Stivelse eller ej?

 

 

Stivelse er et fy-ord i disse år. Men stivelse er ikke en skurk. Det er derimod det allerletteste for kroppen at få energi fra.

 

Af Lisbeth Tordendahl, biopat, phytoterapeut og kostkonsulent
Opskriften blev bragt i magasinet sund-forskning.dk og //mig// – december 2013

 

Ernæringsmæssigt er stivelse også noget mere nuanceret end som så. Der er nemlig forskel på stivelsestyper og forskel på, hvordan de påvirker blodsukkeret. Mange af de madvarer, der indeholder stivelse, har i øvrigt en række virkelig gode sundhedsfremmende sager at byde på. Bælgfrugter og fuldkorn eksempelvis.

Hvorvidt stivelse er godt for os eller ej, handler som alt andet om mængde og kvalitet. Og ikke mindst om, hvad vi spiser stivelse sammen med, og hvordan vi tilbereder de stivelsesholdige madvarer. Det er nemlig afgørende for blodsukkerresponsen.

Problemet kommer, når vi får for meget stivelse, især fra madvarer, der er frarøvet vigtige bestanddele som fibre. Som brød og boller med hvidt mel. Brød og boller kan naturligvis bages af fuldkornsmel. Og de kan også laves helt uden mel, men af nødder og frø.

Bollerne her giver dig masser af vitaminer og mineraler, sunde fedtstoffer, fibre og gode phytoøstrogener. De er glutenfri og gærfri og fungerer fint både som mellemmåltid i sig selv og som boller med spread/pålæg på. Opskriften er fra min nye e-bog ”Organisér Dig Sund – 5 nemme trin til mere grønt i din hverdag”. En af måderne at få mere grønt på er nemlig at flette grøntsager ind alle mulige steder – også i boller.

 

Kerneboller med gulerod og oliven

 

175 g mandler

100 g sesamfrø

75 g hørfrø

300 g gulerødder

5 æg

1/3 tsk. salt

Kalamata oliven

Citronskal

 

Sådan gør du:

Kværn mandler, sesamfrø og hørfrø til mel. Riv gulerødder groft (fint, hvis ikke du bruger foodprocessor). Kør æg i en foodprocessor. Kom kernemel, gulerødder og salt ved.

Eller bland det grundigt i en skål. Udsten oliven, og skær kødet i mindre stykker til i alt 1 dl. Riv 1 spsk. citronskal. Bland oliven og citron i dejen.

Sæt 15-16 boller på en plade med bagepapir, eller brug en muffinform. Bag ved 160° i 45 minutter. Sluk ovnen, og lad bollerne stå yderligere 5 minutter.

 

Opskrift fra Organisér Dig Sund – 5 nemme trin til mere grønt i din hverdag

Bogen kan du downloade på www.lisbethtordendahlwebshop.dk