De fedtopløselige vitaminer ”fortjener” at få stor opmærksomhed, da deres betydning er enormt stor.
Disse vitaminers forebyggende egenskaber har ikke været benyttet nok til forebyggelse af alvorlige sygdomme. Til gruppen af fedtopløselige vitaminer hører A-, D-, E- og K-vitamin. De er, som ordet siger, opløselige i fedtstoffer. Det betyder, at tilstedeværelse af fedtstoffer i tarmsystemet er forudsætningen for at kunne udnytte og optage disse vitaminer. Fedtoptagelse er betinget af en god galdefunktion. Galden spalter fedtstofferne, så de kan optages i tarmen. De fedtopløselige vitaminer skal altså indtages sammen med fedtstof i kosten. Overskud af de fedtopløselige vitaminer udskilles, i modsætning til de vandopløselige, kun med afføringen. Fedtopløselige vitaminer kan lagres i kroppen og hentes frem, når organismen har brug for dem, men de kan også overdoseres og give forgiftning, bortset fra K-vitamin. Både D-vitamin og A-vitamin skal man være forsigtig med at anvende i ukontrollerede doser. E-vitamin kan kun give forgiftning ved injektion, aldrig ved indtagelse i tablet- eller kapselform. K-vitamin kan dannes i den sunde tarmflora. Tydelige mangeltilstande af fedtopløselige vitaminer ses sjældent, men ved kroniske sygdomme vil patienten ofte have et stærkt øget behov for A- og E-vitamin. D-vitamin dannes ved solens påvirkning af huden, og langt de fleste mennesker på vore breddegrader har brug for tilskud, særligt om vinteren. De fedtopløselige vitaminer i fødevarer ødelægges generelt af ilt fra luften, lys, varmepåvirkning, dybfrysning og harskning. Derfor er det vigtigt med friske råvarer, rigtig opbevaring og skånsom forarbejdning. Tidligere betragtedes umættede fedtsyrer som fedtopløselige vitaminer og kaldtes F-vitamin. Det er man gået bort fra idag.