Sund mad på SU – og andre små budgetter – juni 2016

  
 
Sund mad på SU er for dig, der gerne vil leve sundt, men ikke gider at bruge timevis i køkkenet. Og dig, der godt kan se pointen med økologi, men går en stor bue uden om det røde Ø-mærke, fordi (du tror) pengene ikke rækker.
 
Sommeren byder på en overflod af nærende og velsmagende råvarer til billige penge. Her bliver et ud-valg af sommerens bedste grøntsager blandet til mættende måltidssalater, som du kan tilberede i en håndevending (så du kan skynde dig udenfor i solen igen). Grundingrediensen er sprød kål og tilføjet en ordentlig håndfuld friske krydderurter.
 
 
Af Nanna Stigel, ernæringsterapeut (DET)
Artiklen blev bragt i //mig// en del af sund-forskning – juni/juli 2016
 
 
 
SOMMERSALAT MED KYLLING OG DILD
 
Det skal du bruge:
300 g spidskål
250 g kyllingebryst eller andet kyllingekød
150 g ærter uden bælg (gerne friske)
To store håndfulde frisk dild
Et lille bundt purløg
 
 
Sådan gør du:
Steg kyllingekødet på panden i smør, og krydr med salt og peber. Lad det køle lidt af, mens du snitter spidskålen helt, helt fint i lange strimler. Hak dild og purløg. Lav dressingen (se opskrift på siden). Vend nu kylling, spidskål, dild og ærter med dressingen, og server med det samme.
 
 
 
SOMMERSALAT MED REJER OG LØVSTIKKE
 
Løvstikke er en aldeles undervurderet krydderurt. Det er den, der sætter det smagsmæssige prik over i’et i denne salat, men kan du ikke finde den i supermarkedet eller i din have, så kan frisk koriander også bruges, om end det giver en noget anden smagsoplevelse.
 
 
Det skal du bruge:
200 g frosne rejer (optøet)
250 g spidskål
2 modne avokadoer
1 stor håndfuld løvstikke
 
 
Sådan gør du:
Snit spidskål helt fint. Hak løvstikken fint. Tag kødet ud af avokadoerne, og skær det i mindre stykker. Lav dressingen (se opskrift på siden). Brug kun ¾ af den og gem resten – så har du til din frokost i morgen. Bland nu spidskål med avokado, hakket løvstikke og rejer. Vupti – og så er der mad!
 
 
TIP:
Hvis du laver denne salat med koriander i stedet for løvstikke, kan jeg på det varmeste anbefale at tilføje lidt frisk ingefær og chili til dressingen.
 
 
Dressing der kan bruges til begge salater:
4 spsk. koldpresset olivenolie
2 spsk. hvid balsamicoeddike (eller andet syrligt, fx citronsaft)
1 toppet tsk. dijonsennep
1 toppet tsk. honning
Salt
Peber
 
 
Sådan gør du:
Bland alle ingredienserne i et glas, og smag til.
 
 
HUSK:
Du skal kun bruge 2/3 af dressingen til salaten med rejer og løvstikke. Til gengæld må du meget gerne tilsætte et fed hvidløg.
 
 
En halv tallerken grønt
Lad gerne halvdelen af din tallerken bestå af grøntsager. Til alle hovedmåltider. Ja, du læste rigtigt. Grøntsager er ikke længere tilbehør De er hovedingrediensen. Så i stedet for at tænke “brød med noget på” eller “kød med tilbehør”, så tænk “grøntsager med noget til”. Grøntsager er nemlig alle tiders kilde til bunkevis af vitaminer, mineraler og fibre – og det er godt for både fordøjelse, immunforsvar og afgiftning. Der: lad de grønne grøntsager være dine (nye) bedste venner på tallerkenen.
 
 
Genveje til mere grønt
Grøntsager glider ofte nemmere ned, hvis de ledsages af en god dressing. Gør det nemmere for dig selv, og lav en stor portion salatdressing, når du nu er i gang. Du kan opbevare dressingen i et glas med låg i køleskabet, så har du en velsmagende dressing lige ved hånden og behøver ikke at opfinde en forfra til hvert måltid.