Curcuma longa tager smerterne

 

 

Hvis du vågner en morgen, og ikke har ondt nogen steder, så er du død! Sådan sagde den folkekendte danske digter Storm P. om smerter. Smerter kan være alt fra ondt i livet til ondt i leddene. Sidstnævnte findes der naturlige midler at behandle med.

 

Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – efterår 2014

 

Livet med kroniske ledsmerter kan påvirke dig på mange måder, og måske gør smerterne det vanskeligt for dig at leve det, du gerne vil. Men de kroniske ledsmerter behøver ikke begrænse dig og bestemme over dit liv, for naturen har velsignet os med curcuma longa.

Curcumin fra gurkemejeroden er naturmedicin, der virker lige så godt mod gigtlidelser som ibuprofen, viser undersøgelser, og gurkemejeroden som naturlig smertestiller brillerer ved at være bivirkningsfri. Så har du det bedst med at bruge naturlige midler i kampen for et liv med færre smerter, så læs videre.

 

Gurkemejen fra krydderihylden til helsekosten

Den står i rigtig mange køkkener på krydderihylden, vi bruger den i risretter og karryblandinger, men gurkemejen er meget mere end et krydderi, der giver vores mad gule og farvestrålende gevandter. Nutidig forskning viser, at gurkemejen, curcuma longa er højst interessant som lægeplante. Det er derfor med god grund, at gurkemejen flytter fra køkkenet til helsekosten. Krydderiet gurkemeje stammer oprindeligt fra Syd-østasien, men dyrkes nu i mange østlande bl.a. Kina og Indien, samt lande i Caribien.

 

Fordele ved gurkemejeroden til behandling af gigtlidelser

Talrige undersøgelser dokumenterer gurkemejepulverets stærke anti-inflammatoriske og egenskaber mod gigtlidelser. Ifølge en undersøgelse, offentliggjort i tidsskriftet Arthritis and Rheumatism fra november 2006, er de tre vigtigste curcuminoider i gurkemejen ansvarlige for anti-arthritis effekter. Undersøgelsen konkluderer, at hvis du lider af leddegigt eller slidgigt, kan du med fordel bytte din kop morgenkaffe ud med gurkemejete og se, om ikke det reducerer dine ledsmerter. Det, man kan se i undersøgelser med gurkemeje, er, at de aktive curcuminoider hæmmer prostaglandiner og neutrofile leukocytter, og således virker stoffet inflammationshæmmende.

 

Curcuma Longa

Dansk navn: Gurkemeje

Engelsk navn: Turmeric

Familie: Zingiberaceae

Droge: Rodstokkene

 

Aktive indholdsstoffer: 3‑5% æteriske olier (sesquiterpen-keton (arturmeron) og sesquiterpen kulbrinte), 3‑6% di‑arylhepanoider (hovedsagelig det kraftigt gule curcumin).

Egenskaber: Hæmmer sammenklumpning af blodplader. Anti‑oxidant effekt. Kolesterolsænkende. Galdestimulerende. Øger slimdannelsen i mavesækken. Beskytter leveren mod inflammation.

Inflammation: Hæmmer inflammation ved gigt og andre inflammationstilstande såsom smertefuld menstruation, astma, infektioner, eksem, psoriasis.

Dårlig fordøjelse: Fremmer fordøjelsen ved at fremme mavens og leverens funktion. Er god til tarmbetændelser. Tre kapsler om dagen holder tarmkatar i skak.

Kontraindikationer:Ekstra høj dosering bør ikke gives til patienter, der indtager medicin, som virker hæmmende på blodpladesammenklumpning, eller kvinder, der planlægger at blive gravide. Bør også undgås af patienter, der lider af hårtab (nogle af forsøgsdyrene tabte deres pels). Galdedrivende midler bør undgås i tilfælde af akutte galdeblære-sygdomme med galdesten.

Bivirkninger: Ingen bivirkninger ved anbefalet dosering.

Toksicitet: Ingen giftvirkninger ved anbefalet dosering.

Dosering: Tørret droge: 4 g (en teskefuld) tre gange dagligt (blandet med vand).  Ekstrakt (1:1) i 45 % alkohol: 35‑100 ml ugentlig. Lecitin fremmer optagelsen af Curcuma longa.

 

Skal du have en lægende effekt fra planten, skal du i helsekostbutikken og købe gurkemeje kapsler. Curcuma kapsler fra Naturdrogeriet indeholder minimum 3 % curcumin.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *