Nytårslarm og dine kære dyr

 

 

 

Pas på de kære dyr før og under selve nytårsaften, og lad dem endelig ikke være alene hjemme. Er dit dyr nervøst anlagt, så kontakt mig om gode fif – eller din dyrlæge eller en adfærdsbehandler. 

 

 

Af Marianne Palm, hundeelsker
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2019/januar 2020

 

 

Der er mange ting, man som hunde- og katteejer kan gøre for at skærme sin hund, så den kommer til at føle sig så tryg som muligt trods nytårsspektaklerne. Man kan tage udgangspunkt i, hvor stresset den blev sidste år, eller hvor stresset den generelt bliver ved høje lyde og uvante situationer. 

 

For dyr, der bliver meget stressede nytårsaften, kan det være en god ide at fejre dag og aften væk fra byen, hvor der ikke er larm fra fyrværkeri, eventuelt at få den passet af en familie på landet. Der er mange hundepassere, som har flere dyr, de passer, og det kan hjælpe lidt med selskab. For andre hunde og katte, som ikke er bange, er det fint bare at lade dem være tæt på ejeren, tænde radioen eller give dem tryghed samt et tyggeben, der virker beroligende, når fyrværkeriet er værst. Det kan være svært at vide, om fx en hvalp eller killing reagerer voldsomt i en sådan situation, og desværre kan en negativ oplevelse som dyreunge forstærke angsten resten af dens liv. 

 

 

Her er lidt fif til en forhåbentlig stressfri jul og nytår 

Selvom du også gerne vil hygge lidt ekstra om din hund i juletiden, kan de ofte ikke tåle den fede julemad og slikskålen, og kagerne er no-go.

 

  • Den Grønne Pote har masser af tørrede sunde snacks som fx andekød i tern og andehalse, hvis det skal være “juleagtigt”. 
  • Skærm hunden for lysblik og høje lyde, og lad den gemme sig, hvis det giver tryghed.
  • Sørg for at hunden/katten ikke kan løbe væk. Den kan reagere uventet i den stressede situation.
  • Sæt julestjernen (planten) i en sikker højde, da den er giftig og ikke legetøj.
  • Husk at sætte levende julelys over hundens højde, så hundehalerne ikke kommer til skade. 
  • Det er straks sværere med kattene, så pas godt på dem.
  • Julekuglerne har det også bedst over hundehalehøjde, så de ikke “flyver “ af og smadrer, så hunden kan få glasskår i poterne.
  • Download allerede før jul en lyd-cd med fyrværkerilyde. Skru trinvist op for lyden, så I til sidst hører det, som når du hører radio.
  • Luft din hund inden kl. 16.
  • Tag endelig ikke din hund med ud kl. 24.00, den kan stikke af på grund af angst.
  • Luft din hund igen tidligt den 1. januar (det er OK, hvis den tisser indendørs om natten, hvor det buldrer).

 

Er man i tvivl om, hvilke forberedelser der passer bedst til sin hund, bør man rådføre sig hos dyrlægen eller en hundeadfærdsbehandler, så nytårsaften bliver festlig for ejerne og mindst muligt stressende for dyrene.

 

 

Naturlige produkter til at berolige “nytårsnerverne” 

Gå stille og roligt i gang i starten af december med en gang i døgnet, og tæt på nytåret optimer du med to til tre gange i døgnet. Vi anbefaler det plantebaserede X-Stress fra Anibio – et naturprodukt, der virker beroligende. Det indeholder udtræk fra Crataegus oxyacantha, Passiflora incarnata, Lavandula angustifolia og Citrus aurantium. X-Stress gives direkte i foderet eller helst direkte i munden. Virker på både hunde, katte og gnavere, som har en tendens til at reagere nervøst i forskellige situationer.

 

Det bruges ved følgende problematikker: Nervøsitet og angst generelt, ved transport, dyrlægebesøg, udstilling, fyrværkeri/tordenvejr/støj og efter ulykker og/eller choktilstand og operation. Bachs nødhjælpsdråber er også utroligt gode samt Calm og andre naturprodukter på markedet.