Dette stof gør dig ædru hurtigere

 

 

Tyske og schweiziske forskere har opdaget, at det vitaminbeslægtede stof coenzym Q10 hjælper kroppen med at forbrænde alkohol.

 

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2019

 

 

”Gå nu hjem og sov din brandert ud”, er en kendt kommentar til folk, der har fået en tår over tørsten. Skal det gå endnu hurtigere med at få alkoholen ud af kroppen, ser det ud til, at det vitaminbeslægtede stof coenzym Q10 kan yde en håndsrækning. De fleste kender coenzym Q10 for sin allerede veldokumenterede effekt på blandt andet hjertet, som blev demonstreret med de to undersøgelser Q-Symbio og KiSel-10 og præparatet Bio-Qinon Q10. Men ny forskning viser nu, at stoffet desuden kan skrue op for alkoholforbrændingen i kroppen.

 

Forsøg med Q10 og alkohol

Forskere fra Tyskland og Schweiz lavede et forsøg med 12 midaldrende mænd, der havde en gennemsnitlig kropsvægt på 86 kilo og en gennemsnitlig højde på 176 centimeter. Mændene fik serveret alkohol i relativt høje mængder sammen med et fedtfattigt måltid. Dernæst fik de målt alkoholkoncentrationen i udåndingsluften ved hjælp at et alkometer og blev desuden bedt om at løse en opgave, der krævede god koncentration. Umiddelbart efter fik de coenzym

Q10, og da der var gået en time, skulle de atter blæse i alkometeret samt løse en ny koncentrationskrævende opgave.

 

Hurtigere omsætning i hjerne og lever

Efter to uger blev de samme mænd bedt om at gentage proceduren med indtag af en høj mængde alkohol, men denne gang fik de efterfølgende et snydepræparat i stedet for Q10. Da forskerne sammenlignede udfaldet af de to test-runder, kunne de tydeligt se, hvordan Q10 i den første testrunde havde øget omsætningen af alkohol i såvel hjernecellerne som levercellerne, og altså gjort mændene ædru hurtigere.

 

Indgår i energiproduktionen

Forklaringen er simpel: Alkohol (samt fedt, protein og kulhydrat) er et energigivende stof, som Q10 omdanner til energimolekylet ATP (adenosintrifosfat). Ved at øge mængden af Q10 i kroppen får den større kapacitet til denne omdannelse af alkohol og de øvrige energiholdige stoffer, og så vil alkoholen i sagens natur hurtigere blive nedbrudt. ATP hjælper samtidig leveren med at danne de enzymer, som er nødvendige for alkoholomsætningen.