Overgangsalder, mænd

mand

 

Mænd har ingen menopause. Deres hormonproduktion ophører ikke på én gang, men aftager gradvis fra 20-årsalderen, gennemsnitligt med en procent om året. Når en mand når pensionsalderen, har han ca. halvdelen af sin hormonproduktion tilbage. Det er ikke uvæsentligt. Det mandlige kønshormon, testosteron, er afgørende for både den seksuelle adfærd, humøret, evnen til at koncentrere sig, hukommelsen, muskelstyrken og følelsen af fysisk oplagthed. Negative ændringer på disse områder, kombineret med nedsat hormonproduktion, kaldes andropausen. For en mand med udtalte symptomer er løsningen naturligvis testosteron. Men hvad gør man, når det er knap så slemt? Testosteron skal man ikke spøge med. Det forstørrer prostata og kan teoretisk set øge væksten af prostata. Med hensyn til hormontilskud er mænd i samme knibe som kvinder.

 

Kurforslag

Kostråd:
Se faktaboks under forstørret prostata.

 

Vitaminer og mineraler:
Et stærkt vitamin- og mineralprodukt i tre måneder. Eventuelt ekstra selen, zink og E-vitamin.

 

Fedtsyrer:
Gode koldpressede planteolier og fiskeolie.

 

Urter:
Schisandra chinensis til at øge energiniveau eller Panax ginseng, hvis der også er problemer med potensen. Der findes et specifikt kosttilskud mod potensproblemer. Spørg efter det i din helsekostforretning. Forsøg fra de senere år tyder på, at det fysiologiske stof carnitin hjælper på alle symptomer. Carnitin er nødvendigt for forbrændingen af fedt og dermed for dannelsen af energi. Normalt dækkes behovet dels af kosten (mejeriprodukter og kød) og dels af organismens egenproduktion af carnitin. Sidstnævnte kræver tilstedeværelse af B- og C-vitaminer.

 

Andet:
Selv om det stadig er kvinder, som mest henvender sig til psykologer eller psykoterapeuter, kan mænd også have brug for terapi til at håndtere livets kriser.