Spis grøntsager, grøntsager, grøntsager … vi kan ikke sige det ofte nok. Spis en plantebaseret kost, og læg gerne særlig vægt på de glutathions-fremmende fødevarer som fx fisk, valnødder, asparges, søde kartofler, vandmelon, spinat, avokado, broccoli og anden kål – og ikke mindst de svovlholdige fødevarer som løg, hvidløg og æg.
Af Pernille Borg
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – april 2017
Glutathion er et tripeptid, en aminosyre og meget kraftig antioxidant, der findes i alle kroppens celler. Kroppen producerer selv dette stof, og vi kan stimulere produktionen via den kost, vi spiser. Glutathion støtter kroppens afgiftning, beskytter vores celler mod oxidation og virker foryngende. Lave glutathions-niveauer linkes med en øget risiko for inflammationer og dermed også hjerte-karsygdomme og autoimmune lidelser.
Det nemme ingefærshot!
Blend ”2 fingre” skrællet ingefær med 2 dl vand. Si kødet fra i en trådsi. Giver et stærkt og frisk ingefærshot. Gør drikken mere potent med ”1 finger” gurkemejerod og lidt sort peber. Opbevar den færdige væske i en flaske med låg i køleskabet.
Glutathionsfremmende opskrifter
Caroline Fibæks ”Orange omelet”
Omelet er en hurtig, proteinrig morgenmad, som de fleste kan nå, selv på en travl morgen. Husk økologiske eller biodynamiske æg.
Det skal du bruge til 1 person
- 3 æg
- 1 tsk. gurkemejepulver
- Spinat, basilikum eller persille
- Tomat, avokado og agurk eller andet grønt
- Himalayasalt eller urtesalt
- Kokosolie til stegning
Sådan gør du:
Pisk æggene med lidt salt og gurkemeje, og steg dem på panden i kokosolie. Top med spinat, tomatskiver, avokado og agurk, eller hvad du har lyst til.
Lisbeth Tordendahls ”Quinoa måltidssalat”
Det skal du bruge til 3-4 portioner
- 2 dl hel quinoa
- 2 mellem løg
- Ekstra jomfruolivenolie
- 1 tsk. karry
- ½ tsk. gurkemeje
- 1 tsk. hel spidskommen
- Vand
- Salt
- 1 stor gulerod
- Ca 400 g broccoli
- 1 dl tæt pakket bredbladet persille
- 1 avokado
- Ca. 3½ dl /240 g kogte kikærter
- Citron og urteesalt
Sådan gør du:
Vask quinoa grundigt i koldt vand, og lad den dryppe af i en sigte. Skær løg i tern. Varm 1 spsk. olie i en gryde, og sautér løg 2-3 minutter – kom karry, gurkemeje og spidskommen ved, når løgene er klare.
Kom 4 dl (kogende) vand og en knivspids salt i. Kom quinoa i, og lad det småkoge under låg i 15 minutter. Sluk, og lad det trække 10 minutter.
Hak broccoli fint, og kom det i en skål. Skær guleroden i tændstikker, og kom dem i skålen med broccoli. Hæld kogende vand over, så det dækker, og lad det trække et minut. Dræn.
Hak persillen groft. Skær avokado i tern. Tag quinoaen op i en skål, og bland broccoli, gulerod, persille, avokado og kikærter i.
Smag salaten til med olivenolie, fintrevet citronskal, citronsaft og urtesalt. Salaten kan spises både lun og afkølet.
Du kan finde andre opskrifter med glutathions-fremmende mad i Lisbeths bog ”Kål og Kærlighed”.
Det skal helst ikke blive surt at leve sundt
Lidt sødt gør os alle godt, hvis det blot er den rette slags og i de rette mængder. Hvis du er træt af frugtsalater i alle afskygninger, så er her et par alternativer til lidt sundt sødt.
Blå is (4 pers):
- 1 pose frosne blåbær (evt. jordbær eller hindbær)
- 1-2 bananer
- ½ tsk. vaniljepulver
- 1 spsk. honning eller Birkesød
- 1-2 dl økologisk kokosmælk eller hasselnøddemælk
- Evt. 1 spsk. koldpresset hørfrøolie (Olien kommes først i under de sidste par svingture i blenderen, så de skrøbe-lige fedtstoffer ikke harskner)
Kom det hele i en blender, og lad den køre, indtil det får konsistens af blød softice.
Er du mere til den salte snack?
Så kan vi anbefale grønkålschips eller sojamandler. Find opskrifterne på http://www.sund-forskning.dk
Det er ikke kun kosten, der slukker brænde, så husk også disse gyldne råd: Børst tænderne godt 2 x dagligt, brug tandtråd, få en god nats søvn, få daglig motion, og husk at stresse af.