One apple a day keeps the doctor away

 

Et herligt ordsprog, men dog en sandhed med modifikationer. Ét æble kan nok ikke gøre det, men i æbler findes det potente aktive plantestof quercetin. Quercetin fra æbler, sulforaphan fra broccoli og resveratrol fra røde druer er bare nogle af de kendte aktive superbomber.

Af Pernille Borg
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – april 2017

 

Hvis antioxidanter er guld, så må de aktive stoffer, også kaldet de sekundære plantestoffer, være brillanter. De oversete, men kraftigt sundhedsfremmende sekundære plantestoffer, findes i alle planter. De seneste 10 år har man forsket mere og mere i disse fascinerende stoffer, og hver gang overraskes forskerne af deres store potentiale for menneskets sundhed. Plantestofferne er fx det, som giver grøntsager, frugter og bær deres særlige farve eller bitre smag. De er også planternes naturlige immunforsvar, og det vil derfor være helt naturligt at formode, at økologiske grøntsager har et større indhold af disse stoffer end de konventionelt dyrkede.

Thumbs up til de grønne superfoods!
Chlorella, spirulina, hvedegræs samt byggræs virker både afgiftende, basedannende
og befordrende på antallet af røde blodlegemer, der øger kroppens evne til at optage ilt.

 

Brillante måltider der vil fryde dit immunforsvar

Morgen

Professor Oluf Borbye Pedersens grønne energigrød (stor portion)

  • ½ avokado
  • 1 æble
  • Saften fra ½ citron
  • 1 cm frisk ingefær + evt. lidt frisk gurkemeje
  • 10 røde vindruer eller ½ kiwi
  • 5 valnødder
  • ½ – 1 ark sushitang
  • 3 håndfulde spinat
  • 1 håndfuld persille
  • 1 håndfuld broccoli (eller grønkål)
  • 1 lille håndfuld bønnespirer
  • 2 dl urtete

Klargør grøntsagerne og frugterne, og put dem alle i blenderen sammen med urtete. Blend, indtil det får karakter af en kraftig smoothie eller meget finkornet grød.

 

Frokost

  • Avokado i tern
  • Æble i tern
  • Røde druer, skåret i halve, alternativt granatæblekerner
  • Rucola og babyspinat – alternativt finthakket grønkål
  • Let ristede valnødder eller mandler (hakkes først, når de er kølnet af)

Dressing:

  • 2 spsk. olivenolie
  • 2 spsk. citronsaft eller æbleeddike
  • 1 tsk. ahornsirup

Bland alle ingredienser, afslut med de ristede nødder og dressingen.

 

Aften

Chris MacDonalds ”Superstjerne” (fra bogen Go Green)

  • 3 dl hel quinoa
  • 5 dl vand
  • Ca. 500 g broccoli
  • 60 g mandler
  • 1 spsk. kokosolie
  • 2 fed hvidløg
  • 1 spsk. karry
  • 1 dl grøntsagsbouillon – gerne Herbamare
  • ½ citron alt og peber

Skyl quinoaen i koldt vand, dryp af, og kog under låg ved svag varme i ca. 10 minutter. Lad den trække 10 minutter. Hak mandlerne groft, og rist dem gyldne på en tør pande ved middelvarme. Hæld kokosfedt på en anden pande, svits deri det pressede hvidløg og karry. Rør, mens karryen syder og bliver brændt af. Skær broccolistok og blomst i mindre stykker. Kom broccolien på panden sammen med bouillonen. Rør, mens den steger, kun ca. 2-3 minutter. Ibland quinoa og ristede mandler, smag til med citronsaft, salt og peber.

 

Dæmper ildebranden:

  • Omega-3 fra fx fisk, hørfrø og tang
  • Enkeltumættet fedt fra fx olivenolie og avokado
  • Grøntsager, frugter, bær (600-1000 gram dagligt)
  • Krydderurter – friske som tørrede
  • Vitamin C, D og E
  • Kostfibre
  • Mandler, valnødder
  • Grøn te
  • Motion
  • God nattesøvn
  • Dybe vejrtrækninger
  • (Basedannende kostemner)

 

Fodrer ildebranden:

  • Stress
  • Sukker, slik
  • Alkohol, kaffe
  • Mælkeprodukter
  • Hvidt brød, pasta og hvide ris
  • Kød, værst er kødet fra de firbenede, røget kød
  • Omega-6 fra fx vindruekerneolie og majsolie
  • Animalsk fedt
  • Margarine, chips, smørblandingsprodukter
  • Rygning …
  • (Syredannende kostemner)

 

Særligt potente mod inflammationer:

Hvidløg, løg, gurkemeje, ingefær, hyben, brændenælde, artiskok, kålfamilien, rødbede, chlorella, spirulina, hvedegræs, persille, kanel, djævleklo, lakridsrod, ulmus rubra (rød elm), magnesium

 

Inflammationshæmmende ”kosttips”

Benyt dagligt friske eller tørrede krydderurter i madlavningen, gerne timian, oregano, rosmarin, salvie og koriander

  • Få en god portion sunde fedtstoffer fra fisk, nødder, kerner, kokosolie og olivenolie
  • Begræns alkohol og kaffe
  • Begræns mælkeprodukter, undgå dem gerne helt i en periode og se, om det hjælper dig
  • Undgå ”de hårde hvidevarer” som sukker, hvidt brød, hvid ris og pasta
  • Spis hovedsageligt lyst kød og planteproteiner fra fx bønner og linser
  • Drik ingefærshots, meget gerne med gurkemeje og sort peber
  • Benyt sure/bitre fødeemner ved måltiderne (fx rucola, artiskok eller citron i drikkevandet)
  • Spis altid lidt fedt og protein sammen med dine kulhydrater (det kan fx være nødder)
  • Undgå margarine, blandingsprodukter som Kærgården eller opvarmede planteolier

 

Inflammationshæmmende drikke

Vand med citronsaft, grøn te, marietidsel-te, mælkebøttete, lakridsrods-te, usødet rød druesaft. Ingefærshot (gerne med gurkemeje og sort peber). Friskpressede juicer af fx rødbede, spinat eller broccoli, fennikel, ingefær + grape eller æble til at afrunde smagen.

Kogt vand med ingefærstykker, gurkemeje, lidt sort peber, citron, kokosolie og evt. tilsat lidt honning, når drikken er maks. 40 grader varm.