Lykke til far, mor og børn

 

 

Hvad er lykke? Vi har været på nettet for at høre, hvad der menes, skrives og forskes i. Og hvordan kan det blive til praktiske tips i hverdagen til far, til mor og alle ungerne?

 

Af Marianne Palm og alle os andre på redaktionen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2019

 

Institut for Lykkeforskning har opridset seks punkter som måske gør, at Danmark internationalt betragtes som et af de lykkeligste lande. Undersøgelsen er fra 2015, og her er, hvad TV2 og Mike Wiking fortæller.

 

Fællesskab: Relationerne med andre mennesker og fællesskab er en af de vigtigste faktorer for lykken, viser lykkemålingerne.

Penge: De rige lande er gennemsnitligt lidt lykkeligere end de fattige. Men man kan ikke sige, at penge er lig med lykke. Det man kan sige er, at det kan gøre en ulykkelig at være uden penge.

Genetik: Tvillingestudier viser, at nogle mennesker bare er født lykkeligere end andre. Når man har sammenlignet tvillingers lykkeniveau, er det ens, selvom den ene tvilling har bedre økonomiske kår end den anden tvilling.

Civilstatus: Folk, der er gift eller i parforhold, er lykkeligere end enlige. Det kan også hænge sammen med, at de lykkelige har en evne til at tiltrække partnere, så derfor er mange af dem i forhold.

Sundhed: Hvis vi er raske og sunde, er vi generelt set lykkeligere. Men ligesom civilstatussen kan det også hænge sammen med, at optimistiske og lykkelige mennesker sjældent er syge.

Jobstatus: En af de værste ting, der kan ske for folk, er at miste jobbet. Det er ikke så meget, fordi man går ned i indkomst, men fordi man ryger ud af fællesskaberne og mister sin identitet.

Og hvad kan vi så gøre som enlig, som forældre, som kærestepar, som menneske?

Vi gik ud og spurgte de nærmeste omkring os, og her er en flok meninger, du måske kan tage med dig i din hverdag…

 

Fællesskab med overskud

”Det er lettere at have lyst til at være i et fællesskab, hvis der er overskud i krop og sind. Det kommer der ikke af sig selv, med mindre man er så heldig at være født i en supersund og åbenbart lykkelig familie. Der skal arbejdes ihærdigt på at holde kroppen i balance hele dagen, og det sker gennem mæthed fra sunde råvarer, mange små måltider for dem, der ikke har det let med sit blodsukker, og ja, alle os, der ikke bare er født til det, må i gang med vitaminer, mineraler, fedtsyrer og anden støtteterapi, så det bare er lidt lettere at være glad”.

Marianne Palm, redaktør, biopat/naturopath ibm og phytoterapeut

 

Brug vitaminer og mineraler, især chrom til dit blodsukker, hvis dit humør svinger i løbet af dagen. Det kan være så banalt, som det…

 

Hent hjælp i fedtet

”Spis godt med gode fedtstoffer, din hjerne vil elske dig for det: Brug planteolier som dressing, spis en lille håndfuld nødder, og steg i kokosolie, olivenolie eller smør.

Brug eye q til børnene, brug mumomega til gravide, og brug fiskeolier, fx Bio-Marin, Nordic Natural omega 3 eller Eskimo 3, hvis du har inflammationer”.

Benedikte Mikkelsen, veganer og Marianne Palm, fiskespiser

 

Hvis du ikke er født lykkelig

”Kommer du fra en familie, hvor I ikke bare er født lykkelige, men let lander i sort humør og mismod, så se om Velzina med sit stærke hypericumekstrakt kan gøre en forskel. Tag det i tre måneder, og få et lysere sind, hvis der er problemer med signalstofferne. Du kan supplere med Keen Mind, som hjælper på koncentrationen.

Er du bare gemen træt og slæber dig rundt, så på med vanten, find de sunde madvaner frem, og spis i tre måneder enten Ginsana, Super B complex fra Naturdrogeriet eller OmniVital. Fælles for dem er, at de styrker din energi, og du vil se lysere på det meste.

Har du sorte huller i dit sind, så tjek lige www.EMDR.dk ud, det er psykologer med speciale i traumer og kriser”.

Rikke Demuth, zoneterapeut og biopatstuderende

 

Det er ikke kun børnene, der trænger…

”Giv dig selv timeout. Aftal med konen, at du hver torsdag har fri i et par timer, til gengæld tager du ungerne hver mandag. I en timeout behøver man hverken at vaske gulve eller lave mad. Men du må gerne. Sæt god musik i ørerne og gå all-in i køkkenskabene. Når du er der, så lug lige ud i al det junk, der plejer at hobe sig op efter fester. Smid det ud”.

Helle Boye-Hansen, administrator på Institut for Biologisk Medicin

 

Gratis Mindfullness til børn og voksne

”Det er altså et hit at gå på youtube og finde nogle fantasirejser og afspændingsforslag. Du kan høre min, brugt 180.000 gange, ”afspænding og fantasirejse med Marianne Palm”, eller nogle af psykolog Ane Katrine Becks visualiseringer og hypnoser. De er virkelig gode til at falde i søvn på – eller få energi og ro af. Prøv det! Det er gratis”.

Dinne Trehøje, psykolog og biopat, som på redaktionen samler materiale ind om psykologi og kræft.

 

Find energi gennem bevægelse

”Ud af starthullerne og bevæg dig, om det så kun er rundt på de tre nærmeste veje. Måske får du allerede på dag to energi til at tage vej fire med, når du nu alligevel er i gang. Eller løb fra lygtepæl til lygtepæl. Med andre ord sæt realistiske mål for din motion. Men gør det. Din hjerne og dit humør vil elske dig for det”.

Benedikte Mikkelsen, redaktør med hang til rigtig meget sport

 

Nyd livet

”Inviter nogle positive mennesker til en kop vin og en god salat. Eller en makrelmad og en øl. Eller sommersaft, du selv har brygget. Nyd livet, slip kontrollen, og giv dig selv lov til at more dig”.

Marianne Palm, livsnyder

 

Vi er et fint lille foreningsland

”Ræk ud og bed om hjælp, der er masser af mennesker, der er parate til at støtte dig og din familie, hvis I er på den forkerte rute af mismod, håbløshed, ked-af-det-hed eller vrede”.

Lisbeth, mentor og ansat hos Amputationsforeningen

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *