Alder er det nye sorte

 

 

Meryl Streep, Helen Mirren og Jane Fonda brager frem i serier og reklamer. På trods af at de super smukke damer er af ældre dato, er de stadig eftertragtede modeller og skuespillerinder.

Bliv en superstjerne i dit eget liv, og plej din hud indefra med kollagen og hyaluronsyre, og hold dig smuk hele livet.

 

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2019/januar 2020

 

Det er totalt hipt at være ældre … hvem skulle nogensinde have troet det, men prøv at se dig omkring i gadebilledet og på dine skærme. Ungdommen har i årtier præget mediebilledet og anti-age-tankegangen har været buzz-word inden for især kosmetikbranchen, men også inden for kosttilskudsverdenen.

At det er en del lettere at holde sig smuk, hvis der står milliarder på bankkontoen, er jo ikke nogen hemmelighed, men du kan komme rigtig langt med en sund livsstil, positiv attitude og en vedholden aktivering af såvel fysikken som psyken.

Men aldringen kommer, om du vil det eller ej. Aldring af huden kan opdeles i to grundlæggende processer: den fysiologiske aldring og fotoældning. Den fysiologiske aldring af huden er karakteriseret ved en gradvis forringelse af hudens bindevæv, cellefornyelse og proteinniveauer. Fotoældning er et begreb, der anvendes for de karakteristiske ændringer i huden fremkaldt af kronisk UVA- og UVB-eksponering. Solens skadelige virkninger udsættes vi for, så snart vi går ubeskyttet ud i strålerne.

 

Hjælp huden indefra allerede fra 20-års-alderen, og du har store chancer for at gå en smuk alderdom i møde.

 

Husk, at alder afhænger rigtig meget af indstilling. Hvis du stadig tænker og føler dig smuk, lækker, kropsligt sund og stærk – nu bare med større aldersmæssig autoritet – så kan du også udstråle det og nyde alt det samme, som da du var yngre.

 

Start i dag

Måske sidder du som 20-årig og tænker, at alt det aldershalløj er komplet uvedkommende for dig, men tænk igen. Faktisk starter den fysiologiske aldersproces allerede omkring 17- til 25-års-alderen og er ganske uundgåelig.

Et er, at tiden drøner derudaf, og før du ser dig om, er du 50. En anden ting er, at det er en del nemmere at sætte ind over for en sund aldrende hud end en usund aldrende hud. Så vent ikke, til du fylder 50, nej, start allerede i dag. Rynker opstår blandt andet, fordi dannelsen af kollagen og elastin mindskes med alderen. Fibrene kollagen og elastin dannes i dermis, som et af de tre forbundne hudlag. Desværre går nedbrydningen af fibrene hurtigere, end kroppen selv kan nå at producere. For at vi kan danne kollagen, behøver vi C-vitamin. Men i modsætning til de fleste dyrearter kan mennesker ikke selv danne C-vitamin i kroppen.

Kollagen kan du tilføre kroppen via kost og kosttilskud. Grøntsager, som indeholder kollagen er fx grønkål, aubergine, julesalat og spinat, og heldigvis kan vi jo få dem på et hav af forskellige måder – både rå og tilberedte. Får du ikke lige spist dig til kollagen, kan du snuppe to tabletter Skin Collagen fra New Nordic morgen og aften hver dag. De kan bruges af personer i alle aldre og er baseret på kollagen, som naturligt findes i huden. Hold skarpt øje med de små linjer ved øjnene … lige pludselig kan du måske se en forskel. Du finder desuden C-vitamin og granatæble i produktet, som sammen med kollagen er med til at stimulere cellefornyelsen og forbedre din fugtbalance.

 

Klinisk studie på kvinder i alderen 26-58 år viste en positiv effekt af Skin Care Collagen Filler allerede efter 14 dages brug.

 

Røde frugter, som æbler, jordbær, kirsebær, rødbede og rød peberfrugt, indeholder lycopen. Lycopen er det stof, som hjælper med at fremme produktionen af kollagen. Derudover fungerer de som en fantastisk antioxidant.

 

Synlige aldringstegn varierer fra person til person. Vil du vide, hvordan din hud kommer til at se ud, efterhånden som du bliver ældre, så prøv at kigge lidt ekstra på dine forældre. Arv spiller nemlig en stor rolle.

 

Blomstrende skønhed

Tagetesplanten, Tagetes Erecta Linn, er i århundreder blevet anvendt som en vigtig medicinsk plante til et bredt spektrum af lidelser, blandt andet som smertestillende og til at fremme sårheling. Ekstrakt fra tagetesplanten fungerer som antioxidant og neutraliserer frie radikaler, der medvirker til ældning af huden. Ekstraktioner og fraktioner af blomsten var omdrejningspunktet i et forsøg på Department of Pharmaceutical Technology, Jadavpur University, Kolkata, India. Det foregik ved en screening af blomstens hæmmende aktivitet af hyaluronidase, elastase og matrix metalloproteinase (MMP) (se begrebsafklaring i faktaboks) sammenlignet med en standard oleanolsyre. Sprøjtesyre og amyrin blev opnået fra ekstrakten og kvantificeret gennem RP-HPLC, en anerkendt kemisk analysemetode. Blomsterkomponenterne blev ligeledes analyseret for antirynkende aktiviteter.

Ekstratet viste signifikant hæmning af hyaluronidase og elastase og særdeles bedre hæmning af MMP end standard oleanolicsyre.

