Når børn dyrker yoga

 

 

I sidste nummer af sund-forskning bragte vi artiklen ”yoga som terapeutisk aktivitet for børn og unge med særlige behov”. Her fortalte vi teorien bag, hvordan yoga kan hjælpe dit barn. Nu går vi praktisk til værks.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2018

 

Øvelserne herunder er eksempler på, hvordan børn kan komme i gang og få glæde og gavn af yoga.

 

Barnets position

Barnet er en for mange børn rar øvelse at ligge i, da den virker beroligende. Det kan være rart at lade der være lidt mere afstand mellem knæ, så mave og bryst har plads. Lig gerne minimum 20 sekunder og gerne op til to minutter. Gå ud af en øvelse, hvis det gør ondt.

 

Løvens position

Løvens øvelse er kendt for at hjælpe et barn med at udtrykke sig selv samt slippe overskydende energi. Gør gerne øvelsen stille først, hvis dit barn er udfordret auditivt. Du kan sige, det er en bedstefar-løve. Dernæst mor-løven, der brøler lidt højere og til slut baby-løven. Tre gange i alt er altid godt.

 

Solhilsen

Er en lille serie af øvelser, der er sammensat i en rækkefølge, som supplerer hinanden. Mange børn oplever, at det både er sjovt og udfordrende på samme tid. Serien skaber rytme i krop og sind, idet rækkefølgen følger ryggens bevægelser i forhold til bagover- og foroverbøjning. Gerne i takt med åndedrættet. Gerne tre gange, hvilket skaber en god effekt og genkendelse.

 

Vulkan

Er der for meget uro i kroppen, kan vulkanen give et kærkomment afbræk og ændre energien hos barnet. Stå med lidt afstand mellem fødderne og samlede hænder foran bryst. Indånd, og før arme op over hovedet, og på en kraftig udånding gennem munden føres armene ud til siden, mens vulkanen lukker alt det, den ikke skal bruge, ud. Kan gøres lige så mange gange, som barnet føler behov. Dog minimum tre.

Øvelserne er fra bøgerne ”Lyt til løven + Hokus Pokus FiliYoga” af Emmamaria Vincentz og Lotte Salling. Illustrationer af Lea Letén. Se mere på www.lilleyogahus.dk 

 

Se endnu flere øvelser på www.sund-forskning.dk