Til alle situationer i livet…

 
 
Er der noget, kineserne (også) har forsket i, er det urter til at fremme sundheden eller fjerne sygdomme. De har forstået at holde liv i deres gamle kulturarv – og ja, det har sikkert også været nødvendigt at finde lokale muligheder for helbredelse, da der ikke altid har været adgang til international eller vest-lig orienteret medicin. Det er der heldigvis kommet en masse godt ud af. Vi har fået akupunkturen, og vi har fået en stribe af veldokumenterede droger. Planten med det fine navn Astragalus membrana-ceus er en af dem.
 
 
Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – oktober/november 2015
 
 
En af mine favoritter på urtehylden er helt klart Astragalus membranaceus, et smukt klingende navn, der på dansk er blevet til Hindeagtig Astragel. At den på kinesisk hedder Huang Qi, som ingen af os på redaktionen kan udtale, springer vi lige over her.
 
 
Til mennesker i alle livssituationer
Roden har nogle helt særlige egenskaber især for mennesker med kroniske sygdomme. Den virker på to de helt grundlæggende organsystemer i kroppen, nemlig nervesystemet og immunforsvaret, og herfra spreder den sin virkning ud i alle kroge af vores krop.
 
 
Når den virker på patienter i kemoterapi…
Astragalus membranaceus har været genstand for en analyse af så fornem sammenslutning som Cochrane Collebaration, der verden over kigger på, og sammenligner, forskning på medicin, urter, vitaminer, mineraler etc.
 
Gennem fire selvstændige studier så de, at bivirkningerne fra kemoterapien blev mindre end hos kontrolgrupperne, som ikke fik den hindeagtige Astragel som tilskud. Der indgik i alt 342 patienter i forsøgene, og generelt var der en oplevelse af, at der var mindre kvalme og opkastning.
 
Lige så vigtigt, og især for alle sygdomsgrupper, er, at man så en stimulation af immunforsvarets celler. Der var med andre ord færre patienter, som fik en nedgang i antallet af hvide blodlegemer, og man så en stigning af visse typer T-lymfocytter.
 
Yderligere kunne Cochrane Instituttet konstatere, at der ingen bivirkninger var ved brugen af Astragel roden.
Forsøgene bekræfter, hvad man har set i årevis – ja , i hundredevis af år i Kina – og her er bare nævnt nogle af de indikationer, hvor roden kan gør e en forskel.
 
Når en herbalist, phytoterapeut eller en biopat/naturopath i biologisk medicin arbejder med plantemedicin, kigger vi altid på den nyeste forskning og på de egenskaber, en plante er kendt for gennem folkemedicinen. Indimellem tager man grueligt fejl, men heldigvis kan de fleste egenskaber i dag bekræftes gennem moderne forskning.
 
Af egenskaber, som især skal fremhæves for Astragalus membranaceus, og alt sammen ment som støtteterapi og derfor i samråd med professionelle behandlere:
 
  • Immunstimulerende
  • Alment styrkende for hele kroppen (adaptogen)
  • Hjertestyrkende
  • Anvendes også ved autoimmune sygdomme
  • Blodtrykssænkende (kun hvis det er forhøjet)
  • Forebygger infektioner, fx for at forebygge hyppige forkølelser og influenza
  • Styrker immunsystemet generelt især de hvide blodlegemer
  • En hjælp til kroniske sår, fx mavesår
  • Kronisk udmattelse efter sygdom
  • Anvendes traditionelt mod hedestigninger
  • Vanddrivende (lettere)
 
Forklaringen med vestlige øjne…
At en droge har så mange virkninger skyldes hovedsagligt dens evne til at påvirke binyrerne, som bl.a. hjælper vores kroppe til bedre at kunne i mødegå de stressfaktorer og miljøbelastninger, den bliver udsat for. Det er også binyrerne, der er med til at styre vores hormoner, vores immunceller og er et vigtigt bindeled til vores nervesystem.
 
 
Den kinesiske forklaring
Som kinesisk urt har den fået en særlig plads, da den virkelig lever op til den kinesiske måde at se sygdomme på.
Den stimulerer Qi, som er den energi, vi grundlæggende alle har med os, og som så nemt kommer til at dale eller forsvinde, hvis vi udsættes for ulykker, sygdom eller andre fortrædeligheder. En god Qi skal der til for at skabe en sund krop, og der er masser af beretninger fra patienter både i Danmark og fra resten af verden, at man lige som kan mærke, at man får energien tilbage, ”sådan helt nede fra storetåen eller helt indefra knoglerne. Det er en besynderlig god fornemmelse ”
 
 
Til mennesker i alle livssituationer
Droger, som arbejder fint sammen, finder du bl.a. i All-Energy fra Natur Energi. Her finder du udover Hindeagtig Astragel, den velkendte Schisandra chinensis, den mere nordiske rosenrod, Rhodiola rosea, og den russiske rod, Eleutherococcus senticosus. Sammen er de alment styrkende, og ved at tilsætte aminosyren L-carnitin får du et muskelopbyggende og immunstimulerende produkt, som kan støtte dig, hvad enten du pga. problemer har brug for en særlig støtteterapi eller bare gerne vil have lov til at være fyldt med energi hver dag året rundt. På den sunde måde.
 
Du kan læse meget mere om Astragalus membranaceus på www.sund-forskning.dk Her finder du et såkaldt plante-monografi, der i detaljer beskriver, hvad planten anvendes til. Du finder også plantemonografier om de andre droger i All-Energy fra Natur Energi.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *