Hjernefedt

hjernekonference

 

Hjernen består af ca. 60% fedt, og for at holde den vital og velfungerende livet igennem skal vi sørge for, at kosten blandt andet er fuld af de gode fedtstoffer, som holder hjernen i gang.

 

Af Rikke Agersted
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning.dk – vinter 2013

 

Signalstoffer

Fedtstofferne i hjernen er afgørende for, hvor godt den kan sende og modtage signalstoffer, også kaldet neurotransmittere. Disse stoffer har stor betydning for, hvor godt vores hukommelse virker og for, om koncentrationsevnen og hjernefunktionen generelt fungerer optimalt.

 

Signalstoffernes funktion

Neurotransmitterne vil i samspil med vitaminer, mineraler og mange andre faktorer være med til at forebygge eller standse svækkelser af hjernen og med til at give en lysere sindsstemning. De naturlige neurokemiske stoffer kan, foruden at forbedre vores mentale evner, også øge koncentrationen og motivationen, justere de sansemotoriske færdigheder, forbedre hukommelsen, forkorte reaktionstiden, tage toppen af stress og forhindre nedbrydningen af hjerneceller, og dermed være med til at forhindre hjernens aldring.

 

Fedtstoffernes funktion i hjernen

DHA (docosahexaensyre), som findes i fede fisk, udgør en væsentlig del af hjernens fedtstof og er meget vigtig for nervecellernes funktion.

EPA (eikosapentaensyre) findes også i fede fisk, og den er vigtig for kommunikationen mellem cellerne. Den har betydning for hukommelsen og er med til at beskytte DHA i cellemembranen. Både EPA og DHA er omega-3 fedtsyrer.

Lecithin indeholder fosfolipiderne fosfatidylcholin, fosfatidylinositol og den essentielle fedtsyre linolsyre. Cholin (fra fosfolipiderne) er grund-substansen for dannelsen af neurotransmitteren acetylcholin, som er vigtig for muskelfunktion såvel som kognitive funktioner som indlæring og hukommelse.

Omega-6 fedtsyren GLA (gamma-linolensyre) er en essentiel fedtsyre, som kroppen ikke selv kan danne. Den findes blandt andet i lægehjulkrone og er med til at hæmme udviklingen af aldersbetingede lidelser som Alzheimers sygdom, åreforkalkning og dårlig hukommelse.

AA (arachidonsyre) dannes både ud fra GLA og linolsyre. AA udgør sammen med DHA den største mængde af flerumættede fedtstoffer i hjernen. AA er vigtig for indlæring, koordinationen samt læse- og skrivefærdigheder. Fedtsyren kan desuden omdannes til eicosanoider som prostaglandiner, tromboxaner og leukotriner, som blandt andet har betydning for proinflammatoriske og protrombotiske processer.

 

Psykiatriske lidelser

Moderne forskning har gjort en interessant opdagelse omkring fedtsyreindholdet hos mennesker, der lider af psykiatriske lidelser sammenlignet med raske mennesker. Der er tilsyneladende en forstyrrelse af fedtsyre- og fosfolipidomsætningen, som kommer til udtryk i et lavere indhold af DHA og AA hos de syge.

Samtidig ses en overaktivitet af enzymet PLA2 (fosforlipase 2), som er ansvarlig for nedbrydningen af DHA og AA. Selvom der ikke er store mængder af EPA i hjernen, er fedtsyren dog af uhyre stor vigtighed, da den tilsyneladende hæmmer virkningen af PLA2, hvorved de vigtige fedtsyrer DHA og AA kan udnyttes optimalt.

Mængden af de vigtige fedtsyrer i kosten behøver derfor ikke være for lav for disse personer, men hvis omsætningen af dem forstyrres, kan det få fatale konsekvenser for sindet.

 

Skizofreni

Ifølge den norske læge Håvard Bentsen er forståelsen for sygdommen skizofreni stadig ikke helt tydelig, da der er modsatrettede konklusioner på forskellige studier, der er lavet. Dog ser det ud til, at personer med denne lidelse skal have både vitaminer og mineraler sammen med fiskeolien for at få de positive resultater. Uden vitaminer og mineraler har man oplevet en forværring af sygdommen.

Man kan se, at skizofrene personer lider af oxidativt stress som følge af lave glutation niveauer. Glutation er en vigtig antioxidant, som er med til at hindre, at det umættede fedt i kroppens celler ilter. Da hjernen udpræget er fedtholdig, har lave niveauer stor betydning for dens sundhed. Ved skizofreni ses også lave niveauer af de flerumættede fedtsyrer, herunder i særlig grad DHA og AA. Tilskud af EPA er derfor særlig vigtig i behandlingen af sygdommen.

 

Depression

Omega-3 viser sig, ifølge Håvard Bentsen, næsten at komme kraftigst til udtryk i behandling af almindelig depression og depression som led i bipolare lidelser. 1 – 2 gram EPA dagligt har i kombination med antidepressiva mere end fordoblet sandsynligheden for en markant bedring af sygdommen i løbet af bare 1 – 3 måneder. Omega-3 er nødvendig for signaloverføringen af seretonin, som hjælper med reguleringen af humøret, aggressioner , frygt og impulser.

 

Alle fedtsyrer i én kapsel

De mange gode fedtsyrer som hjernen har brug for kan tages som supplement til en sund kost med masser af vitale stoffer som vitaminer og mineraler for at støtte hjernen og dens funktioner. EPA-GLA+ fra Biosym indeholder både EPA, DHA, GLA, lecithin samt omega-7 og omega-9 fedtsyrer og vil derfor være et godt valg. EPA-GLA+ er et af de reneste produkter på markedet med et peroxidtal på under 0,5 og et totoxtal på 3,6.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *