Derfor virker coenzym Q10 mod arvelig nervesygdom

  

 

Patienter med den yderst sjældne, arvelige nervesygdom, Friedreichs ataksi, ser ud til at få det bedre, når de bliver behandlet med det vitaminbeslægtede stof coenzym Q10.

 

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2018

 

Allerede i 2008 lykkedes det britiske forskere tilknyttet the University Department of Clinical Neurosciences (University College London) at påvise kliniske forbedringer hos næsten halvdelen af en gruppe patienter med Friedreichs ataksi ved at give dem dagligt tilskud af coenzym Q10 i kombination med E-vitamin. Friedreichs ataksi er en meget sjælden nervesygdom, som kun cirka 50.000 mennesker i hele verden lider af, og derfor var det så stort et gennembrud, at denne kombination af to naturlige stoffer kunne bremse sygdommens udvikling hos en så stor del af patienterne.

 

Mangel hos 91% af patienterne

Undersøgelsen, som er randomiseret og dobbelt-blind, er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift European Journal of Neurology. I undersøgelsen blev der anvendt en behandling bestående af 600 mg af præparatet Bio-Quinone Q10 (seks kapsler) og 1.200 mg E-vitamin. Netop coenzym Q10 er så vigtigt, da det indgår i energiomsætningen i alle cellers mitokondrier (kraftværker), samtidig med at det fungerer som antioxidant og beskytter mod skadelige frie radikaler. Faktisk havde man observeret reduceret indhold af både coenzym Q10 og E-vitamin hos 91 % af patienterne, inden forsøget startede.

 

Risiko for hjertesvigt

Patienter med Friedreichs ataksi har for lidt af proteinet frataxin i mitokondrierne. Frataxin medvirker i de biokemiske processer, som danner energi, men ifølge ny forskning fra University of Pennsylvania School of Medicine producerer celler, der mangler frataxin, for lidt af stoffet apolipoprotein A-I (eller ApoA-l), hvilket kan øge risikoen for at dø af hjertesvigt. Det er lige præcis, hvad der sker med folk, der har denne lidelse. Friedreichs ataksi viser sig allerede i barndommen, og de fleste patienter er bundet til kørestol i midten af 20’erne. Størsteparten dør ikke af selve sygdommen, men af en afledt fortykkelse af hjertekamrene (hypertrofisk kardiomyopati).

 

Forbedret chance for overlevelse

Ifølge de amerikanske forskere, som har kigget nærmere på sammenhængen imellem ApoA-1 og risikoen for hjertesvigt, kan man med høje doser af kolesterolsænkende statiner øge koncentrationen af ApoA-1 og dermed forbedre chancerne for overlevelse. Der er dog den lille hage ved det, at statiner blokerer for leverens produktion af coenzym Q10. Dette, siger forskerne, kan man kompensere for ved at give Q10-tilskud. Men så er spørgsmålet, om det ikke bedst kan betale sig at satse på coenzym Q10 til at begynde med. Stoffet har nemlig en dokumenteret beskyttende indvirkning på hjertesvigt. I den store Q-Symbio-undersøgelse, hvor 420 hjertesvigtspatienter fik placebo eller Bio-Quinone Q10, var der en 43 % lavere risiko for at dø af hjertesvigt hos patienterne i Q10-gruppen.