Tarmbesvær? Ikke her!

Skærmbillede 2015-07-15 kl. 20.01.30

 

 Hvilken kaffe byder du uventede gæster? Sådan siger man i en reklame for kaffe, og man fristes til at spørge: Hvilke sorte dråber byder du ubudne gæster som parasitter, vira og bakterier? Svaret er grøn-sort valnødekstrakt, malurt, kryddernellike og mælkesyrebakterier.

 

Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – april/maj 2015

 

Hver fjerde dansker døjer dagligt med fordøjelsen. En god fordøjelse er ellers både vejen til højere livskvalitet og sundhed. Derfor giver det god mening at kaste et blik på tarmene, ikke mindst når vi bliver ramt af sygdomme, idet bakterier, parasitter og vira ofte er medårsag til langt de fleste kroniske sygdomme. Heldigvis kan du med få tiltag hjælpe en sund fordøjelse på vej. I kampen mod de ubudne mikro-gæster skal vi en tur dybt ind i mave-tarmsystemet og besøge intet mindre end 100 billioner gavnlige, skadelige og neutrale bakterier, som lever side om side. De 100 billioner svarer til 1 ½ kilo mikroorganismer!

 

Slaget slås i tarmens indre biokemi

Tarmslimhinden er tæt pakket med immunforsvarsceller, der beskytter os mod indtrængende uønskede stoffer – udefra og fra mad og drikke. Det tykke lag af primært mælkesyrebakterier forhindrer ubundne patogene organismer, parasitter, toksiner og ufordøjet mad i at lave ballade. Man kan sige, at der er bakterier, der arbejder for os, og bakterier, der arbejder imod os. Så længe der hersker en naturlig balance mellem dem, er der fred i tarmene. Opstår der forskydninger i deres indbyrdes forhold, bliver balancen ugunstig, og der opstår problemer og ubehag. Mave- og tarmproblemer er som regel: luftdannelse, diarré, hård mave og smerter.

 

Ved at spise Maxiflor tilfører du din tarmflora 11 forskellige mælkesyrebakterier, der hjælper med vedligeholdelse af normal tarmflora.

 

I videnskabsmagasinet Nature offentliggjorde en række forskere for nyligt resultaterne af et forskningsprojekt, som viser, at cirka hver fjerde af os har alt for få gavnlige tarmbakterier.  Forskningen viste yderligere, at for få af de gavnlige bakteriestammer kan føre til for mange af de mindre gavnlige bakterier, og at dette misforhold blandt andet kan øge risikoen for udvikling af fedme og diabetes. Det gælder altså om at have en tilstrækkelig god balance i mælkesyrefloraen, ellers opstår en optimal grobund for den opportunistiske flora – de bakterier og svampe, vi ikke vil have for mange af. Men med grøn-sort valnød-ekstrakt, malurt, kryddernellike, hvidløg og mælkesyrebakterier kan du selv forebygge og/eller behandle de fleste fordøjelsesproblemer.

 

Den kejserlige nød med (næsten) sort magi

Ekstrakt af sorte valnødder anvendes til behandling af parasitter, orme og svampeinfektioner. Grøn-sort valnød virker antiseptisk, og alternative behandlere bruger den til at helbrede betændte tarmvæv, samt til at forbedre miljøet i fordøjelseskanalen. Ikke så underligt har den sorte valnød, også kendt som Juglans Nigra, været anvendt som medicin i flere århundreder.

Romerne kaldte den sorte valnød “den kejserlige nød”, nok pga. dens enorme medicinske værdi. På russiske hospitaler har lægerne brugt grøn i flere århundreder til fordøjelsesproblematikker, og indianerne er kendt for at have brugt barken til tandpine, den indre bark til fordøjelsen, saften mod parasitter og hudlidelser samt bladene til væggelus og mider. Ernæringsmæssigt er sorte valnødder rige på kalium, magnesium og de essentielle fedtsyrer omega-3 og omega-6 og således yderst hjerte-venlige. Undersøgelser har da også vist, at valnødder nedsætter risikoen for slagtilfælde og hjerte-rytmeforstyrrelser.

 

Grøn-sort valnød mod candida-svampen

Ubalance i tarmfloraen er en åben invitation til candida-svampen. Forskning peger på, at sorte valnødder kan eliminere en overvækst af candida. Man mener, at det skyldes, at sorte valnødder er basiske, og svampe og andre parasitter er ikke i stand til at leve i et alkalisk miljø. Forskningen har desuden vist, at grøn-sorte valnødder virker bedre end svampedræbende medicin. Udover at hindre svampevækst regulerer grøn-sort valnød-ekstrakt også tarmfunktionen væk fra diarré og etablerer ro i tarmene. Det aktive medicinske stof i valnødden hedder juglon og findes i forskellige koncentrationer afhængig af, hvor fra træet man tager det. Koncentration af juglon er størst i barken. Grøn-sorte valnødder har også vist sig at have afførende egenskaber og kan således afhjælpe forstoppelse.

Kom forkølelsessåret til livs med Grøn/sort valnød-tinktur, som kommer fra Natur Drogeriet. Dup forsigtigt såret med en vatpind, helst 3-4 gange om dagen. Pga. den sorte farve anbefales det at foretage behandlingen på en fridag eller før sengetid.

