Homøopati til dyrene

 

 

Det homøopatiske hjørne

Dette hjørne er dedikeret til dyrene. Homøopati og veterinærmedicin er gået hånd i hånd næsten lige så længe som den humane medicin.

 

Af Thomas Kjærsgaard
Heilpraktikker og lægemiddelkonsulent

 

Personligt elsker jeg at behandle dyr, da de typisk ikke er så belastede som mennesker og derfor reagerer meget hurtigt på behandlingen. Yderligere er vi også ude over de typiske ”halvstuderede” bemærkninger om, at homøopati er placebo. Når en ældre golden retriever pludselig igen kan rejse sig fra kurven for at gå over at drikke og spise, ja, så er det, fordi medicinen virker, og ikke fordi den tror, medicinen virker, kaldet placebo.

Samtidig er det ofte svært helt at forstå, hvad dyret fejler. Så er det nødvendigt med en tur forbi dyrlægen først. I det følgende vil jeg forklare lidt om behandlingen af hyppige sygdomme hos vores dyr.

 

Muskel og ledproblemer

Alle dyr kan få problemer i bevægeapparatet. De kan blive slidt, få akutte skader og blive belastet uhensigtsmæssigt. Muskler, og også hofte, albueled, knæ, skulderled og ikke mindst rygsøjlen, er udsatte steder i dyrenes bevægeapparat.

Om der er en akut inflammation eller degenerativ tilstand afgør, hvilken behandling man skal vælge. De to store produkter her er Traumeel salve/gel, tabletter eller dråber ved de akutte skader, og Zeel-tabletter eller -ampuller til de kroniske led og rygsøjleproblemer. En kombination kan være hensigtsmæssig ved fx hunde med hoftedysplasier, gigttilstande og spat hos heste. Man kan eventuelt tilføje Discus Comp med kalmia ved rygsøjleproblemer sammen med Zeel.

 

Nedsat nyrefunktion

En hyppig lidelse for ældre katte er nedsat nyrefunktion. For alle pattedyr er nyrerne meget vigtige, men de degenererer i løbet af livet, og den mindskede funktion gør, at affaldsstofferne ikke udrenses fra blodet og derfor lagres i kroppen. Det kan give opkast med kvalme. Derefter appetitløshed, vægttab og modløshed. Hovedmidlet til nyreproblemer hos katte er Solidago comp-ampuller. Gerne sammen med Coenzym comp og Ubichinon comp til understøttelse af den cellulære energi og åndedrættet i de belastede nyrer. Det er faktisk den bedste behandling, da der ikke findes konventionel medicin til nedsat nyrefunktion. Proteinfattig kost anbefales, da proteinnedbrydningen belaster nyrerne. Husk også altid at have frisk vand til rådighed, så den hele tiden kan få væske nok.

 

Hudsygdomme

Mange dyr som hunde, katte og heste får tit hudsygdomme pga. dårlig tarmflora, utæt tarm og belastning af leveren. Som for mennesker er huden bare en losseplads for leveren. Det er så langt væk, leveren kan sende affaldsstoffer ud. En dårlig fungerende tarm vil også belaste leveren, da nogle af affaldsstofferne kommer retur til leveren pga. utæthed i tarmen. Så ved enhver behandling af huden/pelsen bør leveren involveres. Dette kan ske ved at hælde 20 dråber Nux Vomica Homaccord i drikkevandet dagligt samt at give den noget godt probiotika. Fx SymbioLact comp i drikkevandet. Alternativt kan veterinærproduktet Carduus comp ad us vet-ampuller anvendes. Hertil nogle gode fedtsyrer.

Slikkegranulom. Både hunde og katte kan tit få slikkegranulom. Det er en hudsygdom, der normalt rammer forben og poter og ses ofte, når dyret oplever kedsomhed og slikker sig selv. Det kan give hårtab, fortykkelse af huden kaldet hyperkeratose, men kan også give inflammeret, ødelagt og granuleret hud, der kan få pigmenterede kanter og lugte dårligt.

Her behandler jeg udvortes med Traumeel eller Calendula-salve og eventuelt Traumeel-dråber/-tabletter.

 

Mastitis

Mastitis er betændelse i brystvorten/yver. Her er der mange gode studier på Traumeel-gel til behandling af mastitis lige fra hunde til køer. Yverbetændelse er et stort problem, da landmanden ikke kan anvende mælken fra en ko med mastitis, men Traumeel virker og lader koen komme i produktion hurtigere end ved behandling med antibiotika.

 

Mave-tarm-sygdomme

Diarre er en ofte forekommen tilstand hos alle dyr og kan være betinget af kost, fejlernæring, vira og andre infektioner. Som start bruger jeg Diarrheel-tabletter, Nux Vomica Homaccord-dråber og et probiotika, fx SymbioLact, der udrøres i drikkevandet. Det skal gerne virke efter nogle dage. Ellers må der yderligere undersøgelser til hos en dyrlæge.

Er der yderligere sur opkast, kan man tilføje Gastricumeel for at stabilisere mavesyren. Opkast kan dog skyldes mange ting, så vær opmærksom på, om der bliver spist andet end foderet. Det kunne være for meget græs etc. Græs irriterer maveslimhinden, så hunden kan kaste op. Andre gange er det blot, fordi den godt kan lide at spise det.

Ved kramper og koliktilstande i fordøjelsessystemet kan produktet Spascupreel være et godt valg.

 

Det kan være meget svært at vælge den rigtige dosis til dyr, da de kan variere meget i størrelsen, men skemaet er meget retvisende for den daglige dosis:

 

Dyreart Ampuller Tabletter Dråber
Hest, kvæg 5 – 10 ml 3 x 10 tabletter 3 x 30 dråber
Pony 5 ml 3 x 5 tabletter 3 x 20 dråber
Stor hund 3 – 4 ml 3 x 1 tablet 3 x 12 dråber
Mellem hund 2 ml 3 x 2 tabletter 3 x 10 dråber
Lille hund/kat 1 ml 3 x 1 tablet 3 x 7 dråber
Lille dyr (fx kanin, killing) 0,5 ml 1 tablet 5 dråber
Burfugle (opløst i vand) 1 ml 2 x 1 tablet 2 x 7 dråber

 

Ved kroniske tilstande gives dosis færre gange (en gang om dagen til en gang om ugen, men for en længere periode, fx 4–6 uger).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *