Når kroppens ”olielampe” lyser

  

 

 Sådan finder du ud af, om du mangler det livsvigtige stof selen.

 

Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2017

 

Kører du bil? Så har du nok oplevet på et eller andet tidspunkt, at olielampen lyser – og så skal der fyldes olie på motoren. Vidste du, at kroppen også har en ”olielampe”? I den menneskelige organisme findes 25-30 forskellige enzymer (selenoproteiner), som alle kræver en vis mængde selen for at kunne fungere korrekt. Når der er for lidt selen, tænder kroppen sine advarselslamper. Der er visse symptomer på selenmangel, som du let kan holde øje med. For eksempel vil selenmangel typisk medføre let genkendelige problemer som:

 

  • Hårtab
  • Skrøbelige negle
  • Forstyrrelser i stofskiftet
  • Svækket immunforsvar

 

De selenafhængige selenoproteiner har talrige funktioner i kroppen, og det er vigtigt, at de hele tiden er mættet af selen. Et af de selenoproteiner, som egner sig bedst til måling af selenmætning, er selenoprotein P. Dette selenoprotein er blandt andet vigtigt for kroppens evne til at beskytte sig selv imod kræft. Forskning viser, at selenoprotein P mættes ved et dagligt selenindtag på cirka 100 mikrogram. Det er lidt over det dobbelte af, hvad en gennemsnitlig dansk kost tilfører.

 

Store udsving i selenindholdet i paranødder

Når man læser artikler om selen, bliver paranødder (Brazil nuts) typisk fremhævet som den ukronede konge over alle selenkilder. Ganske vist kan selenindholdet i paranødder fra den centrale del af Brasilien være højt, men i andre dele af landet kan mængden af selen i nødder falde til omtrent en tiendedel. Der er i det hele taget stor variation i paranødders selenindhold, afhængigt af hvor i verden de stammer fra, og netop disse udsving kan være problematiske for personer, der gerne vil have en ensartet og jævn tilførsel af det livsvigtige sporstof. Selvom piller ikke er beregnet til at erstatte en sund og balanceret kost, kommer man ikke udenom, at et tilskud af organisk selengær med høj optagelighed er den mest pålidelige måde at sikre et højt og ensartet indtag af selen på – hver dag året rundt.


Selenpræparatet SelenoPrecise indeholder 100 mikrogram organisk selengær med god optagelighed. Undersøgelser dokumenterer, at 88,7 % af selenindholdet i denne patenterede selengær bliver optaget i organismen.
 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *