Kan du nikke genkendende til symptomer som træthed, hårtab, tør hud, skøre negle og øget vægt? Har du været plaget af det gennem længere tid og føler ikke, at du kan gøre noget ved det?
Jamen, så kan det være dit stofskifte, der er i ubalance, og så mangler du med stor sandsynlighed nogle udvalgte essentielle næringsstoffer.
Af Marianne Palm
Omtrent en kvart million danskere vurderes at have for lavt stofskifte. Kvinder rammes fem gange oftere end mænd, og hyppigheden øges med alderen. Det estimeres således, at op mod 20 procent af kvinder over 60 år har ubalance i det stofskifte, der sørger for omsætningen af føde til energi i cellerne.
Kort fortalt producerer skjoldbruskkirtlen (den lille sommerfugleformede kirtel, som sidder foran på halsen) stofskiftehormonerne T4 og T3. Råstofferne til denne produktion er aminosyren tyrosin samt mineralet jod.
Skjoldbruskkirtlen producerer primært det inaktive T4 hormon, som via nogle selenafhængige enzymer omdannes til det biologisk aktive T3-hormon. Herefter skal hormonerne ind i kroppens celler via nogle receptorer i cellemembranen. Disse receptorer er afhængige af mineralet zink.
Er man i underskud af enkelte eller flere af de nævnte næringsstoffer, vil man af den grund enten ikke kunne producere, aktivere eller gøre brug af stofskiftehormonerne i tilstrækkelig grad og vil før eller siden opleve, at stofskiftet er i ubalance. Dertil ved man fra undersøgelser, at stofskiftepatienter typisk ligger lavt på vitaminerne B6, B12 samt D.
De essentielle næringsstoffer
Der findes 45 næringsstoffer, som er essentielle for kroppen. Essentielle næringsstoffer er defineret som de stoffer, som kroppen ikke selv kan danne, som vi ikke kan leve uden. Mangel på et eller flere af disse stoffer giver symptomer og fører før eller siden til alvorlig sygdom. Den eneste måde, årsagen til sådan en sygdom kan behandles, er via ekstra tilførsel af næringsstoffet. Vand er et godt eksempel: Drikker man ikke nok vand, bliver man dehydreret og får hovedpine (og det, der er værre). Man kan behandle symptomet (hovedpine) med en hovedpinepille, mens det eneste rigtige vil være at behandle årsagen via øget væskeindtag.
Vi får næringsstofferne fra vores kost. Men når vi fra Sundhedsstyrelsens gentagne undersøgelser ved, at op mod 90 procent af os danskere ikke spiser nok fisk, frugt og grønt, så er det ikke svært at forstå, hvorfor mange sygdomme og skavanker kan have rod i en mangeltilstand.
Jodmangel er et større problem end tidligere antaget
Det er alment kendt og ganske veldokumenteret, at patienter med lavt stofskifte har lavere niveauer af mineralet selen, end raske mennesker har.
Mindre kendt, men mindst lige så godt dokumenteret, er det, at vi i Danmark – og resten af verden – ofte er i underskud af mineralet jod.
Vi får jod fra fisk, skaldyr, mejeriprodukter, vand og bordsalt, som siden år 2000 er blevet tilsat jod i Danmark. Baggrunden for at berige salt med jod var et udbredt lavt indtag af jod og deraf stor forekomst af struma (forstørret skjoldbruskkirtel) i Danmark tilbage i 1990’erne. Man måler kroppens niveau af jod i en urinprøve, og hvor det officielle referenceniveau er mellem 100 og 200 mikrogram pr. liter urin, så påpeger videnskabelige undersøgelser[i], at det optimale niveau typisk er i den øvre ende af dette interval.
Da man tilbage i år 2000 begyndte at tilsætte jod til bordsalt, nedsatte man samtidig en forskergruppe på Aalborg Universitet (Danthyr), som skulle følge udviklingen i danskernes indtag af jod samt konsekvenserne heraf. Denne forskergruppe melder løbende ud, at vi trods jodberigelsen stadig får for lidt jod[ii].
