energi på det. Hvem ved, måske bliver det endnu bedre end da du var yngre.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *