Populært energipræparat beskytter mod hjerteskade

 

 

Det vitaminbeslægtede stof coenzym Q10, som regulerer cellernes energiomsætning og har en vigtig rolle som antioxidant, kan tilsyneladende beskytte hjertet mod mulige skadevirkninger af hård sport.

 

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2018

 

Normalt anbefaler læger motion som et godt og vigtigt middel til at holde sig sund og rask. Men som med alt andet er både for lidt og for meget skadeligt. Elitesportsudøvere kan derfor komme til at skade hjertemuskulaturen, hvis de træner for hårdt. Den gode nyhed er, at man kan forebygge skader på hjertet med det vitaminbeslægtede stof coenzym Q10, som mange allerede kender og anvender for at øge kroppens energiomsætning på en naturlig måde og dermed blive mere udholdende.

 

Afprøvet på mandlige svømmere

I en videnskabelig undersøgelse, som er offentliggjort i British Journal of Nutrition, demonstrerede forskere, hvordan 14 dages indtagelse af coenzym Q10 som tilskud i præparatform hjalp unge, raske, mandlige elitesvømmere med at forebygge de skader, som ekstremt hård træning kan have på hjertemusklen. Denne type vævsskade skyldes et fænomen, som kaldes for oxidativ stress. Det opstår, når nogle yderst aggressive og potentielt skadelige molekyler kaldet frie radikaler angriber og ødelægger raske celler og væv.

 

Kiggede efter oxidativt stress

I alt 36 svømmere deltog i undersøgelsen. Forskerne kiggede efter tegn på hjerteskader og oxidativt stress hos henholdsvis forsøgsdeltagere, som havde eller ikke havde taget tilskud af coenzym Q10. Alle deltagerne skulle gennemgå det samme fysisk krævende svømmetræningsprogram to gange dagligt, som blandt andet bestod af træningspas for udholdenhed og hastighed.

 

Ingen tegn på vævsskader

Der blev taget blodprøver før og efter træningen, og forskerne kiggede efter biologiske markører for oxidativt stress og vævsskader på hjertet. De fandt ingen tegn på skadet hjertevæv eller forhøjet oxidativt stress hos de svømmere, der havde taget coenzym Q10, hvilket viser, at stoffet har en beskyttende virkning mod de mulige skadeeffekter, som intensiv træning kan have på hjertet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *