Omega-3-fedtsyrer trækker i håndbremsen, når du har inflammation

Fiskeolie 4

 

Talrige undersøgelser har vist, at omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA modvirker åreforkalkning, som skyldes inflammatoriske processer i karvæggene. Ny forskning viser helt konkret, hvordan det foregår.

Af Bjørn Falck Madsen
 

Du har sikkert både hørt og læst, at fiskeolie er godt for hjerte og kredsløb, og det er korrekt. Det skyldes de livsvigtige omega-3-fedtsyrer, EPA (eikosapentaensyre) og DHA (docosahexaensyre), der især findes i fede fisk som sild, laks og makrel. Nu har forskere fra Karolinska Institutet i Stockholm undersøgt, hvordan EPA og DHA modvirker åreforkalkning. Det viser sig, at begge stoffer har antiinflammatoriske egenskaber, som er yderst nyttige, da det dæmmer op for den proces, som er med til at få blodårerne til at kalke til.

Aktiverer en ”sluk-kontakt”

Der kan let opstå inflammation i vores blodkar. Det foregår ved, at hvide blodlegemer angriber fedtstoffer som kolesterol og triglycerid. Hvis denne proces løber løbsk, dannes der aflejringer af oxideret fedt i selve karvæggen, og så begynder åreforkalkningsprocessen at tage fart. Men kroppen kan ud fra de to omega-3-fedtsyrer, EPA og DHA, danne nogle stoffer, som kaldes resolviner. Disse stoffer virker som en slukkontakt, der får inflammationen til at stoppe, samtidig med at de iværksætter en fase, hvor vævet heler og bliver repareret.

Bremser inflammation og iværksætter heling

Resolvinerne binder sig til en særlig receptor, som hedder GPR32 og er af afgørende betydning for kroppens evne til at dæmme op for inflammation. De svenske forskere har observeret, at denne receptor i forbindelse med åreforkalkning ikke fungerer normalt, og det går ud over kroppens naturlige helingsprocesser. Men tilførsel af omega-3 er med til at modvirke denne funktionsfejl, hvilket i princippet svarer til at trække i håndbremsen for at få inflammationsprocessen til at stoppe og helingsprocessen til at begynde.

Forebygger allergi hos spædbørn

I det hele taget er der kommet mere og mere fokus på inflammation som den røde tråd i en række forskellige sygdomme. Et andet eksempel på en sygdom, hvor inflammation indgår, er allergi. Den svenske læge og forsker Catrin Furuhjelm fra Universitetshospitalet i Linköping har forsket i fiskeolies evne til at forebygge spædbørnsallergier. Hun har blandt andet lavet et forsøg, hvor hun gav dagligt tilskud af præparatet Bio-Marin eller tilsvarende snydekapsler til gravide kvinder fra den 25. uge af deres graviditet. Resultatet viste, at børn af de kvinder, som tog det aktive præparat, havde markant lavere risiko for at få fødevareallergi eller allergisk eksem.

Kilde: The Journal of Clinical Investigation, December 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *