Måske skal forklaringen på fænomenet findes inden i kroppens celler. Folk med kronisk træthedssyndrom har en mitokondriedefekt, som bevirker, at de ikke kan danne energi på samme måde som normale.
Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2018
Du har sikkert følt dig træt fra tid til anden, men det er intet imod den fuldstændig udmattende træthed, som folk med kronisk træthedssyndrom lider af. Fænomenet, som i fagsprog kaldes for myalgisk encephalopathi – eller blot ME – kan være fysisk og psykisk invaliderende, og lægevidenskaben har meget delte meninger om, hvad problemet skyldes.
Når cellernes ”energifabrikker” ikke virker
En ting, som forskere har observeret, er, at patienter med kronisk træthedssyndrom har dysfunktionelle mitokondrier. Mitokondrier er de bittesmå ”kraftværker” i cellerne, hvor energi bliver produceret. Man har ligeledes målt unormalt lavt indhold af det vitaminbeslægtede stof coenzym Q10 i cellerne hos patienterne, og det er interessant, eftersom netop dette stof er afgørende for, at energiomsætningen overhovedet kan finde sted.
Forsøg med coenzym Q10
I 2016 forsøgte spanske forskere under ledelse af Dr. Jesus Castro-Marrero at give coenzym Q10-behandling til en gruppe patienter med kronisk træthedssyndrom. Hver patient fik 200 mg coenzym Q10 og 20 mg nikotinamid (NADH) eller tilsvarende placebo i otte uger. Den anvendte Q10-form var ubiquinon, som blandt andet findes i Pharma Nords præparat Bio-Quinone Q10 og er den mest veldokumenterede form af stoffet.
Forbedring af symptomerne
Undersøgelsen viste en signifikant reduktion af den maksimale hjerterytme målt i forbindelse med en cykelergometertest hos de patienter, som havde fået coenzym Q10 og NADH. Desuden viste resultaterne, at patienterne i denne gruppe rapporterede om langt færre træthedssymptomer sammenlignet med patienterne i placebogruppen. Der blev ikke observeret nogen bivirkninger, og både coenzym Q10 og NADH blev tålt godt af samtlige patienter.
Beskytter mitokondriernes DNA
I det hele taget er coenzym Q10 blevet omdrejningspunkt for forskning i en række sygdomme, som har det tilfælles, at de er et resultat af defekte mitokondrier. I mange tilfælde (anslået ca. 15 % af gangene) er det mutationer i mitokondriernes DNA, som er årsagen. Det eneste stof, som har evnen til at beskytte mitokondrie-DNA mod ødelæggelse, er coenzym Q10, så ud over stoffets vitale betydning for cellernes energiomsætning har det en beskyttende effekt på mitokondrierne og er dermed en vigtig brik i en effektiv forebyggelse.