Får et foster sin mors solfiltre i vuggegave?

 

 

Her om sommeren bruger de fleste solcreme med kemiske solfiltre. Men faktisk udsættes vi for UV-filtre hele året fra mange kilder. Nye undersøgelser viser, at vi fx optager UV-filtre fra tøj, og at UV-filtre kan overføres fra den gravide mor til det ufødte barn. 

 

Af Rose Maimonide, rosemaimonide.com
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2018

 

Vi udsættes for UV-filtre året rundt 
UV-filtre er en gruppe stoffer, som beskytter mod UV-lys. Dyre- og reagensglasforsøg dokumenterer, at UV-filtre har forskellige hormonforstyrrende effekter, særligt på sædkvalitet, reproduktion og stofskifte. Vi eksponeres for visse UV-filtre året rundt – altså ikke kun i solcremesæsonen. Det skyldes, at fx plejeprodukter, tøj og møbler også indeholder UV-filtre. De beskytter bl.a. mod afblegning. I lande som Kina og USA finder man UV-filtre i stort set alle plejeprodukter.

 

UV-filtre fra tøj optages gennem huden
Et nyt studie fra 2017 har undersøgt tekstiler og babytøj på det amerikanske marked for indhold af bl.a. en type UV-filtre ved navn benzophenoner. De fandt stoffet BP-3 (Benzophenone-3) i 70 % af tøjet i alle typer tekstilfibre.

Stort set alle danskere er eksponeret året rundt for BP-3. I et dansk studie fra 2017 undersøgte man, om BP-3 blev optaget gennem huden fra tøj, som forsøgspersonen havde på. Forsøget viser, at hudoptag af BP-3 fra tøj bidrager væsentligt til den samlede eksponering for dette stof. Det vil være oplagt at tro, at det også gælder andre UV-filtre.

 

UV-filtre kan overføres til fostret
Gravide er også eksponeret året rundt for UV-filtre fra mange kilder. I et studie fra 2017 målte man på forskellige UV-filtre hos en række danske gravide og sidenhen på deres nyfødte børn. Man målte både i fostervand, urin og serum hos den gravide og i urin, serum og navlesnorsblod ved fødslen.

Konklusionen på studiet er, at den gravide skal være højt eksponeret for UV-filtre, før det kan måles. Her skal man huske, at danske kvinder eksponeres langt mindre end fx kvinder i USA og Kina. Det ser ud til, at nogle UV-filtre passerer lettere fra moderen til fostret end andre. Nogle af stofferne kunne findes i fx navlesnorsblodet. Der var kun få prøver, hvor man fandt UV-filtre i fostervandet.

 

Hvad betyder det for fostret?
Vi ved ikke, hvad eksponering for UV-filtre i fostertilstanden betyder for den senere udvikling. Der mangler meget viden om, hvordan disse og andre hormonforstyrrende stoffer omsættes i kroppen. Især når de optræder samtidig og påvirker hinandens effekter. Man aner fx ikke, hvor meget vi reelt udskiller i urinen af den mængde UV-filtre, vi får ind. Så det er meget svært at sige noget om sikkerheden omkring gravides brug af produkter med UV-filtre.

 

Sikker solbeskyttelse
Du kan med fordel vælge tøj, møbler og plejeprodukter m.m. uden UV-filtre. Derimod er det ikke en god idé at undgå solcreme i stærk sol, da det giver øget risiko for hudkræft. Hvis du følger disse råd, er du sikker i solen med sund fornuft:

  • Væn gradvist huden til sommersolen.
  • Bliv så vidt muligt i skyggen, især i den stærke middagssol.
  • Hav hat på, helst med nakkeskygge.
  • Bær tyndt hvidt tøj.
  • Brug badetøj med UV-beskyttelse via stoffets vævning.
  • Vælg en solcreme med lavest muligt indhold af problemkemi. En faktor 30 solcreme med svane- og allergimærket er ofte et godt valg.
  • Sørg for at få nok vitaminer og mineraler, særligt D-vitamin, samt sunde fedtstoffer.

 

Om Rose Maimonide
Rose Maimonide hjælper børnefamilier med at have nemt ved at leve sundt og grønt i en travl hverdag. I Roses onlineunivers, Grøn Stue, får du genveje, personlig rådgivning og varmt fællesskab omkring alt inden for din bæredygtige hverdag. Se mere på rosemaimonide.com.