Det stemmer fint overens med en artikel i The Lancet[iii] fra oktober 2024, der påpegede, at hele 68 procent af jordens befolkning er i jodmangel.
Man skal dog endelig ikke tage for store doser. Alle næringsstoffer har såkaldte ”u-kurver”, hvor både for lavt og for stort indtag medfører øget risiko. Man skal sigte efter et passende indtag og forsøge at rammen bunden af ”u-kurven”, hvor risiko for sygdom er mindst. Fra såkaldte dosis-respons-studier[iv] af jod ved man, at det optimale indtag typisk er på 150 mikrogram dagligt, i tillæg til hvad man får fra en almindelig kost.
Folk i Skagen lever længere
En lidt anderledes men ganske interessant og desværre noget ukendt undersøgelse blev for nogle år tilbage udført på en gruppe ældre medborgere i henholdsvis Randers og Skagen[v].
Det særlige ved Skagen er, at drikkevandet på de kanter indeholder op til 70 gange mere jod end i Randers (og resten af landet), da det lokale vandværk henter vandet fra gammel havbund, som indeholder humussubstanser, der har bundet jod til sig. I Skagen er man derfor ikke i jodmangel i modsætning til resten af landet.
I undersøgelsen fulgte man to grupper af 200 ældre personer (gennemsnitsalder var 75 år) fra Randers og Skagen gennem 20 år. Forskerne fandt, at markant flere i Skagen havde normalt stofskifte sammenlignet med i Randers, struma var sjældnere, og sidst men ikke mindst levede folk i Skagen længere end dem, der boede i Randers.
Dansk undersøgelse viser bedring i symptomer ved tilskud
Oplever du også symptomerne på lavt stofskifte, eller vil du gerne forebygge, at det skulle opstå, så er der hjælp at hente fra en ny dansk undersøgelse[vi]. Her viste biopat og stofskiftespecialist Anja Lehmann Rød, at øget indtag af essentielle næringsstoffer kunne reducere hyppigheden af symptomer som træthed, søvnbesvær og muskelsmerter signifikant.
En gruppe stofskifteklienter blev fulgt over otte uger, hvor de ud over deres eksisterende behandling samt kostvejledning fik et dagligt tilskud af en multivitamin- og mineralkapsel (Porsano Hormon Balance) samt en højdoseret D-vitaminkapsel (Porsano Vitamin D). Klienterne udfyldte både ved undersøgelsens start og slutning et spørgeskema omkring hyppighed af de forskellige symptomer, og efter interventionen så man en reduktion på mere end 50 procent. Størst fald var på træthed, søvnbesvær samt muskel- og ledsmerter. Ingen af deltagerne oplevede nogen former for bivirkninger.
Det særlige ved de anvendte præparater (Porsano Hormon Balance og Porsano Vitamin D) er, at de er udviklet til at tilføre lige præcis de næringsstoffer i optimal dosis og baseret på letoptagelige kilder, som et stofskifte i balance har behov for. Præparaterne forhandles hos landets helsekostbutikker og bruges både til forebyggelse samt i forbindelse med behandling af stofskifteproblemer.
[i] European Journal of Endocrinology, Volume 181, Issue 3, Sep 2019, Pages 255–266
[ii] https://aalborguh.rn.dk/forskning/forskning-nyhedsbase-aalborg/2015/12/danskerne-faar-for-lidt-jod-gennem-kosten
[iii] The Lancet Global Health, Volume 12, Issue 10, e1590 – e1599
[iv] Nutrients 2022, 14(19), 3936
[v] British Journal of Nutrition , Volume 125 , Issue 3 , 14 February 2021, pp. 260 – 265
[vi] https://medium.com/@kontakt_72615/pilot-study-a-nutraceutical-approach-to-improve-quality-of-life-in-individuals-with-thyroid-8ef3ee8c31c2