Glutenfrit brød, der mætter

Gluten fri

 

Et godt og solidt måltid bør bestå af både proteiner, fedtstoffer og kulhydrater. Ved at spise proteiner, kulhydrater og gode fedtstoffer til ethvert måltid vil kroppen få det, den har behov for. Det nærer ikke blot kroppens celler, men også hjernen og giver et større overblik i løbet af dagen.

Af Karina Villumsen

Et solidt måltid aktiverer desuden mæthedshormonerne, blodsukkeret stabiliseres, og organismen får alle de næringsstoffer, den har behov for. Kombinationen af de tre næringsstoffer, proteiner, fedtstoffer og kulhydrater, gør forskellen til, om dagen startes med overskud og energi.

Her er tre glutenfrie opskrifter, som alle indeholder både protein, fedtstoffer og kulhydrater, som holder blodsukkeret stabilt og humøret højt.

Lyst sandwichbrød

Brødet smager dejligt som morgenmad med syltetøj, marmelade eller choko-pålæg, og samtidig mætter det godt og længe.


Ingredienser:

3 dl cashewnødder

2 ½ tsk. æbleeddike

1 dl neutral plantemælk

½ spsk. honning eller sirup

4 store æg

40 g fint kokosmel (også kaldet kokosfibre)

1 tsk. bagepulver

½ tsk. havsalt

Sådan gør du:

Opvarm ovnen til 170 grader, og sæt en ovnfast skål med vand nederst i ovnen. Denne er vigtig, da brødet vil blive gyldent i midten ved bagning.

For en form med bagepapir, eller smør formen med kokosolie eller olivenolie.

Blend først cashewnødderne fint i en blender. Tilsæt æbleeddike, honning og plantemælk. Blend, til der opstår en blød cashewcreme.

Del æggene i æggehvider og æggeblommer.

Hæld cashewcremen i æggeblommerne.

I en tredje skål afvejes kokosmel, bagepulver og havsalt.

Pisk først æggehviderne helt stive. Pisk herefter æggeblommer og cashewcreme sammen til en blød masse. Hæld de tørre ingredienser i, og pisk igen. Dejen bliver som tyk grød.

Vend de stiftpiskede æggehvider i æggeblommecremen, til dejen er fin og glat.

Hæld dejen i formen, og sæt den i ovnen med det samme.

Bag brødet ved 170 grader i 40-50 minutter, indtil brødet er gyldenbrunt, og en tandstik kommer ud ren, når man stikker den i brødet.

Åbn ikke ovndøren, før de 40 minutter er gået, da brødet så ikke vil hæve ordentligt. Lad brødet køle af i 15-20 minutter, inden det fjernes fra formen.

Brødet kan holde sig i en uge i køleskabet og smager faktisk bedre efter et par dage.

Burgerboller

Ingredienser:

4 æg

½ dl plantemælk

½ dl fedtreduceret mandelmel eller sesammel

½ dl solsikkekerner eller græskarkerner

1 dl sesamfrø

2-3 spsk. fintmalede loppefrøskaller (20-30 g)

2 tsk. bagepulver

1 tsk. havsalt

Drys

Sesamfrø eller solsikkekerner

Sådan gør du:

Sæt ovnen på 200 grader.

Rør alle ingredienserne sammen, og lad dejen hvile i 10 minutter.

Gør hænderne våde, og form seks flade boller på en bageplade med bagepapir.

Drys bollerne med sesamfrø eller solsikkekerner.

Bag bollerne i 15-20 minutter ved 200 grader.
 

Kikærte-madpandekager

Ingredienser:

200 g kikærtemel

80 ml olivenolie

4 dl vand

½ tsk. havsalt

¼ tsk. stødt korianderfrø

2 tsk. citronsaft

1 spsk. revet citronskal

Sådan gør du:

Varm en pande op på mellem varme. Hæld kikærtemelet i en skål. Lav en fordybning i midten, og hæld olivenolien i. Tilsæt gradvist vandet, mens der røres rundt. Tilsæt havsalt, stødt korianderfrø, citronsaft og citronskal.

Rør det hele grundigt sammen. Dejen er let flydende, som meget tynd grød.

Smelt lidt kokosolie på panden. Hæld en smule dej på. Når dejen syder, er panden klar.

Hæld dej på panden, og form en pandekage på hele overfladen. Når dejen let slipper panden, kan pandekagen vendes. Hvis man vender for hurtigt, før pandekagen er ordentlig gennembagt, vil den knække.

Placer pandekagen på et fad, og læg en anden tallerken over, så pandekagen holdes varm.

Server evt. med salat, laks, tacofyld og dressing.

Ingrediensforklaring

Fintmalede loppefrøskaller/Fiber HUSK er fint pulveriserede loppefrøskaller. Disse får væske til at klistre mere, end grove loppefrøskaller gør og er med til at holde brød sammen, lidt ligesom gluten gør.

Fint kokosmel, også kaldet kokosfibre, har en let kokosagtig smag. Man kan ikke lave fint kokosmel af groft kokosmel. 2 spsk. fint kokosmel = 1 dl fedtreduceret mandelmel. Indeholder 6 pct. kostfibre og 20 pct. protein.

Fedtreduceret mandelmel laves af overskydende mandelpulp fra mandelmælksproduktionen, der herefter tørres og kværnes. Det suger mindre væske end hvedemel. Indeholder 20 pct. kostfibre og 40 pct. protein.

Fedtreduceret sesammel har en let gennemtrængende smag af sesam. Det smager lidt af tahin (sesampasta). Sesammel suger nogenlunde det samme som fedtreduceret mandelmel. Indeholder 15 pct. kostfibre og 46 pct. protein.

Find fintmalede loppefrøskaller, fint kokosmel, fedtreduceret mandelmel og sesammel i helsekostbutikker.