Hvis din hjerne er udbrændt og dine binyrer trætte

Skærmbillede 2015-07-15 kl. 20.11.42

 

Stress, for meget ståhej, irritation, dårligt immunsystem, mærkværdige problemer med kønshormonerne og i det hele taget et dårligt fungerende liv i dagligdagen, uden at man helt kan sætte fingeren på et bestemt sted på kroppen og sige, her gør det ondt. Måske skal din finger finde de små napoleonshatte, der sidder og vipper ovenpå nyrerne. For du har meget vel trætte binyrer, og det skal du gøre noget ved. I dag, og ikke i morgen.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – april/maj 2015

 

 

Det er ikke til at spøge med. En hverdag, hvor problemerne tårner sig op, alt for meget tankemylder, dårlig søvn om natten, en konstant knude i mellemgulvet, sitren ved øjenlåget, ja, symptomerne er mange, og det er let at kalde det hele for stress.

 

Men man kan faktisk godt grave et spadestik dybere og så få kigget på et sæt af de hormonkirtler, der sammen med hjernen er ved at brænde ud, så vi udvider perspektivet og opdager, at vi også kan gøre noget ved det.

 

Skandinavisk urt hjælper både hjerne og binyrer

Egentlig begyndte forskningen på de styrkende urter i sportsverdenen. Kunne man på nogen måde øge elitesportsfolkenes præstationsevne, så de kunne komme øverst på sejrsskamlen? Forskningen var intens, og der var store penge på spil i det gamle Sovjetunionen og i Kina – en forskning, vi nu kan nyde godt af. For udover at øge kroppens evne til at vinde over konkurrenten fandt man en række helt rolige og solide egenskaber, som vi i vores hektiske liv kan gøre brug af.
Ikke for at vinde over andre, men for at overvinde stress og alle de symptomer, som følger i kølvandet af trætte binyrer og en overophedet hjerne.

 

Standardiseret, så du er sikker på virkning

I Arctic Root finder du den velkendte Rosenrod, hvor forskningen har foregået både her i Skandinavien og i Østeuropa. Den ligner til forveksling Sankt Hansurten, men kan meget andet end at pryde efterårets haver.

 

Rosenroden, vel at mærke i et standardiseret ekstrakt, som sikrer et minimum af aktive stoffer, kan gøre en forskel for binyrerne ved at hjælpe dem til at regulere de to hormoner, adrenalin og cortisol. Sammen skal hormonerne sørge for, at vi ikke vælter os selv og kommer helt derud, hvor det bliver med kroniske infektioner og autoimmune sygdomme til følge – for ikke at tale om, hvor voldsomt, det kan blive for vores øvrige nervesystem, herunder hjernen, at blive udsat for kaskader af de nødvendige, men voldsomme hormoner, hvis de ikke bliver holdt i skak.

 

Rosenrods aktive stoffer, rhodosin og salidrosid har en positiv effekt både på hormonsystemet og på signalstofniveauet i det limbiske system (i lystcenteret). Da lystcenteret styrer hormonelle funktioner som glæde, lyst og følelser, fik man en forklaring på, hvorfor Rosenrod også kan stimulere sexlysten hos både mænd og kvinder.

 

En gammel viden overøst med nye forskningsresultater

Carl Linne,  den svenske botaniker, som har klassificeret allerflest urter på verdensplan,  skrev allerede i 1700-tallet om rodens virkning på ”nedstemthed, hovedpiner, manglende sexlyst- og evne, og til at stimulere intellektet”. Senere blev der i litteraturen tilføjet “svage nerver”, og Rosenroden bliver endnu senere kendt som alment styrkende. Alle disse egenskaber er erfaringer, som i dag er blevet bekræftet med moderne forskning, og endnu flere anvendelsesmuligheder er kommet til (2 små tabletter daglig):

 

  • Styrker binyrerne generelt. Drogen modvirker stress, og alle følgetilstande deraf.
  • Modvirker lettere til middelsvære depressive tilstande (især med 2 tabl. morgen, 2 tabl. frokost)
  • Forbedring af sexlyst og regulering af kønshormoner fx ved uregelmæssige menstruationer.
  • Øger energien uden at ”speede” kroppen, det er en rolig tilførsel af mere energi.
  • Øger evnen til at koncentrere sig og læring er lettere, også under pressede tilstande, som fx ved eksaminer og konkurrencer.
  • Studier har vist, at allerede 30 minutter efter, vil du kunne mærke effekten på dine præstationer, og det er hurtigt for et urteprodukt. Forsøget blev lavet på 161 soldater, hvor alle blev udsat for stort pres på en natøvelse. Der var en tre gange bedre evne til at nå resultater end i kontrolgruppen.

 

 

Stille og effektive motionsformer, som opbygger binyrer:

Pilates, Yoga, stille svømning, cykleture uden ræs, gåture, stille dans, kajak- og roning.

 

Mulighederne er mange, og kunsten er at gøre det i roligt tempo, og hvis du har overskud, med et smil på læben.

 

God søvn skaber mere overskud

Prøv fx en fantasirejse, som du finder på youtube, ”Afspænding og fantasirejse af Marianne Palm”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *