Canadiske forskere har fundet en beskyttende effekt af D-vitamin mod brystkræft, men tilsyneladende kun i pilleform – ikke fra kosten.
En ny canadisk undersøgelse udført af forskere fra Cancer Care Ontario viser, at D-vitamin beskytter mod brystkræft. Af en eller anden grund gælder det kun D-vitamin fra kosttilskud, for der blev ikke fundet en beskyttende effekt på brystkræft, når forskerne kiggede på D-vitamin fra kosten som helhed.
Undersøgelsen, som bliver offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition, er en kostundersøgelse af 3.101 brystkræft-patienter og 3.471 raske kontrolpersoner, som forskerne observerede for at finde sammenhæng imellem kost og kræftrisiko. Når forskerne så på D-vitamin isoleret, fremgik det, at de kvinder, som indtog mindst 400 internationale enheder (10 mikrogram) dagligt, havde en 24 procent lavere risiko for at udvikle brystkræft.
En af forskerne forklarer, at brystceller har D-vitamin-receptorer, og at dette muligvis forklarer vitaminets rolle i forbindelse med reguleringen af celledelingen og spredningen af disse celler.
Det canadiske forskerhold understreger, at det er nødvendigt med yderligere undersøgelser for at finde den nøjagtige sammenhæng imellem D-vitamin og brystkræft.
Kilde: Am J Clin Nutr (April 14, 2010). doi:10.3945/ajcn.2009.28869
3.05.2010