Røg i køkkenet

Luftveje1

 

Der kan frigives store mængder sundhedsskadelige partikler samt formaldehyd, når din ovn kører pyrolyse. Læs her, hvordan du bedst renser din ovn.

 

Af Rose Maimonide, rosemaimonide.com

 

Pyrolyse

De fleste nyere ovne har pyrolysefunktion, altså en selvrensende funktion, der ved høje temperaturer (op til 500 grader) brænder snavs til aske. Imidlertid frigives lidt af en kemibombe bestående af bl.a. formaldehyd og mange små sundhedsskadelige partikler, når pyrolysen kører. Det svarer til at tænde en kulgrill inde i køkkenet. De dampe, som frigives, kan virke irriterende på både luftveje, øjne og slimhinder. Formaldehyd er et meget allergent stof, som også er under mistanke for at være kræftfremkaldende.

Efter et kvarter med pyrolyse er der over 500.000 småbitte sundhedsskadelige partikler pr. kubikcentimeter i luften. Det er ekstremt mange! Til sammenligning udsender en brændeovn mellem 60.000 og 160.000 af disse partikler pr. kubikcentimeter. På en tæt trafikeret gade i København er der målt 10.000-35.000 ultrafine partikler pr. kubikcentimeter.

 

Forholdsregler ved pyrolyse

Hvis du lader din ovn køre pyrolyse, så tag disse forholdsregler:

  • Brug kun pyrolysefunktionen lige inden en ferie eller forlænget weekend med både fuld knald på emhætten og gennemtræk. Du laver gennemtræk ved at åbne døre/vinduer i begge ender af huset. Det er ikke nok bare at tænde emhætten.

  • Brug helst kun pyrolyse om sommeren, så du kan lufte grundigt ud i timevis, uden at varmeregningen går amok.

  • Hav meget gerne luftrensere kørende i huset samtidigt. Husk at rense/skifte filtrene jævnligt.

  • Hold børn, gravide og dyr (især fugle og krybdyr) på lang afstand.

  • Rens ovnen manuelt først – jo mindre snavset den er, jo færre skadelige partikler vil frigives.

  • Fjern plader, hyldestøtter, glideskinner og lignende, inden pyrolysen aktiveres. Ellers kan de gå i stykker.

  • Hav også gennemtræk og emhætte i fuld sving, når du åbner ovndøren efter pyrolysen, og undgå at indånde luften lige efter åbningen.

  • Rengør emhættens filtre før og efter pyrolysen.* Placér helst ovnen under emhætten frem for i et indbygget skab.

  • Hvis din bolig har ventilationsanlæg, så sørg for, at det fungerer optimalt.

Vidste du …

at kanariefugle kan dø af at være i et rum, hvor en ovn kører pyrolyse? Det gælder også andre fugle og smådyr.

Katalyse

Nogle ovne har den selvrensende funktion katalyse. Det betyder, at ovnen er beklædt med fedtafvisende paneler, som kan afbrænde snavs ved ca. 200 grader. Hvis du har kig på en ovn med en form for katalyse, vil jeg anbefale dig at kontakte producenten og få skriftligt bekræftet, at der ikke er anvendt fluorstoffer (PFAS) i ovnen.

Sådan renser du din ovn uden pyrolyse

Jeg fraråder gængse ovnrenseprodukter, da der er stor risiko for, at de indeholder problematiske kemiske stoffer. Der findes ikke miljømærkede ovnrensemidler.

Du kan med fordel holde ovnen ren løbende ved at tørre den af jævnligt og bruge en glasskraber til at tage sorte klatter på glaspladen. Vask ovnen med varmt vand, svane- og allergimærket (maskin)opvaskemiddel og/eller brun sæbe samt knofedt og evt. damprens. Det er dog ikke alle ovne, der tåler hele denne behandling. Hos Forbrugerrådet Tænk (se link under Kilder) finder du gode råd om vask af de forskellige typer ovnmaterialer; sider, glas, riste m.m. Spørg forhandleren eller producenten, hvis du er i tvivl om materialerne i netop din ovn.

Ny ovn

En ny ovn kan afgasse problematiske kemiske stoffer de første par gange, den er i brug.

Sørg derfor for at tænde den uden mad i, imens emhætten er tændt for fuld blæs, der er gennemtræk i huset – og familie og dyr er ”evakueret”. Gentag dette, indtil ovnen ikke længere lugter ”kemisk” under brug.

Kilder:
Rosenkilde Laursen, K. et al.: Airway and systemic biomarkers of health effects after short-term exposure to indoor ultrafine particles from cooking and candles – A randomized controlled double-blind crossover study among mild asthmatic subjects. Particle and Fibre Toxicology, Volume 20, Article number: 26 (2023).

Lungenyt, 04/11/2019: Forsøg med stegt flæsk og stearinlys skal gøre os klogere på partikelforurening i hjemmet

https://taenk.dk/forbrugerliv/bolig/goer-ovnen-ren-i-3-trin

https://www.bolius.dk/pas-paa-partikelbombe-pyrolyseovnen-fylder-koekkenet-med-skadelige-partikler-97815


Om Rose Maimonide

Rose Maimonide hjælper børnefamilier og gravide med at have nemt ved at leve sundt, bæredygtigt og kemifrit i en travl hverdag. I Roses onlineunivers Grøn Stue får du genveje, personlig rådgivning og varmt fællesskab omkring alt til din bæredygtige hverdag. Se mere på rosemaimonide.com