Overvækst af candida-svampe i tarmsystemet

[envira-gallery id=”258161″]

 

Tyktarmen har en mikroflora, der vejer omkring 1,5 kilo. Den skal være velafbalanceret og kunne holde fx en overvækst af svampe væk, for ellers kan store problemer opstå i hele kroppen …

 

Af Marianne Palm

 

Al sundhed begynder i tarmen har lydt som en frase gennem årtier, men i dag er det sikkert og vist. Hvis ikke vi passer på vores mikrobiom, som er fællesbetegnelsen for hele økosystemet, der beklæder vores slimhinder, kan der opstå alverdens lokale problemer med oppustethed, træthed, trang til sukker, forstoppelse eller vekslende afføringer. Symptomerne kan blive mangfoldige og skabe træthedsanfald, ubehag i mange af døgnets timer og måske en tilstand af aldrig at føle sig ovenpå.

Symptomerne kan være tegn på en overvækst af candida-svampe, og du skal selvfølgelig gå til lægen, hvis du har tarmproblemer, der ikke er undersøgt af fagspecialister. Men hos langt de fleste er det ”bare” et tegn på uro i din mikroflora, og er denne uro ledsaget af stor trang til søde ting, kan det meget vel være et råb om ekstra krydderi på tilværelsen for de svampe, som vi alle har, og som altså ikke skal fodres med sukker …

Til gengæld kan du få hjælp til at holde den i skak med krydderier, og her har New Nordic været rundt i alle verdenshjørner for at sammensætte en kapsel, der skruer op for den naturlige mikroflora, så svampen kan holdes i sin rette sammenhæng med den øvrige mikroflora og hverken fylde mere eller mindre i de lange tarme. I dag tales der en del om biodiversitet, et fænomen, der også er til stede i det lille økosamfund i tarmene, men kun hvis vi giver de mange bakterier de rette betingelser. Det kan vi gøre med mælkesyrebakterier, og Dida kan som tabletter yde en ekstra støtte til udfordringerne.

I Dida finder du fx kanelolie fra Sri Lanka krydret med olivenbladsekstrakt, hvidløg og oregano fra Middelhavet. Det interessante er, at det er mængden af de aktive stoffer, der afgør, om det har en god effekt. Nogle af de aktive stoffer, som kan gøre en forskel, findes i det tørrede krydderi, andre aktive stoffer er i den æteriske olie, der kan udvindes fra de srilankanske kanelstænger.

 

Kanel og blodsukker – en vigtig detalje ved candida-problemer
I de senere år er kanel især blevet kendt for dets blodsukkerregulerende egenskaber. Forskning tyder på, at kanel muligvis vil kunne benyttes mod insulinresistens og diabetes 2. I forsøg med mus og rotter har tilskud af kanel kunnet retablere følsomheden over for insulin i deres fedtceller. Cellernes glukoseomsætning blev øget med faktor 20. Det skyldes kanelens indhold af methyl-hydroxy-chalcon-polymer (MHCP), som både påvirker cellernes insulinreceptorer og forstærker virkningen af insulin.

Forskning har vist, at indtagelse af risengrød tilsat seks gram kanel reducerer den stigning i blodsukkeret, som følger efter et måltid, ligesom kanelen forsinker den tid, det tager mavesækken at tømmes videre ud i tarmen, uden at det påvirker mæthedsfølelsen.

Der er lavet mange andre studier, og kun nogle af dem er gjort på kanelolien. Så har du blodsukkerproblemer, så spis gerne den ægte Ceylon-kanel efter hvert måltid sammen med Dida fra New Nordic, så du hjælper reguleringen af dit blodsukker, der skaber mindre sukkertrang og dermed drejer halsen om på en overvækst af de irriterende svampe og mange andre ubehagelige gæster i dit tarmsystem.

 

Olivenbladsekstrakt indeholder det aktive stof oleuropein, som også kan hjælpe med at fjerne overvækst af de bakterier, som let kommer til, når der er en overvækst af candida-svampe.

  • Gram-negative som E. Coli, Pseudomonas-arter, Yersinia og mange andre tarmbakterier, der nemt kan overvokse pga. stress og antibiotikabehandling.
  • Gram-positive som stafylokokker, Klebsiella-arterne, Clostridie-arterne, Listeria, Bacillus-arterne, Mycoplasma og selvfølgelig kokkerne, der er så udbredte sammen med svamp: de forskellige streptokokker.
    (Kilde: Eva Lydeking: https://sund-forskning.dk/artikler/er-du-nu-sikker-pa-at-det-er-candida-som-du-har)

 

Hvidløg hører også til i et produkt mod svampe

Hvidløg kender vi alle sammen til, og spiser du mange af dem og ikke ødelægger de aktive stoffer ved kogning og stegning, får du en god portion støtteterapi fra de svampehæmmende egenskaber. Men du skal spise mange, flere fed om dagen. Derfor er det lettere for de fleste danskere at få hjælp fra det aktive stof i hvidløget, alliin, som du finder en standardiseret mængde af i Dida.

 

Når tarmene buldrer og spænder op med luft

Luft i tarmene kan handle om så meget andet end overvækst af det ene eller det andet, men uanset er det en ubehagelig tilstand, når tarmene står spændte med alt for meget luft. Det kan let blive resultatet af et ikke særligt afbalanceret mikrobiom, men kan også opstå på grund af lukkemusklerne ned gennem fordøjelsen. Til at afbalancere de spændte lukkemuskler er der i Dida tilsat fennikel- og pebermynteolie, og det hele er garneret med ekstrakter fra oregano kardemomme, timian og morgenfrue, der sammen med de øvrige ingredienser kan skabe et helt nyt forhold til dine bakterier og svampe i tarmene og et helt nyt og gunstigt miljø i resten af din krop.

 

Læs, hvad Eva Lydeking, ekspert i tarmproblematikker, mælkesyrebakterier og ikke mindst candida-overvækst, siger om problemet i nyere tid:

https://sund-forskning.dk/artikler/er-du-nu-sikker-pa-at-det-er-candida-som-du-har/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *