Ud af skammekrogen med kartoflen

kartoffel
 
Da antistivelses-bølgen skyllede ind over land, røg kartoflen fra hot til not-listen hos mange som en af de usunde hvide, der giver forhøjet blodsukker og mavefedt. Men helt så enkelt er det ikke.
 
 
Af Lisbeth Tordendahl, biopat, phytoterapeut og kostkonsulent
Artiklen blev bragt i //mig// som en del af magasinet sund-forskning – juni/juli 2016
 
 
Når tilberedte kartofler køler af, ændres noget af stivelsesindholdet fra letoptageligt til så kaldt resistent stivelse, der ikke kan optages. Det passerer derfor ufordøjet helt ned til tyktarmen, hvor det bliver mad for primært de gavnlige tarmbakterier. Blodsukkerpåvirkningen vil altså være mindre, end når du spiser varme kartofler, og samtidig giver det en god mæthedsfornemmelse. Spiser du kartofler i et måltid sammen med grøntsager, får du en endnu mindre blodsukkerpåvirkning.
 
Du behøver altså ikke at holde dig fra sommerens dejlige nye kartofler, medmindre du har en intolerance. Et plus er i øvrigt, at kartofler er basedannende.
 
Opskrifterne og foto er fra e-bogen ”Kål og Kærlighed”.
 
 
KARTOFFEL-SPIDSKÅLSSALAT
 
Kogte afkølede kartofler 2-3 pr. person
Rød spidskål
Porre ½-1 pr. person
Romainesalat 2-3 blade pr person
Cornichoner 3 pr. person
Dildblomster (kan erstattes af dild)
Salt
Peber
Ekstra jomfruolivenolie
 
 
Sådan gør du til to portioner
Skær kartoflerne i skiver. Snit spidskål fint, beregn en håndfuld pr. portion. Skær porre i skiver, og kom dem i kogende vand. Kog kort, og lad dem dryppe af. Skær eller riv salaten i passende stykker. Skær cornichoner i halve eller kvarte på langs. Bland det hele, og smag til med salt og peber. Dryp olie over inden servering.
 
 
SOMMERSLAW MED KARTOFFEL
2 portioner
Kogte afkølede kartofler 200 g
Spidskål
Gulerod
Friske ærter
Dild
 
 
Dressing:
Mayonnaise 2 spsk.
Dijonsennep 2 tsk.
Ekstra jomfruolivenolie med citron* 1 spsk.
Ekstra jomfruolivenolie
 
 
Sådan gør du
Skær kartoflerne i mundrette stykker, kom dem i en skål, og vend dressingen i. Skær kålen i tynde strimler til i alt tre store håndfulde. Skær guleroden i julienne, og bælg ærterne til i alt en stor håndfuld. Bland det med kartoflerne, og klip godt med dild i.
 
*har du ikke citronolie, kan det erstattes med ekstra jomfruolivenolie og lidt fintrevet citronskal.