Har vi fundet ”anti-demens-vitaminet”?

Af en eller anden mærkelig grund er en vigtig undersøgelse af sammenhængen imellem demens og D-vitamin fløjet under radaren. Den bør vi lige kigge nærmere på.

Vi kigger også nærmere på stressrelaterede hukommelsesproblemer sidst i artiklen. 

Af Bjørn Falck Madsen

Millioner af ældre mennesker over hele verden rammes af demens, og der bliver forsket intensivt for at finde ud af, hvad årsagen til dette kognitive forfald mon kan være. Der er mange faktorer, som spiller ind, og i den forbindelse har en temmelig interessant undersøgelse fra 2023 ikke fået den opmærksomhed, den fortjener. Undersøgelsen viser med temmelig stor tydelighed, at der er en markant sammenhæng imellem D-vitamin og demens.

Undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Alzheimer’s & Dementia Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring, analyserede D-vitamins betydning for forekomsten af demens blandt knap 12.500 ældre mænd og kvinder. Forskerne grupperede deltagerne, alt efter om de tog tilskud af D-vitamin eller ej.

Næsten halvering af risikoen
Her begyndte ting at blive interessante. Det viste sig nemlig, at folk, der tog D-vitamintilskud, generelt havde en 40 procent lavere risiko for at udvikle demens sammenlignet med dem, der ikke tog tilskud. De havde ligeledes en 15 procent højere overlevelsesrate.

Men det var endnu mere tankevækkende, at kvinder havde en større risiko for at få demens i forhold til mænd, men samtidig havde D-vitamintilskuddene en bedre virkning på kvinder. Blandt kvinder, som tog tilskud, var der 49 procent mindre demensrisiko sammenlignet med kvinder, der ikke tog D-vitamin.

Det viste sig også, at D-vitamintilskud var forbundet med signifikant længere demensfri overlevelse blandt deltagerne, påpegede forskerne.

Flere mulige forklaringer
Selvom selve undersøgelsen ikke kom med en egentlig forklaring på, hvorfor D-vitamin ser ud til at beskytte mod demens, er der flere mekanismer, som kan tænkes at spille ind.

For eksempel er D-vitamin med til at regulere talrige cellefunktioner i kroppen, så det er muligt, at selv lettere mangel på vitaminet kan have en indflydelse på de aldersrelaterede forandringer, der sker i hjernen.

Derudover har D-vitamin vist sig at hjælpe med at udrense amyloid fra kroppen og dermed forhindre ophobning af stoffet. Amyloid er et protein, som sættes i forbindelse med Alzheimers-udvikling. D-vitamin kan muligvis også forebygge ophobning af et andet skadeligt protein i hjernen. Dette protein, som hedder tau, kædes ligeledes sammen med Alzheimers syge.

Kilde:

Vitamin D supplementation and incident dementia: Effects of sex, APOE, and baseline cognitive status.

Alzheimer’s & Dementia Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring, 1. marts 2023

Artiklen fortsætter under illustrationen. 

Et vigtigt stof for hjernen

D-vitamin ser ud til at spille en vigtig rolle i hjernen. Dette påviste forskere blandt andet i en dobbelt-blind, placebo-kontrolleret undersøgelse udført på 77 mænd med stress-relaterede mentalproblemer. Forsøgspersonerne blev inddelt i to grupper, hvor den ene gruppe tog 40 mikrogram D-vitamin dagligt, og den anden gruppe fik placebo. Det var præparatet D-Pearls fra Pharma Nord, som blev anvendt i forsøget.

Mændene fik målt deres D-vitaminindhold i blodet både før og efter interventionsperioden, som varede fra januar til maj 2018. De blev bedt om at udføre den såkaldte Tower of London-øvelse, som er en neuropsykologisk test, der bruges til at vurdere eksekutive funktioner som planlægning og problemløsning. Testen består af en række opgaver, hvor personen skal flytte farvede kugler mellem stænger for at matche et specifikt mål, samtidig med at de overholder regler for antallet af kugler, der kan flyttes ad gangen. Øvelsen måler evnen til at tænke strategisk, organisere handlinger og håndtere komplekse opgaver. Deltagerne skulle udføre øvelsen, samtidig med at de blev udsat for distraherende støj.

Det viste sig, at de deltagere, som fik D-vitaminkapsler, var markant mindre påvirket af baggrundsstøjen, hvilket gjorde det lettere for dem at udføre opgaverne.

Kilde:

Can vitamin D status influence the effect of stress on planning and problem-solving? A randomized control trial

Food & Nutrition Research, 12 marts 2023