Analysen viste desuden en betydelig mængde sprøjtesyre og amyrin i tagetes, som har en hæmmende effekt over for de skadelige enzymer. Konklusionen på det omfattende forsøg blev altså, at tagetesblomsten viste sig effektiv i bekæmpelse af rynker.

Siden 2011, hvor forsøget blev foretaget, er tagetesblomsten da også blevet inkluderet i alverdens former for indvortes hudpleje, altså hudpleje, som virker indefra.

Find tagetes i det nye produkt Skin Care Hyaluron Active fra New Nordic.

 

Hyaluronidase: Hyalase indeholder den aktive ingrediens hyaluronidase, som er et enzym, der produceres naturligt af kroppen. Hyaluronidase nedbryder midlertidigt og reversibelt polysaccharidhyaluronsyren, som findes mellem cellerne i bindevæv. Hyaluronsyre kan du se som limen, der holder cellerne sammen. Det produceres løbende og nedbrydes i kroppen.

Elastase: Elastase er et destruktivt enzym, der skader hudens støttestruktur.

Matrix metalloproteinase (MMP): En gruppe af enzymer, der aktiveres af UV-eksponering eller inflammation. MMP er både med til at nedbryde kollagen og forhindre dannelsen af nyt kollagen. Reaktionen resulterer i fotoældet hud, altså rynket og ældet hud.

 

Frie radikaler svækker de områder, de angriber, ødelægger celler og nedbryder kollagen, så huden udtørres, og aldringstegn fremmes. Ekstraktet fra tagetesplanten, Tagetes Erecta Linn, fungerer som antioxidant og neutraliserer frie radikaler, der medvirker til ældning af huden.

 

Et æble om dagen

Nemlig granatæblet, som virkelig har vundet indpas i diverse hudplejeprodukter, alt fra hårpleje og solcreme til parfume. Og spiser du den skønne frugt i salater eller oven på din morgenmad, så kan du også nærmest mærke den boostende vitalitet komme indefra.

Det er heller ikke uden grund, at æblet har så stor succes. I flere forsøg er der testet virkning af de store mængder af fenoler og ellaginsyre, som findes i granatæblet. Forsøgene strækker sig fra test in vitro på humane fibroblaster podet i skåle til in vivo dobbeltblindet-placebo-kontrolleret studier, hvor forsøgspersoner lod sig udsætte for UV-stråler på armen, og efterfølgende vurderede dermatologer huden vha. fotometrisk og billedanalyse. Her måltes på ruhed, glathed, dybde, tørhed og lysbeskadigelse ved hjælp af et 3-dimensionelt hudsystemprogram. De sammenlagte data viste statistisk signifikant forskel på kontrolgruppe og testgruppen.

Ud over C-vitamin og kalium indeholder granatæblet mange forskellige, vigtige polyfenoler, som giver frugten en særdeles stærk antioxidativ virkning. Du finder det smukke granatæble i Skin Care Collagen fra New Nordic.

 

Granatæble er en god kilde til ellaginsyre, en af naturens kraftigste antioxidanter, som har vist sig at beskytte huden mod skader fra det ultraviolette lys. Undersøgelser peger på, at ellaginsyre også ligefrem reparerer huden efter solskader. C-vitamin heler sår og undersøgelser har desuden vist, at C-vitamin også afhjælper dannelsen af rynker.

 

Kombiner dit kollagen- og hyaluronsyreindtag, og du forebygger aldringstegn indefra.

 

Meget mere antioxidant

Antioxidanten havtorn har gjort et gedigent indtog i alt fra finere madlavning til slik, og ja, også i hudpleje. Det lille bær har været anvendt i tusinder af år i den traditionelle kinesiske farmaceutiske verden. Det orange bær er en vitaminbombe, der ud over at indeholde lige så meget C-vitamin som en appelsin også er fyldt med A-vitaminer, B-vitaminer, E-vitaminer og ikke mindst omega-6, -7 og -9. Især E-vitamin og det føromtalte C-vitamin lægger sig i spidsen, når det kommer til hudpleje, og når de indtages samtidig, komplementerer de hinanden og skaber et stærkt forsvar mod de frie radikaler. Efter C-vitaminet har gjort sit arbejde som antioxidant og tilintetgjort et frit radikal, mister det sin antioxidative effekt og bliver faktisk selv til et frit radikal. E-vitamin har dog evnen til at rette C-vitamin op igen, og det samme sker for E-vitaminet, når det har brug for et løft.

Sammen med havtorn finder du hyaluronsyre i Skin Care Hyaluron Active fra New Nordic. Hyaluronsyre findes naturligt i kroppen, faktisk mest i vores led, vores øjne, og op til 50 pct. er koncentreret i vores hud, som er med til at holde den blød og smidig. Da hyaluronsyren har en svampelignende evne til at holde på fugten, faktisk op til 1.000 gange sin egen vægt i vand, er det essentielt for bevarelsen af en smuk hud, at hyaluronsyrereserverne er intakte. Men også her spiller alderen ind, faktisk reduceres mængden af hyaluronsyre med op til 50 pct. fra 50-års-alderen.

Så hit med noget havtorn og hyaluronsyre, så vi kan jage de små kragetæer på flugt.

 

Skin Care Collagen Filler og Skin Care Hyaluron Active er et supergodt makkerpar, da kroppen danner mindre og mindre af kollagen og hyaluronsyre med alderen. Det er faktisk ret nemt, snup to stk. Skin Care Collagen Filler morgen og aften de første otte uger og en Skin Care Hyaluron Active dagligt, og du er hermed i fuld gang med at lave dit eget lille spændende hudeksperiment.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *