”Det er rendyrket livskvalitet”
Billeder og tekst af Jannik Preisler Journalist i Forenede Koncernen (Forenede Care A/S)
Kastaniely Plejecenter i Svinninge havde forleden besøg af Cutie og Ollivander – to heste af racen Amerikansk miniturehest. Det var et anderledes besøg, som tydeligt faldt i beboernes og medarbejdernes smag, og samtidig et besøg som rummer mange gavnlige effekter.
De er skam vant til mange og gode besøg på stedet. Ud over blandt andre de pårørende som kigger forbi, nyder beboerne også at have et hold babyer på besøg på plejecenteret cirka hver anden måned. Men onsdag havde Kastaniely Plejecenter, som Forenede Care driver i Svinninge ved Holbæk, nogle helt særlige og anderledes gæster på besøg: Tre-årige Cutie og halvanden-årige Ollivander af hesteracen ”Amerikansk miniturehest”, der er verdens mindste hesterace, trissede nemlig ligeså fint ind på plejecenteret til stor fornøjelse og glæde for plejecenterets beboere og medarbejdere.
Pludselig får de ældre et sprog
”Den er godt nok sød,” udbryder 85-årige Ida Sørensen med klar og tydelig udtale af ordene, imens hun nusser besøgshesten Cutie i manken. Og det er i sig selv en af gevinsterne ved hestebesøget, forklarer Linda Fischer, som er sygeplejerske på Kastaniely Plejecenter:
”Mange af vores beboere er ramt af demens, og deres sprog kan i det daglige være svært at forstå. Men vi har registreret, at ligeså snart de er nærkontakt med for eksempel et dyr eller en lille baby, så bliver deres ord helt forståelige. Det er så fantastisk at opleve,” forklarer Linda Fischer.
”Og glæden i de ældres øjne og ansigter var så tydelig og skøn at mærke, da de så hestene komme ind på plejecenteret. De elsker det,” siger hun og fortæller, at flere af beboerne på plejecenteret er opvokset på gårde på landet og derfor ved et besøg af heste oplever en genkendelighed og måske får fremkaldt gode minder fra deres liv.
”Vi bruger også besøget som et meget brugbart arbejdsredskab i vores faglige virke. Dels forbereder vi jo besøget sammen med beboerne, taler om det og glæder os sammen til det. Men i dagene efter nyder vi også at tale oplevelsen igennem med beboerne. Genkendeligheden ved dyret, relationen mellem de ældre og hestene i situationen og de erindringer, som mødet kan skabe for beboerne, er meget værdifulde for os at arbejde med,” forklarer hun.
I bad før besøg
Og medarbejderne og beboerne var ikke de eneste, som var velforberedte til det herlige besøg.
”Begge heste har skam været i bad, før de kom ud på plejecenteret. Og de er fint pyntet med grimer, hvor der er sat similisten på,” siger Annemette Fesner, der sammen med sin mand Tino Fesner og Betina Fabricius Olsen og hendes datter Marie-Louise Olsen er stiftere af ”Besøgshestene”, som de sidste cirka to år på privat og frivillig basis har besøgt plejecentre og institutioner for mennesker med udfordringer.
”Formålet med Besøgshestene er både at dele vores fælles interesse for miniaturehesten og at vise, hvad denne psykisk stærke lille hest kan bruges til. Men det ligeså meget for mærke og se glæden hos de folk, som vi besøger. Det er skønt at være en del af,” forklarer Annemette Fesner, der også sammen med sin mand har taget fint amerikansk hestetøj på i dagens anledning.
Hun beskriver netop denne hesterace, som de benytter til besøgene, som meget rolige, psykisk stærke og omgængelige. ”De skal kunne lide at blive klappet, aet og pillet ved i lang tid. De må ikke blive let skræmte eller på anden måde skabe utryghed,” siger hun.
Driftleder på Kastaniely Plejecenter Anja Nielsen kommer ind i rummet, og adspurgt hvad hun mener, at besøget af Cutie og Ollivander betyder for de ældre, tøver hun ikke et sekund med at svare: ”Det er rendyrket livskvalitet.”