Akupunktur mod hedeture hos brystkræftpatienter

kvinde bryst  

– Sådan skrev www.vifab.dk d. 20.08.2010 Medicin til brystkræftpatienter giver voldsomme hedeture, der giver ubehag og spolerer nattesøvnen. Hedeturene kan være så voldsomme, at nogle patienter lægger medicinen på hylden. Men akupunktur kan muligvis hjælpe på problemet.   Akupunktur kan måske gøre det nemmere for brystkræftpatienter at leve med bivirkningerne af antiøstrogenbehandling.   Hvert år får mere end 4000 danske kvinder konstateret brystkræft. I de fleste tilfælde består behandlingen af operation, kemoterapi og antiøstrogenhormon i mindst fem år for at undgå at sygdommen kommer igen.   Behandling kan hos de yngre kvinder give ubehagelige gener i form af kunstig overgangsalder og kan forværre hedeturene hos de ældre kvinder, der allerede har nået overgangsalderen.   “Specielt svedeturene og den afbrudte nattesøvn er et problem. En del kvinder skifter nattøj flere gange i løbet af natten og nogle har ligefrem en opredt seng ved siden af, som de skifter til, fordi sengetøjet er gennemblødt.   Den afbrudte søvn medfører uoplagthed, træthed og forringet livskvalitet hos mange kvinder,” siger Susanne Bokmand, der er overlæge ved Mammacentret, en afdeling for brystkræftpatienter ved Vejle Sygehus.  

Akupunktur kan muligvis lette hedeturene.

Hedeturene er hos nogle så uudholdelige, at de holder op med at tage antiøstrogenerne i en kortere eller længere periode, forklarer Jill Hervik, der er akupunktør og fysioterapeut ved afdelingen for smertelindring ved norske Sykehuset i Vestfold i Norge.   Jill Hervik har derfor i samarbejde med overlæge Odd Mjåland undersøgt om akupunktur kan lindre brystkræftpatienternes hedeture. I undersøgelsen fik halvdelen af patienterne traditionel kinesisk akupunktur, mens den anden halvdel fik ‘falsk akupunktur’, hvor nåle identiske med akupunkturnåle blot sættes et par millimeter ind i huden.   Blandt de kvinder, der fik rigtig akupunktur, oplevede fem ud af seks, at antallet af hedeture blev halveret. Kun lidt mere end én ud af seks, der fik falsk akupunktur, oplevede samme effekt.   Desuden varede effekten ved i gruppen, der fik rigtig akupunktur. 12 uger efter behandlingen var holdt op, var antallet af hedeture stadig 30 procent lavere end før behandlingen.  

Konventionel behandling mod hedeture er bandlyst.

Raske kvinder, der oplever hedeture som følge af overgangsalderen, får ofte kvindelige kønshormoner. Men den behandling er bandlyst hos brystkræftpatienter, fordi det vil øge risikoen for, at kræften vender tilbage.   I stedet får nogle brystkræftpatienter et blodtrykssænkende stof, som nedsætter svedtendensen, forklarer Susanne Bokmand. Men for at stoffet har den rette effekt, kræver det så høj en dosis, at kvinderne oplever andre bivirkninger som sløvhed og svimmelhed.   Læge Susanne Bokmand, som er positiv over for akupunktur, mener, at det er vigtigt at undersøge, om akupunktur kan være en bivirkningsfri løsning for de brystkræftopererede. På Mammacenteret har hun for nylig færdiggjort en undersøgelse af akupunkturs effekt på hedeture og nattesøvn hos brystopererede.   Undersøgelsen sammenlignede tre grupper kvinder som fik henholdsvis korrekt akupunktur, ‘snydeakupunktur’ (placebo) og ingen akupunktur. “Akupunktur har vist sig i mit projekt at have en signifikant effekt med bedring af hedeturene og nattesøvnen, og effekten holdt sig i mindst 12 uger,” fortæller hun.   På baggrund af undersøgelsen og egne erfaringer er Susanne Bokmand ikke bange for at anbefale akupunktur og vurderer, at akupunktur kan gives på alle tidspunkter i behandlingsforløbet.  

Nødvendigt med mere forskning

Jill Hervik, der står bag den norske undersøgelse, håber, at akupunktur vil gøre det nemmere for de brystkræftopererede kvinder at leve med antiøstrogenbehandlingen. Hun forklarer dog, at en større amerikansk undersøgelse fra 2007 ikke kunne påvise en afgørende effekt af rigtig akupunktur frem for falsk akupunktur. Derfor lægger hun vægt på, at det er vigtigt med mere forskning.   Kilder: Deng, G. et. al.: Randomized, Controlled Trial of Acupuncture for the Treatment of Hot Flashes in Breast Cancer Patients, Journal of Clinical Oncology, 2007 Hervik, Jill et. al.: Acupuncture for the treatment of hot flashes in breast cancer patients, a randomized controlled trail, Breast Cancer Research and Treatment, 2009