 

Grøn-sort valnød mod hudproblemer

Grøn-sort valnød virker normaliserende på tarmen, men kan også bruges til hudgener som herpes, acne, eksem, psoriasis, og ekstraktet virker rensende i sår. Nogle bruger valnød-ekstrakt til halsgurgling, når man har ondt i halsen. For acne kan man forsøge sig med grøn-sort valnød-tinktur indvortes og udvortes i en fortyndet udgave lokalt på huden. Hvis du vil anvende det direkte på huden, er det bedst at teste det først på et mindre område af dit ansigt. Mod eksem og psoriasis anbefales det kun at bruge grøn-sort valnød-ekstrakt indvortes, da huden er lidt for sårbar til, at man smører det på direkte.

 

Grøn-sort valnød er godt for:

 • Sund fordøjelse
 • Understøtter regelmæssig afføring som et helt naturlig afføringsmiddel
 • Antiseptiske helbredende kvaliteter (både indvortes og udvortes)
 • Hjælper med at rense eventuelle toksiner og farlige patogener ud
 • Dræber parasitter, svampe, orm
 • Diabetes
 • Malaria
 • Helende på sår i mund og hals

 

Grøn-sort valnød-ekstrakt kan angiveligt dræbe mere end 100 typer af parasitter og udrydde dem fra fordøjelseskanalen. Er man rejsende til områder med forurenede vandforsyninger, er grøn-sort valnød- ekstrakt en perfekt rejsepartner.

 

Kontradiktioner – Tag ikke grøn-sort valnød, hvis:

 • du har en lever- eller nyresygdom
 • du tager blodtryksmedicin
 • du har nøddeallergi
 • du er gravid eller ammer

 

Nellike-knopper brugt medicinsk i 2000 år

Ifølge et par forskere fra University of Maryland Medical Center anbefales det at kombinere grøn-sort valnød med malurt og nelliker for at fjerne rundorm og andre tarmparasitter. Lad os tage et kig på den  antiseptiske, desinficerende og bakteriedræbende nellike. Du kender nok den karakteristiske og stærke kryddernellike, som er et krydderi, der består af tørrede blomsterknopper fra nelliketræet Syzygium aromaticum fra Myrte-familien. Nelliker har indbygget et forsvar mod insekter og mikroorganismer, der angriber ud i naturen. De egenskaber kan vi låne, hvis vi anvender nellike-tabletter, olie eller te.

 

Kryddernelliker bekæmper alverdens sygdomme

Den fede nellike-olie er effektiv som et bredspektret antibiotikum. Historisk set har tandlæger brugt pulveriserede nelliker til at desinficere og behandle tandinfektioner og tandkødssygdomme og desuden til at afhjælpe dårlig ånde, ikke kun på grund af sin aromatiske duft, men fordi nellike dræber bakterier, der forårsager dårlig ånde. Det er det aktive stof, eugenol, som lindrer smerter og betændelse. Nellike kan laves om til en salve og gnides ind i ømme muskler og led for at lindre smerter og øge blodgennemstrømningen til væv. Den stimulerende virkning af nelliker kan lette hovedpine, rydde sindet og reducere træthed. Nelliker kan også lette depression og angst.

Eugenol er ligeledes effektiv til behandling af diarré og svamp – og adskillige dråber fed nellikeolie fortyndet med hvidløg, olivenolie eller sesamolie kan dryppes i øret for at desinficere øregange og afhjælpe årsagen til øreinfektion. Fortyndet fed nellike-olie kan også anvendes topisk til behandling af acne, sår, fnat, insektbid og varmeknopper. Nelliker støtter en god fordøjelse og modvirker tarmluft og kvalme. Kryddernelliker har anti-spasme og slimløsende egenskaber. Nellike te kan lindre hoste og bronchiale spasmer.

 

Ernæringsmæssige fordele

Kryddernelliker er rige på mangan. Kryddernelliker indeholde betydelige mængder af kalium, fosfor, magnesium og kalcium. Nelliker er en god kilde til C- og K-vitamin, og i mindre grad vitamin A og B-kompleks. Kryddernelliker er også en stor kilde til kostfibre og omega-3-fedtsyrer.

 

Drys endelig lidt malurt i bægeret

Normalt forbindes det med noget negativt at få hældt malurt i bægret. Men når det kommer til den kinesiske malurt, kan det være en absolut god idé at stifte bekendtskab med den bitre plante. Bioaktive stoffer fra planten kinesisk malurt anvendes i dag med stor succes til malariabehandling verden over. Stofferne har dog mange andre mulige anvendelsesområder, fx som et alternativ til brugen af antibiotika i fjerkræproduktion. Syddansk Universitet har været involveret i et dansk forskningsprojekt, der bl.a. har undersøgt mulighederne for at bruge planten som et alternativ til visse antibiotika og midler til parasitkontrol i produktionen af fjerkræ. Høns og mænd er ikke det samme, men den antibiotiske virkning af malurt fornægter sig ikke, uanset om man har fjer eller fødder.

 

Yderligere læsning

Artemisinin – et effektivt lægemiddel mod malaria, udvundet fra en kinesisk medicinplante, kap. 7 i BIOTEK 2 Anvendt bioteknologi (2012) K. Overgaard og S.G. Sommer (redaktører), L&R Uddannelse.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *