Nerver, hormoner og kredsløb – støtte fra det fantastiske B6 vitamin

Serotonin

 

Her er det lille B6 vitamin, som virker på alt lige fra nervesystemet til den hormonelle PMS og det lidt slidte immunforsvar. Men først af alt: til dit nervesystem.

Af Marianne Palm

B6 med det kemiske navn pyridoxin er et af de mest veludforskede vitaminer overhovedet.

B6-vitaminer er uundværlige i dannelsen af kroppens proteiner samt hjernens og nervesystemets kemiske budbringere – de såkaldte neurotransmittere. B6-vitamin har desuden stor betydning for kroppens hormonbalance, immunforsvar samt en lang række andre tilstande og ubalancer.

B6 – måske det allervigtigste hjernevitamin

Uden B6-vitamin kan der ikke dannes neurotransmittere – signalstofferne i centralnervesystemet. En vigtig neurotransmitter er serotonin, som dannes via de aminosyrer, der findes i vores kost. Ved hjælp af B6-vitamin omdannes aminosyrerne til monoaminer, hvoraf serotonin og dopamin de senere år har påkaldt sig den største interesse. Derfor virker de velkendte lykkepiller da også netop ved at øge tilbuddet af serotonin til hjernecellerne. Serotonin kan dog ikke dannes uden tilstrækkelige mængder B6-vitamin.

Fremtidige undersøgelser vil vise, om mange af de millioner mennesker verden over, som i dag indtager lykkepiller, måske er i underskud med B6-vitamin.

B-vitaminer mod blodpropper

Undersøgelser viser, at høje koncentrationer af stoffet homocystein øger risikoen for at få en blodprop i hjerte, hjerne og perifere kar. Homocystein dannes eksempelvis, når proteinerne i maden i fordøjelsesprocessen nedbrydes til aminosyrer. Man kender ikke helt virkningsmekanismen endnu, men mener, at homocystein har en nedbrydende virkning på cellerne i karvæggene. Indtagelse af B6-vitamin kan omdanne homocystein til gavnlige aminosyrer, som herefter indgår i dannelsen af bl.a. de livsvigtige antioxidanter.

B6 har også vist sig at hæmme sammenklumpningen af blodplader, hvilket yderligere reducerer risikoen for blodpropdannelse. Et andet B vitamin – nemlig B3 – har i adskillige forsøg vist at sænke kolesterolindholdet i blodet og dette lige så effektivt som kolesterolsænkende medicin! Det kræver dog forholdsvis høje doser og helst lægeligt opsyn. B-vitaminernes store betydning for hjertet og blodkarrenes sundhed er i det hele taget ved at komme mere i fokus, og fremtiden vil vise, om forebyggende B-vitaminbehandling kan nedsætte den for høje forekomst af åreforkalkning i den vestlige verden. Sørger man samtidig for at undgå stress, lade være med at ryge, spise sundt og dyrke motion, er man på vej i den rigtige retning!

Et godt immunforsvar kræver B6

Undersøgelser af folk med lavt B6 indhold i blodet viser tydelig nedsættelse af antallet og virkningen af de hvide blodlegemer. Lymfevævet skrumper, og man ser formindskelse af brislen, den kirtel, som har den vigtige funktion i at modne dele af vores immunforsvar, også kendt som T-lymfocytter. Disse celler er et af de forreste led i immunforsvaret, idet de opsporer fremmede, uønskede organismer og celler og derefter aktiverer de øvrige led i immunforsvaret.

PMS handler også om vores nervesystem, selvom det mest er hormoner

En af de ubalancer i hormon-og nervesystem, som B6 har indflydelse på, er PMS (præmenstruelt syndrom), som optræder 7-14 dage før menstruation og kendetegnes af en række symptomer såsom irritabilitet, hovedpine, depression og nedsat energiniveau. Der er lavet omkring et dusin dobbeltblindede forsøg af B6 på PMS, og størstedelen viser gavnlig effekt. Lider man af PMS, bør man i øvrigt være opmærksom på, at høj indtagelse af sukker og kaffe kan forværre symptomerne, mens kost med højt indhold af grøntsager og soja kan have en gavnlig effekt. Amerikanske undersøgelser har endvidere vist, at kvinder med PMS ofte har et underskud af zink.

B6-vitamin regulerer kalium-/natriumbalancen og er et naturligt vanddrivende middel. B6-vitamin er særdeles effektivt ved akutte allergiske reaktioner med væskeansamling. Væskeansamling er det mest almindeligt forekommende allergiske symptom, fordi histaminreaktionen forhindrer tilbageløb af væske fra vævet, så ødemer opstår. B6-vitamin er et naturligt antihistamin.

Vegansk og i en stærk 20 mg dosering fra DFI. Tag gerne B6 sammen med de øvrige B-vitaminer, og husk også dine mineraler, især zink. Læs mere på www.dk-pharma.dk, hvor du finder de små tabletter, og i en dåse er der til tre måneders forbrug.

B6 bidrager til:

  • Nervesystemets normale funktion
  • Normal psykologisk funktion
  • Normalt energistofskifte
  • Normal dannelse af røde blodlegemer
  • Immunsystemets normale funktion
  • Normal omsætning af homocystein
  • Normal omsætning af protein og glycogen
  • At regulere hormonaktiviteten
  • At mindske træthed og udmattelse

(Kilde: fødevarestyrelsen og EFSA)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *