Gammelt tysk naturlægemiddel til den smertende bihulebetændelse

 

Et af Tysklands mest effektive midler mod bihulebetændelser er nu kommet til de danske helsehylder. De fem droger, der er anvendt i produktet Sinux, har gennem studier og et hav af tyske brugere vist sin effektivitet mod den meget generende bihulebetændelse, der hvert år rammer tusindvis af danskere.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – april 2017

 

Det er meget ofte en forkølelse, der sætter sig som en kronisk infektion i bihulerne, og ud over at det skaber en masse ubehagelige sygedage, giver det ofte kronisk træthed i ugerne efter den akutte infektion. Når det bliver af mere kronisk karakter, kan der opstå langvarige hovedpiner, problemer med lugtesansen og nedsat livskvalitet. Så der er alle mulige grunde til at gøre noget, så snart de første symptomer melder sig.

Mange hundrede mennesker har været gennem de to store forsøg, som ligger til grund for naturlægemidlet. Et naturlægemiddel er godkendt af lægemiddelstyrelsen, som har gennemgået studierne og også gennemgået dokumentation for, at produktet er sikkert at anvende som håndkøbsmiddel og kan sælges fra en helsekostbutik.

I forsøget så man, at de mange forskellige symptomer forsvandt hurtigere end i kontrolgruppen. Det er værd at tilføje, at det kun var patienter, som havde de værste symptomer på bihulebetændelse, som fik lov til at deltage i forsøget.

 

Alle i forsøgene fik enten Sinux eller snydekapsler i 15 dage.

Man kunne i forsøget også påvise, at der i forhold til kontrolgruppen var en 46 % reduktion af hovedpinen, 39 % færre smerter i ansigtet, og alle de andre symptomer, lige fra tørhed i slimhinderne til dryppende næse, blev også reduceret med op til 33 % i forhold til kontrolgruppen (Jund et al. 2012 og 2015).

 

Hurtigere raske
Man så desuden i forsøgene, at de, der fik det aktive stof, blev 3,8 dage hurtigere symptomfri end de patienter, der fik snydekapsler.

Alle forsøgene er lavet efter internationale standarder for studier på problemer i de øvre luftveje, (European Position Paper on Rhinosinusitis and Nasal Polyps (EPOS)) og tilhørende spørgeskemaer.

 

Et sammensat naturlægemiddel med velkendte urter
I produktet indgår ekstraktioner fra fem forskellige planter, og det er ud fra en phytoterapeuts betragtninger en interessant sammensætning af droger, for flere af dem er mere kendte for deres virkninger på fx fordøjelsen eller generelt på immunforsvaret.

Men i Tyskland har naturlægemidlet været kendt i årevis, og de fem urter, som er brugt i produktet, er alle tørekstrakter, så man sikrer et højest muligt indhold af aktive indholdsstoffer. Man må derfor i høj grad konkludere, at det er sammensætningen af produktet mere end de enkelte droger, der giver den fine virkning. Med andre ord en synergieffekt, som vi netop altid tilstræber i vores klinikker.

 

De mange virkemekanismer i sammensætningen
Sammensætningen skaber et højt indhold af flavonoider, som har specifikke egenskaber, fx ved at opbygge slimhinder, og de mange bitterstoffer kan samtidig trække slimhinden sammen, så sekretet fra bihulerne ikke sætter sig fast. I kombination med de antibakterielle og antivirale egenskaber får man et produkt, der kan sætte et punktum for infektionen meget hurtigere, end hvis man bare hårdnakket fortsætter med at håbe på, at man blot kan pudse næse og slippe for den smertefulde tilstand.

 

Et produkt, der virker på mange symptomer – og på årsagerne
Sinux giver hurtig lindring af næsen og bihuler ved forkølelse, så der er mindre risiko for, at en forkølelse får lov til at sætte sig til bihulebetændelse. Ofte sker det, fordi der er meget lidt passage i de små bihuler og ved bl.a. at gøre sekretet mere tyndtflydende, kan det lettere passere, og man undgår, at det sætter sig fast.

I studier har man kunnet se, hvordan Sinux også skaber en sundere slimhinde i næsesvælg og bihuler, så slimhinderne bedre kan undgå at blive irriteret af forkølelsen og dermed også forebygge, at problemet bliver kronisk.

Sammensætningen hjælper også på, at slimhinderne ikke udtørrer. En fugtig slimhinde er mindre modtagelig over for virus, og man er mindre generet af infektionen. Og så bliver man smertefri. Der var en 46 % reduktion af hovedpinen i forsøgene og næsten 40 % færre smerter i ansigtet.

 

1. Gentiana lutea (gul ensian),

2. Primulae flos cum calycibus (en primula art),

3. Rumex crispus (Skræppekruse)

4. Sambucus nigra (hyldebær)

5. Verbena officinalis (jernurt) er sammen en stærk kombination til de små bihuler. Vel at mærke, når de er skabt i en ekstraktion som i det tyske naturlægemiddel.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *