Stress af før ferien og forbered dig på feriemave

   

 

Sommer, sol og sure tæer. Sur mave, og svage tarme. Det skulle have været årets ferie, og så blev den ødelagt af de uforudsigelige bakterier og svampe, der har det med at husere, når vi tager sydpå, tager våde badedragter af og på og lader tæerne hygge sig i vandkanten.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2018

 

Kender du fænomenet – at du har glædet dig usigeligt til sommerferien sydpå, at du nærmest har kørt på overlevelsesstrategi frem til første feriedag for at smide dig direkte ind i en flyver for at nå mod andre destinationer – for bare at konstatere, at du efter få dage befinder dig på potten, langt fra hyggelige stunder på stranden?

Og mens du sidder der, kommer du i tanke om, at ja, du har haft alt for travlt op til ferien, og ja, du passede heller ikke særligt godt på, og øv, det er for sent nu? Bedre held til næste år?

Du kan faktisk gøre noget ved fænomenet, især hvis du inden rejsen gav dig selv bare lidt mere luft i tidsplanen. Fx at pakke kufferten i god tid og lige kaste dig rundt om en helsekostbutik efter ganske få remedier til rejsekufferten.

Og du kan gøre så meget, inden du tager tog og fly mod solrige destinationer. Forbered dig fx en måned før eller blot et par uger! Det kan gøre underværker!

Beslut dig for, hvad rejsen er for dig. Ren afslapning, motion, krimier, oplevelser, ikke mindst af den kulinariske slags. Afstem forventningerne, så hele familien er med på et højt aktivitetsniveau eller et superlavt. Og kan det kombineres fx på et roligt hotel, der ligger midt mellem tennisbaner og bjergskråninger, så alle får deres behov dækket for hvile og oplevelser, så stiger muligheden jo for en succes betragteligt. Med andre ord: Afstem forventningerne, og ikke mindst forbered dig med hjælp fra naturens støtteterapi udi værn mod stress og mavepineskabende diarreer.

 

Før du kommer afsted
Optimer din vitamin- og mineralbalance. Jo mere du stresser rundt, jo flere B-vitaminer forbruger du, og din evne til at have en optimal fordøjelse kan blive nedsat. Alle B-vitaminer hjælper med nedbrydning af kulhydrater, proteiner og fedtstoffer, B1 og B3 giver mentalt overblik ved at fremme omdannelsen af aminosyrer til signalstoffer, og A-vitamin samt silicium hjælper med at opretholde en god slimhindefunktion. Det skaber ro fx i tarmene, så vores mikroflora bedre kan passe på os. De kalder dog på ekstra støtte, når de skal tage stilling til bakterier fra fremmede himmelstrøg, og her er Garpro en god ven før og under rejsen.

Hvis du er flad på dine batterier efter en lang vinter og alt for meget travlhed, vil en kur med Arctic Root også kunne gøre underværker. Du får en mere stabil og rolig energi, så du rent faktisk kan holde alle dine bolde i luften og gribe dem, der gribes skal. (Smid resten til tælling i skraldespanden).

 

Før, under og efter
Når man kombinerer de mest potente aktive stoffer fra hvidløg med de mest kendte mælkesyrebakterier, er der en større chance for at undgå feriediarre. For i al sin enkelthed er allicin fra hvidløg noget af det mest svampe-bakterie-parasit bekæmpende stof, vi kender. Og mælkesyrebakterierne i Garpro hjælper vores naturlige mikroflora i at blive optimeret, så de bedre kan bede fremmede indtrængere om at gå ad hekkenfeldt til.

  

På rejsen
Garpro har med sit høje indhold af allicin sammen med mælkesyrebakterier en klar plads i kufferten. Forebyggende spiser du to kapsler dagligt til morgenmaden, og er uheldet ude, så spis to kapsler tre gange dagligt.

 

Immunforsvar og nervesystem arbejder sammen
Netop når du er mest stresset, er der faktisk en højere risiko for at være ekstra modtagelig for alskens plager. Det skyldes det tætte samarbejde mellem immunforsvar og nervesystem.

  

Hvad er rejsediarré?
En infektionssygdom karakteriseret ved pludselig opstået diarré (mindst tre tynde afføringer inden for et døgn) ledsaget af mindst et af følgende symptomer: mavesmerter, kvalme, opkastning, feber eller blod i afføringen.

De fleste tilfælde er milde og kortvarige og går over af sig selv i løbet af nogle dage. Omkring hver tiende får dog gener i mere end en uge. I gennemsnit varer rejsediarré tre til fire dage. Der er sjældent behov for hospitalsindlæggelse.

Jo mere primitive forhold man rejser under, jo større er risikoen for at få rejsediarré.

Små børn samt personer, der i forvejen er svækkede, for eksempel ældre og personer med kronisk sygdom, er i størst risiko for at få mere alvorlige symptomer af rejsediarré.

(Kilde: netdoktor.dk)

 

Hvad er årsagen til rejsediarré?

Diarréen skyldes i langt de fleste tilfælde bakterier (hyppigst colibakterier, men blandt andet også Salmonella, Shigella, og Campylobacter). Virus og parasitter er årsag til mindre end 10 procent af tilfældene.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at ændringer i afføringens form og udseende i forbindelse med udenlandsrejse også kan skyldes kostændring og ændrede drikkevaner.

(Kilde: netdoktor.dk)

 

Hvordan smittes man?
Oftest overføres smitten med vand eller fødevarer, men det kan også ske fra ens hænder, hvis de er blevet forurenet ved for eksempel toiletbesøg.

Smitten kan ske via forurenet vand, fx postevand, isterninger lavet af postevand samt frugt, salat og grøntsager, som er skyllet i forurenet vand. Endvidere er utilstrækkeligt kogte eller stegte fødevarer en hyppig smittekilde.

Smitten sker sjældent ved direkte kontakt med et andet menneske.

(Kilde netdoktor.dk)

  

Hvordan undgår man at få rejsediarré?

WHO’s råd er ”Skræl det, kog det, eller lad det ligge” (”peal it, boil it or leave it”).

 

Det kan du selv gøre:

  • Drik ikke postevand, og børst ikke tænder i postevand.
  • Drik ikke vand fra flasker, hvor forseglingen (proppen) ikke er intakt.
  • Brug ikke isterninger lavet af postevand.
  • Drik eller spis ikke frugtjuice, mælk eller mejerivarer, som ikke er pasteuriseret.
  • Spis ikke rå frugter eller grøntsager, medmindre de kan skrælles eller pilles (og pil dem selv). Undgå helt frugter med tynd skræl (for eksempel jordbær og hindbær).
  • Spis ikke salater, frugtsalat eller kolde saucer.
  • Spis ikke rå eller utilstrækkelig kogt eller stegt kød eller fisk.
  • Undgå buffet.
  • Undgå mad fra ”vejsidekøkkener/-salgssteder”.

 

Hvad er sikkert at drikke og spise?

  • Kogt vand eller læskedrikke på dåse/flaske.
  • Frugt, man selv har skrællet/pillet.
  • Kaffe og te, der er tilberedt med kogende vand.
  • Kød som er tilstrækkelig kogt eller stegt – og stadig er varmt.

 

Brug den stabile allicin
Det aktive stof i hvidløg er allicin, og laboratorieforsøg og kliniske studier viser, at det netop er af vital betydning, at man får det i en koncentreret og stabil form, så allicinen kan nå at gøre sin virkning gennem de lange tarme og ikke blive omdannet og nedbrudt til ikke-virksomme stoffer allerede i mavesæk og tyndtarm.

 

Hvis uheldet er ude
Søg læge, hvis du er i tvivl om symptomerne, og især hvis det er børn. Drik rigeligt med væske, to til tre liter er nødvendigt pga. varmen og de vandige diarreer. Cola, bananer, rå havregryn og kartoffelmos kan lindre.

 

Hvidløg mellem tæerne
Tør dig grundigt mellem tæerne, eller sig goddag til en ildelugtende svamp. Sørg for at tæerne får luft, og giv svampen en på hatten med Garcin Spray. Det virker som regel med det samme.

 

Værsgo, et kram til dig selv og andre – også inden ferien!

Oxytocin er et hormon, der dannes i hypothalamus og lagres i hypofysens baglap (neurohypofysen). Hormonet findes i meget lille udstrækning hos mænd. Hos kvinder findes hormonet i større mængde. Det udskilles bl.a. ved kram på over 30 sekunder, hvorfor det kaldes kramhormonet eller kærlighedshormonet.