Spis dig klog med jern

 

 

Skal gravide tage et tilskud med jern? Er der hold i de vedholdende rygter om, at man kan spise sig til højere IQ og bedre karakterer med jern? Er jern vigtig i voksealderen? Kan jern-mangel give psykiske lidelser? Få svarene her.

 

Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – efterår 2014

 

Et grundigt blik på de seneste års videnskabelige artikler viser, at vi kan svare ja til samtlige ovenstående spørgsmål. Jern er et vigtige mineral for blodet og mange andre funktioner i kroppen. Jern er livsvigtig i alle livets faser.

Det starter i mors mave Mangel på jern hos gravide kan medføre permanente udviklingsskader i fosterets hjerne. Undersøgelser viser, hvordan man kan undgå hjerneskader ved behandling med jern-præparater under graviditeten.

Et lille foster er afhængig af sin mors sundhedsmæssige tilstand. Mange gravide kvinder – både i vesten, men især i udviklingslandene –  mangler jern under graviditeten, og undersøgelser tyder på, at jernmangel kan give varige skader i fostrets hjerne under dets udvikling.

Moderne forskning har i stigende grad afsløret, at forholdene i livmoderen og den ernæring, fosteret modtager via moderen, kan have endog langsigtede konsekvenser for risikoen for sygdomme, og hvor godt et liv man kan se frem til.

Når det drejer sig om de kognitive evner – opmærksomhed, indlæring og hukommelse – er det især folsyre, jern og omega-3-fedtsyrer, moderen skal sørge for at få nok af.

 

Med et jerntilskud i graviditeten er kimen til et sundt liv lagt.

 

Krise i voksealderen!

De fleste børn har en nogenlunde jernstatus, mens de er små, men når vækstspurten sætter ind i puberteten, bliver der problemer for de fleste. Behovet for jern til at danne de mange nye muskelceller og røde blodlegemer overstiger den mængde, der er til rådighed for rigtig mange teenagere.

Det er derfor især i de tidlige teenageår, at det giver god mening at give de unge et tilskud. Både drenge og piger har minus på jernkontoen i teenageårene, og hos pigerne fortsætter det også, selvom de runder de tyve år, så også studerende kan have god nytte af et mindre supple-ment med et letoptageligt jerntilskud.

Hos drengene er det især, mens de vokser og udvikler sig, at det kan nytte at give dem tilskud.

Konsekvenserne af jernmangel er træthed, ugidelighed, manglende opmærksomhed og nærvær – så måske de ”sløve” teenagere i virkeligheden blot har brug for jern.

Når puberteten sætter ind med pludselig vækst og udvikling af kroppen, er behovet for jern øget, så alle de nye celler kan blive dannet i en fart.

Et simpelt jerntilskud er måske lige præcis det frustrerede forældre skal tage i brug for at få den unge op af sofaen og i gang med lektier og sunde interesser.

 

Dokumentation 1: En god bøf gør underværker… eller?

En ny undersøgelse har set på, om oksekød eller en menu baseret på fjerkræ tre gange ugentligt kan påvirke jernstatus og dermed de kognitive evner og evnen til at løse problemer hos universitetsstuderende i alderen 18-30 år.

Begge typer af diæt kunne forbedre jernstatus og de kognitive evner, så om man vil have sit behov for jern dækket via bøffen eller et tilskud, er en smagssag, men effekten af jern i forbindelse med problemløsning og hukommelse kan ikke diskuteres. Jern skal der til.

Hvad med psykiatrien? De kognitive evner er jo kun én side af hjernes egenskaber – hvad med den følelsesmæssige udvikling blandt børn og unge? En ny stor undersøgelse kaster lys over en spændende sammenhæng mellem jernmangel og psykiatriske problemer.

Undersøgelsen er observerende og kan kun fortælle om sammenfald mellem ernæringsstatus og visse helbredsproblemer, men ikke endeligt fastslå, hvad årsagen er til dem.

Næsten 3000 patienter med jernmangelanæmi (blodmangel) blev sammenlignet med en matchet kontrolgruppe, og på en lang række områder var jernmangel forbundet med psykiatriske problemer fx: depression, bipolar sygdom (manio-depressivitet), angst, autisme spektrum, ADHD, tics og hæmmet udvikling.

Interessant nok var mineralet jern et af de første stoffer, der fik en positiv bedømmelse med på vejen af de europæiske sundhedsforskere og blandt de godkendte udsagn var, at ”jern bidrager til en normal kognitiv funktion”.

Det er vigtigt for os alle sammen, men især for børn og unge, der både skal lære om verden og lære at begå sig i verden.

 

Kräuterblut – naturligt jerntilskud baseret på frugter, blomster og bær 

Floradix® Kräuterblut er et velsmagende jerntilskud baseret på naturlige ekstrakter fra blomster, frugter og bær. Produktet indeholder organisk bundet jern sammen med C-vitamin, der virker fremmende på optagelsen. Desuden indeholder produktet mange vigtige sporstoffer samt B-vitaminer.

Floradix® Kräuterblut optages godt, har en naturlig sammensætning, er mild ved maven og er ikke tilsat sukker eller konserveringsmidler. Findes også som tabletter med folinsyre.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *