Ikke i aften, skat

Skærmbillede 2015-07-15 kl. 20.06.16

 

Ebbe og flod i soveværelsets aktiviteter er uundgåeligt livet igennem. Men mange kvinder oplever i takt med overgangsalderen, at lysten helt forlader sengen. Vejen tilbage i hinandens hede arme kan meget vel hedde en buket af rødkløver, humle og damiana.

 

Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – april/maj 2015

 

Hormonerne spiller mange et puds i menopausen, men det er muligt ved hjælp af urter og planter at genetablere den hormonelle ligevægt og således opleve en overkommelig overgangsalder. Det er bl.a. kvinders faldende hormonniveau, der lægger en dæmper på libidoen og ikke nok med, at kvinderne havner i et elskovs limbo, sørme om de ikke også kan få den mindre fornøjelse af søvnløshed, humørsvingninger, vaginal tørhed, hedeture og på sigt knogleskørhed.

 

Få romancen til at rulle igen

Sex holder dig rask, slank og ung. Men hvis lysten er pist forsvundet, så gør som maya-indianerne, få fat i noget damiana-ekstrakt. Mayaerne har i århundreder brugt damiana mod nedsat sex-lyst og depressioner. Nu tror du måske, at damiana er navnet på en gudinde for elskov, og eksotisk lyder navnet da også, men det er en busk med gule blomster, som primært findes ved den Mexicanske Golf, i Caribien og i Sydafrika. Reagensglas-forsøg viser, at damiana har en svag østrogenreceptor-bindende aktivitet og øger progesteron-bindingen. I USA anvender man damiana til patienter med depression og ofte til overgangsalderen og nedsat sex-lyst.

 

Naturens hormoner lindrer overgangsalderens gener

Adskillige undersøgelser har vist, at mange af de gener, som kvinder i overgangsalderen døjer med, kan blive markant mindre ved et dagligt indtag af plante-østrogener og isoflavoner. Naturlige hormoner kaldes også bio-identiske hormoner, da de i deres biokemiske struktur er identiske med de hormoner, kroppen selv producerer. De fungerer i kroppen nøjagtig som kroppens egne hormoner og forstyrrer på den måde ikke kroppens egen produktion af hormoner. I modsætning til syntetiske hormoner, som kan forstyrre kroppens egen produktion af hormoner, give bivirkninger samt øge risiko for visse former for kræft.

 

Køb blomster – især til kvinder i overgangsalderen

Længe har vi vidst, at ekstrakten fra den lille blomst, rødkløver, som står i grøftekanter, kan lindre de gener, som mange kvinder oplever, når de kommer i overgangsalderen. Men vidste du, at kvinder i overgangsalderen også har stor glæde af den flerårige urteagtige slyngplante, humle? Humle er en beroligende urt, god ved dårlig søvn og hedeture – og så indeholder den også phyto-østrogener og støtter leveren i dens mange funktioner, herunder bl.a. nedbrydningen af hormoner.

I magasinet Phytomedicine fra 2006, udgave 13, side 119-131, opremser lægerne LR Chadwick , GF Pauli , og NR Farnsworth de mange positive forsøg foretaget med humle, og de udtaler, at “præparater af humle, der indeholder 8PN (læs: 8-prenylnaringenin) må betragtes som “østrogener”, og således kan humle have en gavnlig virkning på den hormonelle aktivitet, hvis det indtages oralt af mennesker. Der findes talrige dyreforsøg og nogle kliniske beviser for, at humle har en terapeutiske beroligende virkning og virker mod søvnforstyrrelser, der ofte er forbundet med overgangsalderen”. De herrer konkluderer således, at humle-præparater bør indtage en fornuftig plads i moderne medicin og indgå som et alternativ i behandlingen af overgangsalderens gener.

Det er dokumenteret, at kvinder i overgangsalderen, som tager et tilskud af rødkløver hver eneste dag, får færre hedeture og hormonelle udsving og mindre grad af knogleskørhed, end kvinder som ikke gør.

 

Jo flere slags plante-østrogener jo bedre

Det giver god mening at finde et kosttilskud med flere slags planteøstrogener, da man i forskningen har set, at kombinationsbehandling og en mangfoldig indsats giver en større og bedre effekt. Et nyt produkt på helsekosthylderne imødekommer netop den tankegang. New Nordic har skabt tabletten Meno Joy, som indeholder 250 mg damiana, 624 mg rødkløver og 100 mg humle. Meno Joy indeholder desuden magnesium, D- og B-vitaminer, som er vigtige for nerve- og hormonsystem. Desuden bidrager magnesium og D-vitamin til opretholdelsen af normale knogler.

 

Vil du læse nogle af de mange forsøg foretaget med rødkløver, humle og damiana anbefales:

  • Ethnobotany, phyto chemistry, and bioactivity of the genus Turnera (Passifloraceae)with a focus on damiana—Turneradiffusa
  • Improvement of postmenopausal depressive and anxiety symptoms after treatment with isoflavones derived from red clover extracts
  • Influence of red clover-derived isoflavones on serum lipid profile in postmenopausal womenjog_1059 1091..1095
  • Phytotherapy as alternative to hormone replacement therapy
  • Comparison of the In Vitro Estrogenic Activities of Compounds from Hops (Humulus lupulus) and Red Clover (Trifolium pratense)
  • A randomized, double-blind, placebo-controlled, cross-over pilot study on the use of a standardized hop extract to alleviate menopausal discomforts
  • A first prospective, randomized, double-blind, placebo-controlled study on the use of a standardized hop extract to alleviate menopausal discomforts
  • The pharmacognosy of Humulus lupulus L. (hops) with an emphasis on estrogenic properties

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *