Januar, nu skal kroppen udrenses!

 

 

Er det stadig december, så læg artiklen her til side, indtil kalenderen viser januar. Til januar skal nytårsforsættet nemlig udleves, og du skal tilbage i dine sunde vaner. Prøv at skyde det hele i gang med en god gang udrensning.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2018/januar 2019

 

Jul skal være fyldt med hygge, god mad og være tiden, hvor vi skal slippe dagligdagens rutiner. Men nu er det januar, og du skal i gang med dine rutiner, som indeholder skønne ting som:

 • motion
 • sund mad, groft og grønt
 • masser af vand.

 

Faktisk er de tre ting absolut grundlæggende, når du skal udrense kroppen, så måske behøver du ikke en decideret udrensningskur. Mange føler dog, at efter en usund periode kan det være rart at få ophobet væske og affaldsstoffer til at forsvinde lidt hurtigere. I gamle dage brugte de brækmidler til at rense kroppen, men i dag har vi heldigvis lidt blidere metoder.

Selv om du lever 100 % sundt (hvilket de færreste kan), så kan du ikke undgå forurening. Luften, vandet og jorden, hvor vi dyrker vores mad, er forurenet med giftstoffer.
Når vi drikker vand og spiser bearbejdet mad, ophober vi bly, kviksølv, arsenik og PBC. Når kroppen ikke kan holde trit med at udskille giftstofferne, vi dagligt får ind i kroppen, ophobes de i vores krop. Faktum er, at alt i alt vil de fleste have stor glæde af indimellem at rense ud og give kroppens udskillelsesorganer en hjælpende hånd i form af urter som fx marietidsel, artiskok, rødkløver, cikorierod og loppefrøskaller.

 

Start parat fordøjelse
Din fordøjelse skal være tiptop, hvis kroppen skal udrenses. Selvsagt kan kroppen ikke udrense, hvis den ikke kan komme af med affaldsstofferne gennem blandt andet afføring. De tre stærke råd, motion, sund kost og vand, spiller en afgørende rolle her. Skal du kickstarte din fordøjelse, kan du prøve loppefrøskaller. Loppefrøskaller har mange år på bagen som et tarmregulerende produkt. Skallerne har en ekstraordinær vandbindingsevne og en smørende virkning på hele fordøjelseskanalen, da fibrene evner at bevare deres geldannende effekt hele vejen igennem systemet.

Du skal være meget opmærksom på at drikke rigeligt med vand, så du kan få den optimale effekt af urten.

 

Urter til din udrensning:

 • Marietidsel er måske den mest kendte urt til udrensning. Leveren er din krops store udrensningsorgan, og marietidsel er god til at understøtte leverens funktion. Marietidsel indeholder desuden en gruppe antioxidanter, silymarin, som binder sig til leverceller og forhindrer skadelige kemikalier i at komme ind i cellerne. Silymarin hjælper også cellerne med at regenerere og fremmer glutathion, en antioxidant, der bekæmper de frie radikaler, som opstår, når leverenzymer nedbryder gifte. Føler du dig oppustet og træt, så vil du elske marietidsel.
 • Artiskok er en anden vigtig fordøjelsesurt.
  Dit galdeflow fremmes, hvilket er essentielt for en god fordøjelse. Tilsammen kan marietidsel og artiskok forbedre din daglige lever- og galdefunktion.
 • Rødkløver har en afgiftende virkning.
 • Cikorierod indeholder stoffet esculetin, som kan beskytte leveren mod forgiftning. Endvidere indeholder cikorieroden sukkerstoffet inulin, som virker gavnligt på fordøjelsen.

 

Du finder urterne i BioDrain fra New Nordic, som er en alt-i-en-tablet. Du får altså urtesammensætningen og loppefrøskaller, samtidig med at produktet indeholder magnesium og cholin, som sørger for udrensning gennem fordøjelse, lever, galde, lymfe og nyrer.

Tag BioDrain-tabletterne i fire til seks uger to gange om året.

 

Fakta om cholin
Cholin er en organisk forbindelse, der kan dannes i kroppen ud fra aminosyrerne serin og methionin, når B12, folat, vitamin B6 og magnesium er til stede. Cholin er vigtig for optagelse af fedtstoffer. Når fedt fra tarmen absorberes over i lymfen, videre i blodbanen og ind i cellerne, sker det via transportmolekyler kaldet chylomikroner.

Et væsentligt chylo-mikron i denne proces er VLDL (very low density lipoprotein). Cholin er væsentligt for dannelsen af VLDL. Er der ikke tilstrækkelig mængde af cholin i kroppen, dannes mindre VLDL, hvorved fedt og kolesterol ophobes i leveren.

 

 

Lille toilettip: Sid rigtigt på toilettet!

Menneskets krop er slet ikke egnet til at sidde og trone på et højt toiletsæde. Vi er skabt til at sidde på hug. Vent dog med at fjerne dit toilet og grave et hul i stedet, for du kan meget nemt efterligne hug-stillingen på dit flotte Philip Starck-designede væghængte toilet.

 • Først: Gå på toilettet, når du trænger – vent ikke, da det kan resultere i forstoppelse
 • Læn dig fremover på toilettet
 • Placér en lille skammel under fødderne.

Nu er din tarm rettet ud, og der er fri passage. Stillingen, som moderne toiletter foreskriver, blokerer nemlig udgangen og laver så at sige et knæk på din tarm.

Syg eller gravid, så vent med din detox. Det kan også være en god idé at tale med en biopat eller ernæringsterapeut, hvis du overvejer den helt store livsstilsændring.

 

Fem tegn på at din krop trænger til en udrensning

 • Du er mere træt end normalt. Din krop bruger ekstra energi på at udskille toksiner, og det kan du mærke
 • Forstoppelse og mavebesvær. Kronisk forstoppelse er et tegn på, at noget ikke er rigtigt i dit fordøjelsessystem
 • Du har svært ved at koncentrere dig. Når du udrenser dig selv fra fx tungmetaller, vil du blive overrasket over, hvor meget bedre du er i stand til at fokusere og få tingene gjort
 • Du kan ikke tabe dig. Ved en udrensningskur bringer du kroppen tilbage til et optimalt udgangspunkt i stedet for at starte op ad bakke
 • Du lider af kroniske hovedpiner eller springende smerter i led – eller døjer med hudproblemer eller allergi.

 

Vælg et stærkt vitamin- og mineralprodukt i tre måneder. Suppler eventuelt med ekstra stærke B-vitaminer, som giver energi til de enkelte celler og fremmer omsætningen af proteiner, kulhydrater og fedtstoffer.

 

Tag en spadag
Sauna er en genial måde at udrense affaldsstoffer på. Faktisk er huden vores største udrensningsorgan, som, hvis den fungerer optimalt, er den vigtigste transportør af uønskede stoffer fra kroppens bindevæv, lymfe og kredsløb. Tørbørstning hver dag med hamphandske eller lignende aktiverer også kredsløb, lymfe og hud. Inden badet masserer du fra fødderne nedefra og opefter i rolige cirkler. Motion er selvfølgelig også godt, da det aktiverer stofskiftet, kredsløbet og den generelle udrensning.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *