D-vitamin hjælper sædceller til at svømme hurtigere

couple

 

Mænd, der ønsker at blive fædre bør i særlig grad sørge for at få masser af D-vitamin. Ny forskning afslører en positiv sammenhæng mellem antallet af livlige sædceller og niveauet af D-vitamin i blodet.

For det stigende antal mænd der kæmper med infertilitet og dårlig sædkvalitet, kan en højere indtagelse af D-vitamin vise sig at være en rigtig god idé. I en ny undersøgelse offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Human Reproduction, rapporterer danske forskere, at der er en klar sammenhæng mellem niveauet af D-vitamin i en mands blod og hvor sunde hans sædceller er.

Det har længe stået klart, at D-vitamin spiller en rolle i frugtbarhed. Adskillige dyreforsøg har vist en positiv sammenhæng mellem D-vitamin og frugtbarhed, og både D-vitamin-receptorer og D-vitamin-enzymer er involveret i dannelsen af sædceller. Denne undersøgelse lægger sig op af de videnskabelige beviser, der bekræfter den positive sammenhæng hos raske mennesker mænd.

 

Mere aktive sædceller
Forskerne kiggede på blodprøver og sædprøver fra 300 mænd, der deltog i en løbende overvågende undersøgelse af den danske befolknings sædkvalitet generelt. Disse prøver blev analyseret for en sammenhæng mellem D-vitamin i blodet og sædkvalitet. Desuden var sædprøver fra 40 mænd udvalgt til in vitro analyse.

Undersøgelsen viste, at så mange som 44 procent af de undersøgte mænd havde et utilstrækkeligt D-vitamin-niveau, og at disse mænd havde færre normale sædceller. Disse sædceller var også mindre aktive end de, der kom fra mænd med meget D-vitamin i blodet. In vitro undersøgelser viste, at når niveauet af D-vitamin blev øget, blev sædcellerne mere aktive.

 

Flere næringsstoffer forbedrer sæd
Ifølge forskerne bag undersøgelsen, viser resultaterne, at mænd der lider af D-vitaminmangel opnår den bedste potentielle effekt ved at øge deres D-vitaminindtagelse.

Andre faktorer spiller også en central rolle i frugtbarhed og sædkvalitet, og de bør tages i betragtning, når man forsøger at forbedre fertiliteten. Adskillige undersøgelser viser, at flere andre mikronæringsstoffer som selen, zink og co-enzym Q10 alle har en positiv effekt på sædcellernes motilitet og på dannelse af normale, sunde sædceller.

 

Reference
Jensen et al. Human Reproduction 2011;26(6):1307-17

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *