Forår og førstehjælp

Vintergæk

 

Det pibler frem med forårsbebudere, og det pibler ud af de vintertrætte huse med gør-det-selv-folket, haveejere og glade børn på løbehjul. Grillen hentes frem, de sløve knive slibes, og der er fuld fart på de mange gøremål. Og måske også lidt for højt et tempo, så skaderne opstår. Hudafskrabninger, hul på huden fra genstridige torne for ikke at tale om de skader, der kan opstå, når grillens kul giver brandvabler.

Af Marianne Palm

Langt de fleste ulykker sker i hjemmet, og det gælder især i haven, hvor forårskådhed måske får os til at glemme, hvad der egentlig kan ske, hvis vi ikke er særligt opmærksomme.
Heldigvis er de fleste af ulykkerne milde og nemme at behandle på stedet, andre kræver en tur på skadestuen.

Får du mindre sår og skrammer, eller kommer du for tæt på de varme kul, kan det være en god ide at have beredskabet klar, og det kan i høj grad bestå af en Avivir Aloe Vera Gel Spray eller af Avivir Aloe Vera Gel Repair.

Vi har jo næsten alle kendt brugen af aloe vera-plantens unikke egenskaber, når vi gennem tiderne har søgt lindring fra plantens egenskaber, og kigger man på forskningen, som bl.a. er bag Avivirs produkter, er det en god ide at have det ene eller andet produkt stående i den akutte beredskabskasse.

Den påstand har længe været underbygget af en fin forskning på produkterne. Man kan bl.a. se, at aloe vera-plantens mange aktive stoffer kan stimulere (uden at overstimulere) immunforsvarets T-celler, så kroppen hurtigere kan skabe et rent sår, rene sårkanter og en god opheling helt nede fra bunden af såret og op til de øverste lag hudceller langs sårkanten.

Den i vindueskarmen er ikke altid nok

Det er vigtigt, du vælger et produkt med den rette mængde polysakkarider, og de aktive stoffer er meget afhængige af jordbundsforhold, dyrkning og senere opbevaring. Den rette plante kan støtte både T-celler og makrofager i at få skabt de bedste betingelser for en hurtig opheling og uden at danne et alt for forvitret arvæv.

Avivir Aloe Vera Spray er netop udviklet til at have med i tasken, så du altid har den ved hånden. Den er også let at have stående i drivhuset eller under halvtaget, når det ikke er alt for varmt. Spray på igen og igen, hvis der er tale om lettere brandsår.

Er det en hudafskrabning, kan du også med fordel spraye på, så snart såret er rent for snavs. Eller anvende den tyktflydende gel, som skaber en umiddelbar smertelindring.

Studier har vist, hvordan de aktive stoffer stimulerer de forskellige ophelingsfaser, som kroppen igangsætter, når der opstår et sår.

Tre faser i sårophelingen

Traditionelt har man inddelt sårhelingsprocessen i tre faser:

  • Inflammation
  • Fibroplasi
  • Modning


Inflammationsfasen

Inflammationsfasen er kendetegnet ved, at området med såret bliver varmt, rødt, hævet og er smertefuldt.

Varmen og rødme opstår, fordi karrene udvider sig. Når karrene udvider sig, opstår der også hævelse (ødem), og hævelsen gør, at der siver væske fra området. Når man får et sår, så bliver nerverne og blodkarrene i området ødelagt. Smerterne opstår derfor især, fordi nerverne er blevet ødelagte, og fordi der opstår iltmangel i området, når blodkar er blevet ødelagt.

Det er en helt almindelig reaktion, som skal ske, for at såret kan hele op.

I inflammationsfasen bliver det ødelagte væv opløst og fjernet, og kroppen skaber en situation, hvor der i dagene efter en skade sker en tilstrømning af hvide blodlegemer. De skal sørge for at hjælpe kroppen med at bekæmpe de bakterier og fremmedlegemer, der eventuelt sidder i såret. Et mindre sår heler som regel op i løbet af tre til fire dage. Når de hvide blodlegemers akutte beredskab er godt i gang, kommer andre immunceller og hjælper med at rense op og fjerne de komponenter i såret, der ellers kan forstyrre en opheling.

Proliferationsfasen, svært ord for den fortsatte opheling

Her er opbygningsfasen, hvor fibroblasterne, en ny celletype, som sørger for, at der bliver dannet nyt bindevæv/arvæv.  Nydannelse af overhuden begynder egentlig få timer efter læsionen og varer så længe, som det tager at dække sårområdet. Hvis man holder sår i overhuden fugtigt, kan helingen af overhuden ske to til tre gange hurtigere, end hvis såret er tørt, også derfor er det så vigtigt at bruge Aloe Vera Spray eller Gel flere gange i løbet af dagene.

Til sidst skal huden modnes og danne ar

Denne fase kaldes også remodellerings-fasen eller arfasen. Huden er for så vidt hel igen, men det, der var et sår, er nu ved at blive til arvæv. Jo bedre vi sørger for at lade huden hele op og hjælper den på vej med sunde næringsstoffer, jo mere kan man håbe på at undgå, at der dannes et meget gnidret arvæv, eller at der dannes for meget arvæv.

Arvæv efter hudsår adskiller sig fra almindelig hud, idet det blandt andet mangler sved- og hårfollikler, ligesom arvævet heller ikke har pigmentceller. Desuden indeholder arvæv – i modsætning til almindeligt væv – kun meget få blodkar.

Alle studier tyder på, at Aloe Vera Spray eller Gel hjælper på alle tre faser.

Kilde: netdoktor.dk, sundhed.dk, sund-forskning.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *