Depression og angst kan skyldes inflammation i skjoldbruskkirtlen

 

 

Tyske forskere har fundet en sammenhæng mellem autoimmun thyroiditis (AIT) og mørkt sind. Sporstoffet selen er interessant i den sammenhæng.

 

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2018

 

Der er tilsyneladende en markant sammenhæng mellem depression og angst og en inflammatorisk skjoldbruskkirtellidelse, som hedder autoimmun thyroiditis (AIT). Det er tyske forskere fra Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg, som har påvist, at en særlig behandling kan hjælpe mange med netop denne tilstand. Problemet rammer især kvinder. Behandlingen består i al sin enkelthed af antidepressiv medicin, som ikke forårsager vægtstigning hos patienterne, samt sporstoffet selen.

 

Selen styrer stofskiftet

Selen kommer ind som en yderst interessant brik, da man ved fra forskning, at stoffet både har en regulerende indvirkning på humøret og ens mentale velbefindende, men samtidig er af vital betydning for en velfungerende skjoldbruskkirtel. Samtidig har selen antiinflammatoriske egenskaber, som netop er nyttige i forbindelse med AIT.

 

40 % af depressive har AIT

Ifølge forskerne er patienter med AIT 3,5 gange mere tilbøjelige til at lide af depression og 2,3 gange mere tilbøjelige til at have angst. Samtidig er over 40 % af alle med depression AIT-patienter, hvor det for angstpatienter drejer sig om 30 %. Der er med andre ord en klar sammenhæng.

 

Rammer primært kvinder

Autoimmun thyroiditis fører til en langvarig inflammation af skjoldbruskkirtlen. Det er som bekendt denne kirtel, der danner hormoner, som styrer stofskiftet i cellerne. AIT giver specifikke mentale symptomer såsom indre uro, spænding og udmattelse. Det er normalt folk i alderen 30-50 år, som rammes, og det er primært kvinder.

 

Organisk selengær

Selen er i øvrigt meget i fokus i forbindelse med skjoldbruskkirtellidelser. Det danske præparat SelenoPrecise, som er en specialfremstillet organisk selengær med høj optagelighed, indgår i dansk forskning, hvor man giver præparatet til kvinder, som er i behandling for underaktivt stofskifte. Kroppen behøver selen for at omdanne det inaktive T4-hormon (thyroxin) til det aktive T3-hormon (triiodothyronin). Hvis man mangler selen, kan der opstå problemer med denne omdannelse, hvilket påvirker stofskiftet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *