Kronisk hjertesvigt kan hænge sammen med lav energiomsætning

Hjertesvigt og selen

 

Kronisk hjertesvigt opstår, når hjertet ikke længere kan pumpe med den fornødne kraft. Det findes der ikke-medicinske løsninger på.

Af Bjørn Falck Madsen

 

Når hjertet ikke længere kan følge med, fordi det ikke har den fornødne pumpekraft, opstår der symptomer som stak-åndethed, træthed, hævede ben og forhøjet puls. Tilstanden kendes som hjertesvigt, og den kan blive kronisk. Alt dette er tegn på, at hjertet er hårdt belastet, selv ved mindre anstrengelser. Videnskaben har i de senere år gjort en række interessante observationer, der er med til at forklare den nedsatte pumpekraft.

Mangel på stofskiftehormon i hjertet

Som noget helt nyt har forskere fra New York Institute of Technology College of Osteopathic Medicine (NYITCOM) samt FuWai Heart Hospital i Beijing opdaget, at indholdet af det aktive stofskiftehormon T3 i hjertemuskelvævet er lavere hos ca. halvdelen af patienter med hjertesvigt. T3 er blandt andet med til at styre den energiomsætning, der er nødvendig, for at hjertet kan trække sig rytmisk sammen, så det kan pumpe blod rundt til alle væv i kroppen.

Læger fokuserer på hormonet BNP

I forvejen ordinerer læger T3-hormon til kvinder med stofskiftelidelser, så det er nærliggende at tro, at man kunne gøre det samme til patienter med hjertesvigt. Her er man imidlertid tilbageholdende, da en for høj dosis af hormonet ifølge eksperter ville kunne resultere i uregelmæssig hjerterytme, som kan være livstruende. Her kommer en anden opdagelse ind i billedet som en mulig løsning. Ny forskning omtalt i det videnskabelige tidsskrift Frontiers in Physiology afslører nemlig, at der er en omvendt relation imellem T3-hormon og et andet hormon, der hedder BNP (brain natriuretic peptide).

Sladrer om et stresset hjerte

BNP er en såkaldt stressmarkør, som hjertet udskiller, når det arbejder under pres. Ved kronisk hjertesvigt er der derfor forhøjet indhold af BNP i blodet, men lavt indhold af T3 i hjertemuskelvæv. Læger mener, at man kan dosere den helt korrekte mængde af T3 ved at måle BNP-indholdet og tilpasse T3-doseringen herefter.

Selen og Q10 reducerer BNP-udskillelsen

Allerede i 2013 demonstrerede svenske forskere sammenhængen imellem forhøjet BNP og hjerteproblemer. Det var i forbindelse med den ofte citerede KiSel-10-undersøgelse, hvor man gav snydepiller eller de to præparater Bio-Qinon Q10 og SelenoPrecise til 443 ældre mænd og kvinder. Den gruppe, som fik de to aktive præparater, havde ingen stigning i BNP, hvorimod der var en signifikant stigning hos dem, der fik snydepillerne.

Svækkede hjerter mangler Q10

Det er helt naturligt, at BNP-tallet stiger med alderen, eftersom det bliver sværere for hjertet at arbejde effektivt. Omvendt tyder det på, at man med kombinationen af selen og Q10 kan beskytte hjertet og tilmed øge dets pumpekraft på en naturlig måde. Man ved også fra tidligere undersøgelser, at indholdet af stoffet Q10 er lavere i hjertemuskelvæv hos folk med kronisk hjertesvigt. Q10 er nødvendigt for cellers energiomsætning, og i 2014 offentliggjorde forskere Q-Symbio-undersøgelsen, som tydeligt viste effekten af at øge energiomsætningen i hjertet med coenzym Q10-tilskud. I denne undersøgelse lykkedes det at reducere dødeligheden med 43 pct. og øge hjertemuskelkraften markant hos patienter med kronisk hjertesvigt.

Kilde:

BNP as a New Biomarker of Cardiac Thyroid Hormone Function, Frontiers in Physiology, juli 2020

2 thoughts on “Kronisk hjertesvigt kan hænge sammen med lav energiomsætning

 • Wow, fantastic weblog structure! How lengthy have you ever been blogging for?
  you made blogging glance easy. The total look of your web site is great, let
  alone the content material! You can see similar here najlepszy sklep

 • Hey there! Do you know if they make any plugins to assist
  with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted
  keywords but I’m not seeing very good gains.
  If you know of any please share. Thank you! You can read similar article here: List of Backlinks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *