Hvad er spirer?
Spirer er frø, bønner eller linser, der har ligget i blød i vand og dernæst spiret over et par dage. Spirer har den højeste koncentration af vitaminer, mineraler, proteiner, essentielle fedtsyrer, fx omega-3 og omega-6, fibre og enzymer i forhold til meget andet mad. Du er godt dækket ind med friske hjemmelavede spirer.
Dyrk spirer hjemme tæt på din vindueskarm. 100 pct. hjemmedyrkede spirer til din salat, til maden, oven på frokosten eller i din smoothie om morgenen.
Lækkert, sprødt, nemt og billigt!
Af Karina Willumsen
Opskrifterne blev bragt i sund pause en del af magasinet sund-forskning – februar 2020
Forårssalat
De små hvide blomster, man finder i græsset, hedder bellis og kan spises med stilk.
Ingredienser:
- 2 stængler kørvel (eller bladselleri)
- 1 stor håndfuld skvalderkål (eller spinat)
- 2 dl friske mungbønnespirer
- 1 rødt æble
- 1 håndfuld vaskede bellisblomster
- Evt. ½ fennikel skåret i tern
Dressing
- 2 spsk. olivenolie
- 1 spsk. æbleeddike
- Salt og peber
Sådan gør du:
Hak kørvel og skvalderkål groft. Skær æblet i tern. Hæld det op i en skål. Tilsæt mungbønnespirer og fennikel.
Pynt med bellisblomster, efter dressingen er hældt over.
Dressing:
Sådan gør du:
Rystes sammen i en melryster eller bøtte med låg. Hæld over salaten, og pynt med bellisblomster.
TIP: Nip skvalderkålen af i naturen, når de stadig er helt grønne og blanke. Når skvalderkålen først er grumset grøn, har den for meget smag og egner sig bedst til at juice i en juicemaskine.
Spirer
Nem måde at lave spirer på, som er fulde af næring og smag. Husk at skylle spirer 2-3 gange dagligt.
Ingredienser:
- 1 dl mungbønner giver 2 dl friske mungbønnespirer
- 1 dl linser giver 2 dl spirer (fx le puy linser, grønne linser eller beluga linser)
- 1 dl lucernefrø giver 10 dl lucernespirer
Spirer uden spireglas og spireboks: Spireglas og -bokse findes i helsekostbutikker
Sådan gør du:
Læg bønner/linser/frø i blød natten over. Om morgenen hældes de i en sigte med en skål under.
Læg et viskestykke over sigten. Skyl 2-3 gange dagligt. De må ikke blive for tørre.
Allerede om aftenen dagen efter vil der komme små haler på spirerne. De kan sagtens spises nu, men bliver bedst, hvis de får et par dage mere.
Opbevar færdige spirer i en bøtte med et stykke køkkenrulle i bunden, som opsuger ekstra fugt.
De kan holde i op til én uge i køleskabet.
Mungbønne
De fleste kender mungbønner og mungbønnespirer. Det er den, de fleste tænker på som en tyk hvid bønnespire. Hvis man spirer mungbønner i spirebakke eller -pose, bliver halen knap så tyk, men fuld af smag. Rig kilde til protein, fibre og C-vitamin. Læg bønnerne i vand i 10-12 timer. Lad dem spire i 4-6 dage.
Lucerne
Lucerne og nok den mest berømte blandt alle spirer. Den kaldes også alfalfaspire. Det er som oftest den, man ser for sig, når man tænker på små spirer. Lucernespirer er meget lette at lave og giver nogle små fine spirede tråde, som ser godt ud på det højtbelagte smørrebrød eller på salatbordet. Lucerne smager mildt og er utrolig rig på alle vitaminer, mineraler og spormineraler. Spirerne er sensitive over for varme og direkte sol, så det er vigtigt, at de ikke står i fx et varmt vindue. 10-dobles i mængde! 100 gram giver ca. ét kilo! Færdigspires på 6-7 dage.
Linser
Alle slags linser kan bruges, og de er nemme at spire. Prøv fx brune linser, grønne linser, grønne små ”le puy” linser og sorte beluga linser. Det skal være hele linser og ikke ”splitlinser”. Linser mætter godt, da de er rige på proteiner samt vitamin A, B, C og E, jern, kalcium og fosfor. Skyl linserne grundigt inden brug. Sæt dem i blød i rigeligt vand i 8-10 timer. Lad dem spire, skyl dem jævnligt, og spis dem allerede efter 1-3 dage, når de får hale på, eller efter 8-9 dage, når de begynder at ’knække’.
Spiret linsesalat
Ingredienser:
- 3 dl spirede linser
- 2 hjertesalat, i tern
- 2 tomater, i tern
- ½ agurk, i tern
- ½ presset citron
- 1 håndfuld persille, dild eller basilikum
- Lidt cayennepeber
- Knust spidskommen alt afhængigt af smag
- ½ dl olivenolie
- Salt og evt. peber
Sådan gør du:
Alle ingredienser blandes sammen.