Er du 60 plus, har du andre behov …

Ældre og motion

 

Alverdens sundhedsstyrelser ved det godt. Baseret på mange års forskning ved både de og vi, at jo mere vi degenererer med alderen, jo flere særlige behov får vi. Det gælder især, hvis man af alle mulige årsager – genetiske fx – har trukket det lod, at man lettere bliver ramt af kroniske problemer end andre.

Det behøver bestemt ikke at være en sovepude, tværtimod! For livets trakasserier kan ses som en udfordring, og tager man udfordringen op, kan positive forandringer i krop og sind hurtigt mærkes. Måske ikke så hurtigt som tidligere i livet, men jo, alder er heller ikke her en hindring. Men det kræver holdningsændring hos alle os, der er 50+, og det kræver holdningsændring fra læger og andet sundhedspersonale.

Af Marianne Palm

Spørger man forskere, ernæringsterapeuter, komplementære behandlere og læger, har mange opdaget, at uanset genetisk ophav kan vi rent faktisk gøre en del for at cykle uden om nogle af de problemstillinger, de tidligere generationer har været oppe at slås med.

Sådan ser det måske bare ikke ud, når man i dag hører om, at ældre har mange “konkurrerende sygdomme”, hvilket på almindeligt dansk betyder, at mange ikke kun har kredsløbsproblemer, men også problemer med bevægeapparatet eller med immunsystemet. Eller fordøjelsen. Eller måske hyppige problemer alle vide vegne. Gerne på en gang, sådan mere eller mindre.

Er der nogle fællesnævnere, som sundhedssystemet måske har overset? Ja, siger vi som komplementært tænkende behandlere. Måske har de overset, at det meste handler om kroniske inflammationer, og de udspringer rent faktisk af de samme årsager. Celler, der gerne vil have hjælp. Punktum.

Her er nogle muligheder, der kan forklare, hvad der sker

Med alderen er summen af belastende faktorer større end tidligere. Man kan ikke længere håndtere for lidt søvn, miljøgifte, bekymringer, træk fra et vindue eller alle mulige andre problemstillinger.

Vores kroppe kan ikke lige så godt som tidligere komme sig efter en forkølelse, et fald ned ad trappen eller dårlige spisevaner.

Vi har også ofte nedsat appetit, eller har opbygget nogle vaner med usund mad.

Nogle taber sig mere, end godt er, andre tager på …

Fælles for det hele er, at vi skal ned på celleplan, vi skal ind og kigge på organerne og på det samspil, der er mellem organsystemerne. De taler sammen hele tiden, og fælles for langt de fleste af generne er inflammation.

Inflammation er kendetegnet ved fire overordnede tilstande:

Det er et væv, der er irriteret, rødt, varmt og hæver. Vi kender det godt, når vi går ind i en bordkant og får en bule, og det er nogenlunde sådan, det også ser ud inde i kroppen. Vævet, der består af en stor samling celler, er irriteret, og har brug for at få støtte på samme måde, som vi passer på det område, hvor bulen sidder, for ellers gør det ondt.

Vi skal have fat i sundheden i og omkring alle celler, så de kan kommunikere uden at skulle tage stilling til immunforsvarets og hormonsystemets vælten rundt med cytokiner og signalstoffer, der skaber ravage og smerte. Og den del af immunforsvaret kan du faktisk påvirke via kosten samt ændret adfærd, fx tilpas med motion.

Er der nogle flere løsninger, der er til at gå til uden de store dikkedarer?

Ja, det er der, men det kræver ligesom så meget andet en indsats, især hvis det ikke bare er et enkelt sted, det gør ondt.
Her får du en opskrift, der er let at gå til over de næste uger og måneder. Tag dine kosttilskud, og opdag, at inflammationshæmmende kost er nødvendig.

Du kan skrive efter en gratis bog om funktionel kost/inflammationshæmmende kost her:

https://biologiskbalance.dk/om-funktionel-kost/


Senior eller senior, der træner meget? Undgå faldskader gennem vitaminer og mineraler

Berthelsen Senior er en vegansk multivitamin, som indeholder 12 vitaminer, ni mineraler og de tre urter: ingefær, hyben og green coffee.

Berthelsen Senior er specielt udviklet til seniorer med ekstra behov for D3 samt B12-vitamin og indeholder derfor 500 mcg B12, som seniorer ofte kommer i underskud af, da optageligheden af vitamin B12 svækkes med alderen. I disse år forskes der i B12’s evne til måske at kunne være med til at forebygge Alzheimers.

Magnesium-citrat og vitamin D3 vedligeholder begge musklernes funktion, og D3-vitamin reducerer faldskader, som er et resultat af ustabilitet, balancebesvær og muskelsvaghed, hvilket kan forekomme hos ældre, som er i underskud af D-vitamin.

Ingefær afhjælper morgenstivhed og vedligeholder leddenes mobilitet, og hyben er en naturlig kilde til C-vitamin. C-vitamin hjælper med at vedligeholde et normalt immunforsvar og dannelse af kollagen, som har betydning for normal hud.


Føler du dig ikke som senior, kan du også vælge MultiSport i samme serie, som ud over vitaminer og mineraler indeholder fem vigtige aminosyrer til dine muskler samt omega-3.

Begge typer af tabletter er meget synkevenlige!

 

Anbefalinger for fysisk aktivitet for ældre (+65 år)

Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen. Aktiviteten skal være med moderat intensitet og ligge ud over almindelige, kortvarige dagligdagsaktiviteter. Hvis de 30 minutter deles op, skal aktiviteten vare mindst 10 minutter. Mindst to gange om ugen skal der indgå aktiviteter af mindst 20 minutters varighed, som vedligeholder eller øger konditionen og muskel- og knoglestyrken.

Lav udstrækningsøvelser mindst to gange om ugen af mindst 10 minutters varighed for at vedligeholde eller øge kroppens bevægelighed. Udfør desuden regelmæssigt øvelser for at vedligeholde eller øge balanceevnen. Fysisk aktivitet ud over det anbefalede vil medføre yderligere sundhedsmæssige fordele.