Stoffet som kan reparere din ødelagte ledbrusk

 

 

Omkring 900.000 danskere lider af slidgigt, som opstår, når den beskyttende brusk i et led bliver ødelagt. En af de mest effektive behandlinger er glucosaminsulfat, som kan bremse nedbrydningen af ledbrusk og tilmed gendanne en del af vævet i visse tilfælde. Man skal blot sørge for at vælge sit præparat med omhu, for der er stor forskel på kvaliteten fra et præparat til et andet.

 

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2018

 

Slidgigt er et udbredt fænomen, som typisk sætter ind ved 50-60-årsalderen og bliver værre med alderen. I alt 900.000 danskere lider af slidgigt, og det er typisk knæene, som står for skud. Smertestillende og antiinflammatorisk medicin og i værste fald udskiftning af det eller de berørte led har været de behandlingsmuligheder, patienter traditionelt set har kunnet vælge imellem, men inden for de seneste 10-15 år har mange valgt en mere naturlig behandling, nemlig stoffet glucosamin.

 

Bremser nedbrydningen af brusk

Glucosamin er et lille, vandopløseligt molekyle (sukkermolekyle), som kroppen selv kan danne. Glucosamin indgår som byggesten i glycosaminoglykan og hyaluronsyre, som begge er stoffer, der er nødvendige for opbygningen af ledbrusk. Videnskabelige forsøg har vist, at glucosamin kan bremse nedbrydningen af ledbrusk, og det kan ligeledes i visse tilfælde gendanne dele af den ødelagte ledbrusk. Men da stoffet er langsomvirkende, kan der gå to til tre måneder, før virkningen er mærkbar, så man skal være tålmodig.

 

Kritisk rapport af glucosamin

I Danmark er glucosamin et lægemiddel mod let til moderat slidgigt i knæet. Man indførte på et tidspunkt tilskud fra staten til køb af glucosaminpræparater, netop fordi man kunne se ideen med at anvende dette naturlige stof i behandlingen. I 2005 offentliggjorde forskere imidlertid en kritisk rapport, hvilket førte til, at man fjernede tilskuddet til glucosamin. Rapporten basererede sin konklusion på en sammenlignende analyse af 25 udenlandske undersøgelser af glucosamins effekt på slidgigt. Fordi der ikke blev fundet et positivt resultat i samtlige 25 undersøgelser, konkluderede man, at glucosamin ikke var virksomt.

 

Kritiseret af forskergruppe

Den kritiske rapport blev dog senere sablet ned af en international forskergruppe, som påpegede, at de 25 undersøgelser var foretaget med forskellige kvaliteter af glucosamin. I nogle undersøgelser havde forskerne anvendt præparater med glucosamin af lægemiddelkvalitet, som man blandt andet kender fra præparater som Glucosamin Pharma Nord, hvorimod andre undersøgelser var lavet på præparater af ukendt kvalitet. Derfor var der også forskel på udfaldet af undersøgelserne. Hvis man udelukkende kiggede på undersøgelserne med glucosamin af lægemiddelkvalitet, var resultat entydigt positivt, understregede forskergruppen.

 

Vigtigt at skelne

Forskerne har behandlet emnet i tidsskriftet Current Medical Research & Opinion, hvor de blandt andet skriver: ”Når alle tilgængelige undersøgelser tages i betragtning, bliver virkningen på smerte og ledfunktion forplumret af forskelligartethed. Til gengæld viser analyser, der udelukkende kigger på høj-kvalitets undersøgelser med glucosaminsulfat af lægemiddelstandard en signifikant effekt på smerte og ledfunktion uden denne forskelligartethed”. Der er ingen tvivl om, at glucosaminsulfat er effektivt mod slidgigt i knæet. Man skal bare sørge for at vælge den rigtige kvalitet.