Danskerne får ikke nok selen fra den daglige kost

Selen

 

Selv med de tidligere anbefalinger for selenindtag nåede de færreste i mål, og med de nye retningslinjer er det blevet endnu sværere.

Af Bjørn Falck Madsen

Indtil 2023 skulle mænd ifølge de Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR) indtage 70 mikrogram selen om dagen, og kvinder skulle have 60 mikrogram. Dansk gennemsnitskost tilfører 40-50 mikrogram af næringsstoffet, så selv de tidligere anbefalinger var højere end det, vi rent faktisk fik gennem vores kost. De reviderede anbefalinger hedder 90 mikrogram til mænd og 75 mikrogram til kvinder, så det er på ingen måde blevet lettere at komme i mål ved kun at forsøge at gøre det gennem maden.

DTU Fødevareinstituttet udsendte i juni i år rapporten ”Opdatering af det faglige grundlag for De officielle Kostråd i forhold til Nordiske Næringsstof- anbefalinger 2023”, hvor man blandt andet kigger på mulige strategier for at øge befolkningens indtag af selen. Et forslag handler om at øge indholdet af fisk og æg i kosten, da det er to gode kilder til selen. Men rapporten nævner, at en forøgelse af mængden af fisk i dansk kost er problematisk i relation til risikoen for overfiskning. Desuden står der, at det måske er et urealistisk højt mål for indtag af fisk, i forhold til det danskerne rent faktisk spiser.

Det ændrer dog ikke ved, at vi ifølge videnskaben skal have mere selen, da undersøgelser viser, at det er nødvendigt for at opretholde et godt helbred. Der findes også muligheden for at tage et tilskud, hvilket dog ikke bliver nævnt i rapporten. Der findes eksempelvis et lægemiddel (SelenoPrecise), som er til forebyggelse og behandling af selenmangel. Denne særlige selengær, som indeholder mindst 20 forskellige organiske selentyper, giver samme variation af selenformer, som man får ved at spise en varieret kost med mange forskellige selenkilder – både fra dyre- og planteriget.

Selen indgår i 25-30 forskellige selenoproteiner, som ikke kan fungere optimalt uden at være mættet med selen. Disse selenoproteiner er med til at regulere en række kropsfunktioner som blandt andet immunforsvar, stofskifte, cellebeskyttelse, forplantning samt hår- og neglevækst.

Kilde:

”Opdatering af det faglige grundlag for De officielle Kostråd i forhold til Nordiske Næringsstofanbefalinger 2023”

https://www.food.dtu.dk/-/media/institutter/foedevareinstituttet/publikationer/pub-2024/de-officielle-kostraad-ift-nnr-2023.pdf